Týždeň v kocke – 18.3 – 24.3. 2019

Potešujúca informácia a priestor na to, aby sme sa vám poďakovali: Milí čitatelia: Ďakujeme. Ďakujeme za vaše názory a postrehy. K dnešnému dňu sa FB stránka vkport.sk páči 659 ľuďom a sleduje ju 665 ľudí.
 
Pre nás motivujúce a vyhlasujeme, že budeme pracovať viac a ešte lepšie.
 

Najskôr resty z minulého týždňa – 14. marca pred oslavami sa uskutočnilo oficiálne pracovné stretnutie : Haraszti Attila Magyarország kassai főkonzulja, PaedDr. Petrikán Péter városunk polgármestere és Mgr. Mihók Gábor a Határon Átnyúló Együttműködés Bizottsága elnöke 

Zhrnutie príspevkov z našej stránky pre tých, ktorí ste si ich nestihli prečítať – Z mesta –Rómovia a Veľké Kapušany, riešenie rómskej problematiky, Pripravované stavby na území mesta” GVP – Diskontný sklad potravín, Projekt THP (Tipsport hokejová prípravka). Tvárami projektu sú Marián Hossa a Michal Handzuš. 2.Výstavba športovej haly, Obchodný dom Veľké Kapušany – ul. Zoltána Fábryho, Ponožková výzva na Spojenej škole Veľké Kapušany, Príbeh pokračuje – 805. výročie – Erb mesta, Kalokaghatia – Titans prinášajú do Veľkých Kapušian ďalšie cenné medaily,

Vkport iné – šport, kultúra, zo sveta – Kvalifikácia Euro 2020 (rozhovor s bývalým hráčom futbalovej reprezentácie), Rozhovor s Ondrejom Kalamárom o Jožovi Urbanovi, ktorý je od roku 1990 aj maturitnou témou

Odovzdali sme prvú vyhratú knihu, ktorú získala Ilona Kovács Bodnárné

Z príležitosti, že nasledujúci týždeň je Týždňom slovenských knižníc sme navštívili Mestskú knižnicu a pracujeme na reportáži o nej, ale aj na mnohých iných, ktoré si budete môcť prečítať v ďalších Rýchlych správach.

Čo sa dialo v meste?

Na web stránke mesta pribudol komunikačný formulár pre občanov mesta, ktorý ak máte otázky, ktoré sa týkajú mesta alebo mestskej samosprávy, alebo neviete ako a kde vybaviť konkrétnu záležitosť, pomôže pri komunikácii s príslušnými zamestnancami mesta z danej oblasti. – nájdete ho tu: vkapusany.sk

Prednedávnom sme vám priniesli informáciu o tom, že zamestnanci mesta pracujú na projektoch, plánoch a víziách. Doteraz sme obdržali informáciu, že ide o akčný plán mesta, ktorý primátor mesta Veľké Kapušany predostrie poslancom na zasadnutí mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční dňa 28. marca 2019 od 13:00 hod. Akčným plánom mesta sa budú zaoberať v bode 17.

Zasadnutie mestského zastupiteľstva je verejné, ak máte záujem a chcete vedieť čo akčný plán je, alebo ste zvedavý aj o aké iné projekty ide, zasadnutia mestského zastupiteľstva sa môžete zúčastniť. Nech sa páči – pozvánka.

Čo robili chlapci z OTMS?

Chlapci z OTMS boli rozdelení do troch čiat k trom vedúcim  a pracovali v celom meste. Jedna skupina, kde je koordinátor Patrik, riešila Mestský futbalový štadión:
Robili veľkú brigádu, pretože tento týždeň sa nesie aj vo futbalovom duchu. Hrá sa prvý majstrovský zápas. Umývali sa šatne, zametalo sa, zbieralo smeti, maľovalo sa, kosilo, naťahovali sa siete, umývali tribúny.

Ďalšia skupina mala celý týždeň v znamení čiernych skládok, ktoré sa vytvorili na ul. Družstevnej a Vinohradníckej.

Tá tretia skupina pokračovala v jarnom upratovaní smerom k Základnej škole P.O.Hviezdoslava

A čo primátor mesta?

Mal plné ruky s prípravou akčného plánu mesta
Rokoval s riaditeľom Polikliniky ohľadom parkoviska a Pohotovostnej služby – správu prinesieme
Riešil virtuálny cintorín – správu prinesieme
Zamestnávalo ho aj riešenie hlasovacieho zariadenia na zasadnutia mestského zastupiteľstva – správu prinesieme
A pracuje na Protikorupčnom certifikáte kvality – správu prinesieme

Zúčastnil sa slávnostného otvorenia výstavy zo zbierky Lóránta Gabriho – Relikvie Fradi/Fradi relikviák

Všetko čo prebieha a prebiehalo v našom meste – MsKs, TIC, GVK, SoŠ, ZŠPOH, ŠKD ZŠPOH, Erdélyi János Alapiskola, Základná umelecká škola, Magyar Közösségi Ház Nagykapos

Mestské kultúrne stredisko Veľké Kapušany – Do 31. marca prebieha výstava – Mágia ženy,
805. výročie mesta – Príbeh pokračuje – ERB mesta
Do 31. marca prebieha aj výstava Les a voda

2019. március 22-én, pénteken 10.00 órától Korpás Éva legújabb Libidaridom című világzenei lemezét mutatta be gyerekeknek, felnőtteknek Nagykaposon, a Városi Művelődési Központban.

Ešte stále prebieha do 31. marca výstava: Exkluzívna autorská fotografická výstava – Róberta Németiho

Od 18. marca prebiehajú v MsKs aj súťažné tance pre všetky vekové kategórie. Nie je nutné prísť s tanečným partnerom. Každý je ešte stále srdečne očakávaný.

Do 31. marca sa môžete zapojiť aj do Kapušianskeho pera. Téma je: Veľké Kapušany

O vláčiku informovali média:

Detské jasličky Veľké Kapušany – Aj v jasličkách má mesiac marec prívlastok knihy :

Privítali aj jar – Snežienka sa zobudila, všetkým kvetom oznámila, dobrú správu pre Vás mám zobuďte sa, už je jar

Gymnázium Veľké Kapušany – Zúčastnili sa v Košiciach divadelného predstavenia s názvom Rómeo a Júlia, v piatok 22. marca sa uskutočnil na Gymnáziu Deň súťaží, do ktorého sa zapojili aj žiaci Základných škôl – 9. ročník. Článok si môžete prečítať tu.

Erdélyi János Alapiskola:

Az EZÜSTCSAPAT!
Büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket, hogy a Nagyszelmencen megrendezett III. DOBÓ ISTVÁN RÖPLABDA TORNÁN iskolánk 6-7. osztályos tanulói eredményesen képviseltették magukat a régió 8-9. osztályos tanulóival szemben. 
A csapat tagjai: Czap Anasztázia, Csörgő Eszter, Kárász Dominika, Kecskés Kincső, Kocsis Mónika, Kondor Evelyn, Mondok Anna, Pogány Zille.
Felkészítő pedagógus: Szunyog-Simon Tünde

XXVIII. TOMPA MIHÁLY VERSENY ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐJE – SZEPSI
Iskolánkat 8 tanuló képviselte a megmérettetésben.
Ezüstsávos besorolásban részesült:
II. kategória – próza
Kozma Mihály – 5.a felk.ped. Urbán Emőke
III. kategória – vers
Kondor Evelyn- 7.a felk.ped. Urbán Emőke
Géczi Máté – 7.b felk.ped. Dajka Trnik Rita
Bronzsávos besorolásban részesült:
I. kategória – vers
Dioszeghy Bence – 1.a felk.ped. Tóth Angéla
II. kategória – vers
Rezeš Sylvia – 4.a felk.ped. Kovács Judit
Kocsis Bettina – 5.a felk.ped. Urbán Emőke
II. kategória – próza
Boczán Anna Fruzsina – 4.a felk.ped. Kovács Judit
III. kategória – próza
Palágyi Karina – 7.a felk.ped. Urbán Emőke

Zverejnili pozvánku na zápis do 1. ročníka:

Részt vettek Korpás Éva Libidaridom című lemezének bemutatóján:

Spojená škola, J.Dózsu 32, Veľké Kapušany

Zapojili sa do ponožkovej výzvy. Článok môžete prečítať – tu

Usilovne pracovali na budovaní vzdelávacej záhrady:

Turistické informačné centrum Veľké Kapušany – Relikvie Fradi – výstava zo zbierky Lóránta Gabriho od 13. marca do 12. apríla

V Centre voľného času bol tento týždeň v znamení volejbalu a jarného tvorenia

Športový klub Kalokaghatia – Kalokagathia – Titans Veľké Kapušany prinášajú do Veľkých Kapušian ďalšie cenné medaily. Článok tu

V TIC a MsKs sú v predaji lístky na kultúrne podujatie v Kráľovskom Chlmci.

Lístky na Széczi Pál – emlékkoncert je možné zakúpiť cez Obecný úrad, je potrebné ich kontaktovať telefonicky:

Na FB stránke vkport.sk sme zverejnili aj prihlášku do letného tábora

IV. Fabotó Citera-, Néptánc- és Népzenei TáborKedves citerások, énekesek, népi hangszeresek és néptáncosok, …vagy ezek iránt érdeklődők!
A Fabotó Citerazenekar nagy szeretettel várja a kedves érdeklődőket a Magyarország és Felvidékszerte is messzemenően legkedvezőbb ár-érték arányú IV. Fabotó Citera-, Népzene- és Néptánc Táborba, amely az idén egy teljesen új, a tábor szempontjából exluzív helyszínen, a Széles-tó melletti Poštár szállóban (Zemplínska Šírava-n) kerül megrendezésre.

Myšlienka na záver:

Prajeme vám, aby sa darilo do vašej mysle sadiť len pozitívne myšlienky, dobré nápady, ktoré vyklíčia, rastú a rodia len samé dobré veci. V prípade nášho mesta je to Akčný plán mesta a všetky ostatné skvelé projekty na ktoré sa aj my tešíme, pretože bude o čom informovať, veď pracuje sa…

A v sobotu 30.marca volíme prezidenta Slovenskej republiky. Prečo je dôležité ísť voliť?

Zamysleli sme sa už pred prvým kolom nad touto otázkou s desiatimi osobnosťami nášho mesta:

Vyberáme jednu odpoveď:

PhDr. Štefan Töviš , riaditeľ Mestského kultúrneho strediska
Priznám sa, že kým som nevedel viac o sile mandátu prezidenta republiky o jeho právomociach, kompetenciách, mal som  neúplnú predstavu o hlave štátu. 
Keď som si absentujúce informácie doplnil, pochopil som v úplnosti dôležitosť ísť voliť. Priama voľba prezidenta je zároveň  aktom jednej z vrcholnej formy mojej slobody ako občana tohto štátu. A kto premárňuje slobodu, dáva latentný priestor diktátu, diktatúre, akékoľvek by boli vzdialené. To nie je bizarnosť, ale fakt, a to ma zaväzuje. Lebo sloboda nie je sprofanované slovo, ale jedno z najvyšších práv, nás: homo sapiens. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov