Herecká škola v našom meste – Germán Zille Lívia vás pripraví nielen na hereckú kariéru

V našich životoch hrá dôležitú úlohu kultúra, inšpirácia, vzdelanie, zábava, emócie….
Všetko toto nám na tácke ponúkajú divadlá a herci. Počas divadelných predstavení sa rozvlnia vody našich myšlienkových pochodov, prebudia sa aj hlbšie pocity a vďaka nim nachádzame ten povestný hlbší zmysel. Postavy rôznych diel, ktoré ožijú na javisku, nám tlmočia nielen suché fakty, cez ne dokážeme prežiť a precítiť rôzne situácie či doby. Takéto zážitky nám prináša aj Germán Zille Lívia – rodáčka z nášho mesta, ktorá toto všetko zvláda nielen skrz divadelné predstavenia, ale svoje umenie nám už sprostredkúva aj cez svoju hereckú školu.

Zille, prečo si sa dala na hereckú dráhu? Ako to celé začalo?
Akosi to bolo vo mne vždy zakódované. Začalo sa to tými typickými krokmi ako súťaže v prednese básní a podobne. Povedala by som že ma tak trochu nasmerovali aj rôzne „náhody“. Samozrejme, nebola to úplne priama cesta k herectvu. Aj ja som si urobila menšiu okľuku, vyštudovala som a dokonca som jeden rok učila detičky v škôlke. Tam som ale cítila, že to chce niečo viac. Chcem účinkovať a chcem sa rozvíjať ako herečka. Nebolo to zo začiatku ľahké takto sformulovať, ale dospela som k tomu, že áno, toto je to čo chcem.

A tak viedli tvoje kroky do hereckej školy.
Áno. Absolvovala som prijímačky a vyštudovala som herectvo v maďarskom meste Békéscsaba. Funguje to tak, že bez patričného vzdelania nemôžete byť divadelným hercom. Musíte mať zvládnuté rôzne stupne hereckého vzdelania, aby vás divadlá do svojich predstavení obsadili. Odvtedy pracujem na javiskách maďarských divadiel a divadlo je mojim životom.

Bolo to vždy divadlo? Alebo si niekedy uvažovala aj o televíznych obrazovkách, o filme?
Divadlo, javisko! Toto bolo pre mňa vždy to, kvôli čomu to robím. Už približne 20 rokov hrám v divadlách. Mala som možnosť zahrať si rôzne postavy, za čo som životu veľmi vďačná. Bola som hlavnou postavou v predstavení Janika, mala som to šťastie zahrať postavy Fráter Erzsi alebo Domján Edit. A samozrejme mnoho ďalších. Počas tejto doby som sa spoznala aj s vynikajúcim hercom Istvánom Mikóom, ktorý si ma tak trochu vzal pod krídla a pri ňom som sa dostala k rôznym rolám. Na televíznych obrazovkách som sa tiež sem-tam mihla, v krátkych epizódach niektorých seriálov vo vedľajších rolách, ale tento smer ma neláka. A hoci som sa pred pár rokmi vrátila domov do Veľkých Kapušian, naďalej pracujem v divadle Mandala Dalszínház v Nyíregyházi.

Na akom predstavení pracuješ momentálne? V čom ťa môžeme vidieť najbližšie?
V súčasnosti skúšame predstavenie „A minister félrelép“ (úspešný maďarský film / komédia z roku 1997 – pozn. redakcie), ktoré sa mi veľmi páči a teším sa na jeho uvedenie. To, že naďalej skúšam vo svojom „domovskom“ divadle znamená, že veľa cestujem, na skúšky počas týždňa a potom samozrejme na predstavenia v rôznych mestách. Takže trávim veľa času na cestách.

Popri tom si sa však rozhodla, že sa začneš herectvu venovať nielen z pozície herečky, ale aj učiteľky. Zriadila si svoju hereckú školu – Germán Zille Stúdió pre mládež od 13 rokov, ktorá v našom meste funguje od októbra minulého roka.
Áno, a som veľmi šťastná, že som sa na to odhodlala. Dlho som uvažovala, či sa mám touto cestou pustiť, ale veľmi ma to napĺňa a veľmi rada sa venujem mladým, ktorí sa rozhodli to u mňa skúsiť. Mám pocit, že za toľké roky, čo sa herectvu venujem, som v sebe nahromadila toľko skúseností, že ich musím odovzdať ďalej. O herectvo má záujem mnoho mladých ľudí a ja by som im rada pomohla rôznymi technikami, ktoré sú v tomto smere nielen užitočné, ale vyslovene potrebné.

Svojich študentov učím v rámci komunikácie správne artikulovať, rozprávať zrozumiteľne a pekne. Je potrebné ovládať svoj pohyb, aby bol vyjadrujúci a aby aj bez slov bolo zrozumiteľné, čo ním chceme „povedať“. Takže moji študenti v rámci našich hodín „hrajú divadlo“ – pracujú a zahrajú jednotlivé úlohy svojimi gestami, držaním tela, tvárou – mimikou, a tiež intonáciou, hlasom. Dobrý herec musí vedieť aj spievať. Veľa úloh si tento talent vyžaduje a u mňa si ho rozvíjajú s pomocou Laury Onuško, ktorá ich učí všetky techniky spevu.

 Môžeme povedať, že v tvojej hereckej škole si študenti môžu rozvíjať svoje divadelné zručnosti, kreativitu, umelecký prejav. Môžu sa pripraviť na profesionálnu kariéru herca a okúsiť, čo všetko k tomu treba. Čo však, ak niekto nechce byť hercom?
Z mojich súčasných 10 študentov sa a hereckú kariéru nechystá každý. Niektorí študenti chcú rozvíjať svoje herecké schopnosti z iných dôvodov. Počas môjho kurzu majú možnosť experimentovať, skúšať nové veci a rozvíjať svoj vlastný štýl. Všetky oblasti, ktoré rozvíjame, zlepšujeme, dokážu využiť vo všetkých oblastiach života. Či už v kariére, ktorá nemusí mať s herectvom nič spoločné, alebo aj v súkromnom živote, proste vo všetkých oblastiach života. Ak vieme čoho sme schopní a čo všetko dokážeme, rozvíja sa naša osobnosť, sebavedomie, poznanie seba samého. Je to forma terapie. K rozvoju je potrebná koncentrácia, trpezlivosť, disciplína… Tu je možnosť si tieto cibriť a získať tak pekný balík užitočných zručností, ktorý si so sebou vezmeme do života.

Spomenula si, že si sa dlho odhodlávala, či sa na to dáš. Čo ťa presvedčilo, aby si do toho išla a školu herectva zriadila? 
Všetky začiatky sú ťažké. A stále sú aj nejaké pochybnosti. Či som napríklad ja tá správna osoba, ktorá by mala učiť ostatných. Ale je skvelý pocit, keď za človekom niekto stojí a podporuje ho. Ja mám takúto oporu v mojom partnerovi, ktorý ma povzbudzuje a rieši všetko v pozadí. Všetko technické zabezpečuje on, prevádzkuje moju stránku, pomáha mi s byrokratickou časťou a skutočne sa stará o hladký priebeh všetkých záležitostí, ktoré s tým súvisia, aby som sa ja mohla sústrediť na tú umeleckú časť. A nahromadila som naozaj toľko skúseností, vedomostí, že by bola škoda si všetko nechať len pre seba 🙂
V začiatku ma podporil aj štát, získala som finančnú čiastku, vďaka ktorej som si dokázala zabezpečiť potrebné náčinie, reproduktory, mikrofóny a iné pomôcky. Veľkou podporou bol aj prístup nášho primátora Petra Petrikána, ktorý na tento môj nápad pozitívne zareagoval a zabezpečil mi priestory, kde s mladými nacvičujeme, navyše s mestom aktívne spolupracujeme aj v rámci rôznych podujatí, kde máme možnosť svoje doteraz získané zručnosti aj predviesť. A samotní študenti. To, že sa ich toľko prihlásilo, tak toto bolo takým pozitívnym povzbudením, že to naozaj treba skúsiť.

Ja som sa jednej z vašich skúšok zúčastnila a mala som možnosť vidieť, ako to prebieha. Celkovo tvoja škola herectva ponúka možnosť rozvíjať herecké schopnosti, kreativitu, nahliadnuť za oponu a zistiť, aké komplexné zručnosti sú potrebné k tomu, aby sme svojou postavou presvedčili. Čo môžu aj budúci študenti očakávať?
Škola herectva je o tom, aby záujemcovia zistili, z čoho všetkého sa zahratie nejakej postavy skladá. Že to nie je len o tom, že sa naučíme text. Že to nie je len o tom, že dokážeme zahrať určitý typ postáv. Herec musí vedieť zahrať všetko. Proste akúkoľvek náladu, akúkoľvek nadriadenosť, podriadenosť, profesiu, akékoľvek vzťahy. Musí sa prevteliť a prezentovať tú osobnosť, ktorú práve hrá. Jednoducho povedané – všetko a čokoľvek.

Skúšame dvakrát do týždňa, spolu štyri a pol hodiny týždenne. Tento súčasný kurz – prvý ročník mojej hereckej školy, sa v máji ukončí skúškou. Bude to formou predstavenia pre verejnosť a moji študenti sa na túto rolu už pripravujú. A ja som nesmierne šťastná keď ich sledujem a vidím, akým vývojom si už od októbra prešli. Už teraz je zjavné, o koľko sa posunuli a je neopísateľný pocit, že na tom mám svoju zásluhu.

Verím, že aj v budúcnosti sa budeme ďalej rozvíjať, že si napríklad založíme divadelný spolok a každý rok budú tento spolok dopĺňať noví a noví talentovaní mladí herci a budeme môcť prinášať kultúru formou divadelných predstavení našim spoluobčanom v našom meste. Ale to sú zatiaľ len plány.
Všetci moji študenti môžu počítať s tým, že im zo seba odovzdám to najlepšie, že sa vždy budem usilovať o to, aby profesionálne a osobne rástli a aby v tomto smere vždy napredovali.
Ak chcete o hereckej škole Germán Zille Stúdió vedieť viac, navštívte jej oficiálnu stránku:  https://www.facebook.com/100092520387614

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov