Rozhovor s Ondrejom Kalamárom o Jožovi Urbanovi, ktorý je od roku 1990 aj maturitnou témou

Ondrej Kalamár – Vyštudoval Strednú priemyselnú školu dopravnú vo Zvolene a tri roky študoval na Vysokej škole dopravy a spojov v Žiline. Pracoval aj ako mechanik, aj ako kamenár, od roku 1990 súkromne podniká v oblasti reklamy a obchodu. Písať a vydávať poéziu a ďalšiu tvorbu začal až vo svojej tridsiatke, keď prestal piť. To, čo dovtedy napísal, vraj nestálo za nič. Je autorom básnických zbierok Bezdotyková fáza času (1995) Moje potichu (2011), Vstup na vlastné bezpečie (2016), autorom súborov aforizmov, bonmotov a sentencií: O.K.mihy (2012)Vypadnuté z O.K. (2013) O.K.om O.čom (2015), K. O. od O.K (2018)bibliografie: Pivo u Chárona s Jožom Urbanom(2014)

V prípade Ondreja Kalamára platí bohovsky zaujímavý fenomén – čím kvalitnejší, šikovnejší, múdrejší, skúsenejší človek, tým viac pokory. Odovzdáva svoje know –how, zdieľa ho z úcty k vedomostiam, k vlastnej práci a nikdy nie z lásky k peniazom.

V knihe Pivo u Chárona, ktorá vyšla k nedožitej päťdesiatke a 15. výročiu tragickej smrti básnika Jozefa Urbana Ondrej Kalamár napísal :
Stretnúť Joža Urbana znamenalo stretnúť skutočnú hĺbku. Skutočnú hĺbku človeka, myšlienok i poézie. I skutočnú hĺbku úsmevu. Bol to človek vrchovato naplnený talentom i životom. Chýbalo mu jedno jediné – plytkosť. A ešte to znamenalo aj stretnúť človeka s veľkým duchom. To sa prejaví okrem iného aj tým, že veľký duch sa nijakovsky nemôže spratať do tela, ktoré mu bolo vyhradené. Nuž, naozaj sa tam, často nespratal, aj keď telo, ktoré ho obmedzovalo…no, povedzme, nebolo najmenšie. Jožo bol skutočným kameňom – diamantom, ba dokonca briliantom – jedných neskutočne tešil a oblažoval, iných tlačil či rezal no a niekoľkých obidvoje naraz.”

Od 25. apríla pôjde v knihách film s názvom Voda čo ma drží nad vodou – príbeh Joža Urbana, ktorý bude rovnako silný ako jeho básne a ostrý ako jeho život. Vznikol vďaka vidine Ondreja Kalamára, ktorý vo filme zahral sám seba:
“Pred 10 rokmi ma naštvalo, že okolo môjho zosnulého priateľa Joža Urbana sa šíri množstvo poloprávd a výmyslov a hlavne, že si mnohí pripisujú zásluhu, či dokonca autorstvo (!) textu Voda čo ma drží nad vodou, tak som napísal knihu mojich spomienok na Joža, v ktorej aj presne uvádzam, ako k vzniku tohto textu skutočne došlo. Kniha Pivo u Chárona vyšla, ako sa už v tejto „gubernii“ stáva, s nulovou podporou vtedajšieho ministerstva kultúry, len za pomoci sponzorov. A stala sa celkom úspešnou. Odvtedy som nosil v sebe sen, že podľa nej, ako predlohy, by sa mohol natočiť celovečerný hraný film o Jožovi, pretože bol skutočne silnou osobnosťou a takisto silný je aj jeho príbeh.”

Uzavrela sa filmom kapitola o Jožovi Urbanovi pre teba, alebo chystáš prezentácie pre mladých, ktorí sú generačne úplne inde?
Myslím si, že poézia Joža Urbana je nadčasová a preto ju určite rád budem propagovať a prezentovať aj mladej generácii. Dokonca pri nakrúcaní tak očarila predstaviteľa Joža – Romana Pomajba, ktorý sa ukázal ako skvelý recitátor, že je ochotný prezentovať ju tiež.

Odkiaľ čerpáš námety na aforizmy? Mňa naposledy pobavili tieto dva –
Nikto na svete nevie tak dobre spievať, ako neviem ja! a Nič na svete nie je dokonalejšie, ako dokonalý idiot. Ako to je? Sadneš a chrlíš?
Námety, to dáva sám život a ľudia naokolo. Často počúvam otázku, že kde na to chodím, zvyknem odpovedať, že ja na to nechodím, ale ono to chodí na mňa. Niekedy už mám dojem , že som ich už vymyslel toľko, že nič nové nevymyslím, ale potom zaklope ďalší… a ja len poviem: Ďalej.

Predpokladám, že si nielen autor, ale i čitateľ. Aké knihy by sme našli v tvojej knižnici?
Knihy, to je moja láska a navyše láska, ktorá nikdy nesklame. (Vlastne ani láska nikdy nesklame, to len my…) Moja knižnica je plná klasikov, ako napríklad Remarque, Hemingway, Heller, Roald Dahl, Bukowski, našich autorov, ako je Daniel Hevier, Sloboda, Mňačko a mnohí iní. Ale veľmi obľubujem napríklad Stopárov sprievodca po galaxii od Douglasa Adamsa, ale aj záhadológiu a históriu, ako napríklad Sitchina, Crema, Hausdorfa.

Aká je to podľa teba kvalitná či dobrá kniha? Čo by mala obsahovať alebo spĺňať?
Dobrá kniha by mala obsahovať príbeh, s ktorým sa ako čitateľ úplne stotožním a žijem ho. Preto je každá dobrá kniha niečo ako ďalší prežitý život. A knihy sú navyše jediné milenky, ktorým nevadí promiskuita.

Čo odkazuješ čitateľom vkport.sk?
Čítajte. A nemusíte iba mňa…

A na záver pomôcka pre maturantov z knihy Pivo u Chárona:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov