Rýchle správy- 20.3.2019. Dvojfázovka. 1.Projekt THP (Tipsport hokejová prípravka). Tvárami projektu sú Marián Hossa a Michal Handzuš. 2.Výstavba športovej haly.

V tejto rýchlej správe vám predstavíme 2 projekty.

Jeden – tzv. prvofázový je na spadnutie o pár dní.

Na ten druhý si počkáme a dôvod vysvetlíme.

V konečnej fáze budú na seba nadväzovať, preto ich púšťame v jednej rýchlej správe.

Prvá fáza-

Je vlastne aj informáciou pre rodičov žiakov 1. a 2. ročníka ZŠ.

  1. Projekt THP (Tipsport hokejová prípravka).

8.2.2017 oslovil Slovenský zväz ľadového hokeja (ďalej len “SZĽH”  )  vedenie nášho mesta s projektom THP. Vedenie samozrejme túto možnosť spolupráce privítalo a podpísalo zmluvy s p. Petrom Živčákom. 

 Tvárami projektu sú Marián Hossa a Michal Handzuš.

Centrom projektu bude mesto Veľké Kapušany (CVČ).

Zapojené budú dve naše základné školy a dve vidiecke školy, oslovené boli ZŠ Vojany a ZŠ Veľké Slemence.

Projekt je zameraný na žiakov 1. a 2. ročníka ZŠ (aj chlapci, aj dievčatá), ktorí sa budú zdokonaľovať v hokeji.

Všetku potrebnú výstroj pre žiakov zabezpečuje SZĽH.

Hokej bude v znamení hokejbalu, bude sa hrať na zelenej tráve a v telocvični. Hrať hokejbal budú v rámci vlastných škôl aspoň 1 krát týždenne (samozrejme podľa vôle a chuti aj viac krát.)

Každý mesiac sa uskutoční medzi školami turnaj, ktorý bude organizovať spomedzi štyroch škôl vždy iná škola. Najlepšia škola postúpi na regionálne finále.

Pri každej súťaži dostanú družstvá medaily, trofeje, ktoré bude zabezpečovať SZĽH.

Najlepší žiaci sa môžu neskôr uplatniť aj v najbližšom hokejovom klube v Michalovciach, ktorý má aj klub juniorov.

Alebo neskôr……… športovať v druhej fáze tohto projektu.

 Druhá fáza.

Tá prvá fáza THP, ktorá je už na spadnutie je akousi predprípravou k fáze druhej.

Niekedy myšlienka potrebuje vyzrieť, aby bola zrealizovateľná, tak ako v tomto prípade. Potrebuje si odpočinúť a nájsť ten správny stimul.

Prvá fáza – ten správny stimul zaklopal  na dvere, aby k nám dotiahol fázu druhú – myšlienku a nápad, ktorý zreje niekoľko rokov. 

Predstavuje športovú halu v meste.

Štvrtú stavbu cudzieho investora v našom meste, ktorá ako predošlé 3 nebude stáť mesto žiadne financie, iba ním získa( ako službami, možnosťou športového, kultúrneho vyžitia, tvorby nových pracovných miest a v roku 2017 poslanci MsZ zámer ,umiestnenie schválili).

Začnime od začiatku.

Možno sa niektorí pamätáte, že v druhom volebnom období primátor mesta predstavoval svoje túžby a vízie pre naše mesto.

Chcel pre mesto športovú halu. 

V tej dobe ale bolo nutné najskôr vyriešiť finančnú situáciu po predošlom vedení. Kto nečítal blog o finančnom smerovaní mesta, môže si ho prečítať  kliknutím TU.

V tom čase sa nenašiel ani vhodný finančný partner. Cez úver, ktorý by predstavoval približne 2 miliónov Eur, túto víziu primátor riešiť nechcel, pretože peniaze boli potrebné na dôležitejšie veci a nechcel mesto zadĺžiť.(všetko vo finančnom blogu).

Takto sa myšlienka posunula na čakaciu listinu, ale v žiadnom prípade nebola vyradená z hry. Hľadal sa vhodný partner.

A ten sa našiel pred 2 rokmi, ktorému MsZ jednoznačne hlasovaním dalo zelenú.

SZĽH.

Zástupcovia Slovenskej hokejovej federácie prišli s myšlienkou vybudovať v našom meste zimný štadión.

Podľa projektu by všetky náklady na investície znášala federácia, ako aj výdavky súvisiace s prevádzkou zariadenia. 

V športovom centre by sa okrem iného mohli organizovať rôzne kultúrne podujatia, respektíve zimný štadión by okrem hokejistov mohli využívať aj iní športovci.

Úlohou mesta je poskytnúť parcelu o rozmeroch 76x56m2.

Na tento účel sa vyčlenila parcela na Kúpeľnej ulici. Spĺňa všetky podmienky SZĽH.

Ak sa v Liptovskom Hrádku dokončí stavba rovnakej športovej inštitúcie, vedenie mesta si ju pôjde obzrieť a môže sa pristúpiť k realizácií zimného štadióna vo Veľkých Kapušanoch.

Účel a charakteristika stavby.

Zámerom je vybudovanie športovej haly s ihriskom o rozmeroch 20×40 metrov s celoročnou prevádzkou a rozšíriť tak školské, respektíve mimoškolské aktivity mládeže. V zimných mesiacoch bude objekt slúžiť pre potreby korčuľovania a hokeja, v letných mesiacoch jednoduchým rozpustením ľadovej plochy a bez nutnosti a ďalších komplikovaných úprav, je možné vytvoriť z hracej plochy ihrisko pre letné športy (basketbal, pozemný hokej, hádzaná, tenis…).

Hala je navrhnutá tak, že v letných mesiacoch je možné jednoduchým vysunutím častí fasády prepojiť interiér s exteriérom.

Presvetlenie haly je riešené kombináciou umelého osvetlenia a presklených plôch vo fasáde haly.

Dispozičné riešenie.

Hala je navrhnutá v dvoch variantoch – bez tribúny a komerčného využitia, alebo s pridaním jedného konštrukčného modulu pre umiestnenie tribúny  s možnosťou riešenia priestoru pri vstupe do objektu pre potreby bufetu, kaviarne a pod.

Objekt pozostáva z hlavného halového priestoru s hracou multifunkčnou plochou a z obslužných priestorov po obvode haly, ktoré vzniknú pridaním konštrukčného modulu s menšou výškou.

Medzi obslužné priestory patria: technológia ľadovej plochy, priestor pre úpravu ľadu, sklad s dielňou a šatne s hygienickým zázemím.

V rozšírenom  variante objektu sú navrhnuté mobilné tribúny pre prípad školských zápasov, turnajov a taktiež malý komerčný priestor s vlastným zázemím. 

Investorom a prevádzkovateľom projektu bude SZĽH (Slovenský zväz ľadového hokeja).

Akú v tom bude mať úlohu mesto? 

  1. Súhlas s prenájmom dotknutého územia na 40 rokov za symbolickú cenu (1 euro).
  2. Zabezpečiť všetky sieťové prípojky
  3. Mať dostatočné množstvo parkovacích miest a príjazdovú  cestu a v prípade potreby vybudovať nové parkovacie miesta( zatiaľ stačia tie, ktoré sú k dispozícii na ulici Kúpeľnej)
  4. Vykonávať inžinierske činnosti v plnom rozsahu až po vybavenie územného rozhodnutia a stavebného povolenia, na základe poverenia investora-ako pri každej inej stavbe
  5. Vybudovať navrhnutý vonkajší areál v termíne do 1 roka od kolaudácie stavby(haly) – Už ho máme, len sa skate-ihrisko a detské ihrisko presunú do opačného kúta
  6. Zaviazať sa prenajímať – minimálne 60 hodín pre potreby verejného korčuľovania a iných športových aktivít pre obyvateľov, čo znamená, že ľudia budú môcť športovať.
  7. Navýšiť počet hodín telesnej výchovy na sezónne činnosti-  korčuľovanie, hokej na školách pod správou obce.

Aký je teda momentálny stav ?

Stavba nebude zo dňa na deň. Počkáme, kým ju dokončia v Liptovskom Hrádku.

Čakať sa ale oplatilo a oplatí.

Podmienky, za aké dostane mesto športovú halu sú doslova vysnívané, pretože každú jednu je možné splniť a niektoré ako je napríklad detské a skate ihrisko splnené už je, akurát sa posunie už existujúce o trochu ďalej.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov