“Každé dielo je akousi výpoveďou umelca…” Autorská výstava PhDr. Štefana Töviša sa otvorila

 Autorská výstava Štefana Töviša pri príležitosti životného jubilea s názvom – OBRAZY – SOCHY – OBJEKTY – je otvorená v Mestskom kultúrnom stredisku a potrvá do 17. novembra.

O autorovi

PhDr. Štefan Töviš absolvoval Filozofickú fakultu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, Výtvarne – profesne bol edukovaný u akad. mal. Ireny Braun – Lefkovitz.

Výstavami sa prezentoval: Bratislava, Veľké Kapušany, Michalovce, Grottamare/Taliansko, Košice, porto Sant´Elpidio/Taliansko, Sobrance, Kráľovský Chlmec, San Marino/Taliansko, Trebišov a.i. Jeho diela sa nachádzajú v súkromných a zahraničných zbierkach.

Ceny a ocenenia:

Taliansko – Medzinárodné súťaže a festivaly výtvarného umenia: Uznanie za umelecký prínos /2009/

Prvá špeciálna cena s krištáľom víťaza /2008/

3. Mimoriadna cena odbornej poroty za pozoruhodné umelecké výkony /2007/

Špeciálna cena “Linea Oro” /2007/

Cena za umelecký prínos /2007/ a.i.

PhDr. Juraj Žadanský, CSc. o autorovi uviedol nasledovné:

Autor sa venuje experimentovaniu v oblasti maliarstva a sochárstva. V jeho postmodernistickom či abstraktnom smerovaní tvorby si zaslúži pozornosť využitie farieb a tvarov pri stvárnení myšlienky diela. Upútavajú najmä figurálne kompozície, ktoré stvárňujú pocity, dojmy, predstavy i vízie autora o medziľudských vzťahoch, mieste človeka v súčasnom svete, poznačenom krízou hodnotovej orientácie. 

Autor nachádza svojrázne formy protestu proti škodlivým vplyvom, prezentuje svoj postoj k problémovým oblastiam ľudských vzťahov a špecifického vzťahu človeka k prírode. Aktualizuje aj psychologické stránky ľudskej existencie v džungli neistoty vzťahov /Džungľa, Identita, Neistota, Pesimizmus a optimizmus, Extáza, Osvietenie a iné/.

Vzťahuje nás opäť do sveta prírody, z ktorého nás vytrháva svet počítačov a technokratický pokrok. /Rybár, Rybári, Savana a iné/. 

Viaceré z diel majú filozofický podtón /Babylon, Džungľa, Maska, Knihovníčka a iné/. Zaujímavou je sochárska tvorba autora. Prezentuje sa plastikami a reliéfmi realizovanými do kameňa, dreva, kovu, drôtu, plastov a hliny.

Z uvedeného vyplýva, že v popredí záujmu autora je človek, jeho pocity, dojmy a vízie, prežívania, ktoré nás nemôžu nechať ľahostajnými. Autor prostredníctvom tvorivého zápasu o človeka sa snaží vyjadriť svoje humánne posolstvo svetu plnému harmónie a disharmónie ľudských vzťahov. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov