Zaskočený večnosťou – V každom riadku nájdete pravdu, ktorá sa opiera o to najpodstatnejšie. O lásku.

Koncom decembra vyšla vo vydavateľstve W PRESS kniha, ktorá zatiahla na hlbinu. Michal Oláh vytvoril knihu rozhovorov s básnikom, publicistom, spisovateľom a kazateľom Danielom Pastirčákom. Je to počin, v ktorom sa pravda, viera a láska obnažujú donaha. Silu publikácie dotvárajú fotografie nášho Borisa Németha.

Keď ma Michal Oláh oslovil, aby som napísala o knihe Zaskočený večnosťou, zaskočilo ma to. Hlavný dôvod bol ten, že nepoznám Daniela Pastirčáka, o ktorom kniha je. 

Recenzia vyšla v týždenníku .týždeň, ale tí, ktorí majú predplatenú elektronickú verziu si ju môžu prečítať aj na tomto linku – www.tyzden.sk/kultura

.týždeň si môžete zakúpiť v novinových stánkoch, alebo všade, kde noviny a časopisy predávajú od 28.1.2021

Na štyroch stranách nájdete všetko o knihe Zaskočený večnosťou

Kniha je slobodná, úprimná a opiera sa o lásku a pravdu. O pravdu a lásku. Večné múzy, ktoré sa dotýkajú nielen umelcov, ale všetkých od kedy je svet svetom.

Neodolala som pozvánke autora Michala Oláha, knihu otvorila, prijala pozvanie na návštevu do obývačky Daniela Pastirčáka a pozývam aj iných. Stanete sa súčasťou ich rozhovoru, ktorý sa začína o mladosti. O pochabej, rebelskej, umeleckej. O živote v Košiciach, o výstave, ktorá dopadla výborne, ale nezapadla do obdobia komunizmu v ktorom sa konala. Dozviete sa o sklamaní, keď poprední umelci na Slovensku podpisovali antichartu.

„Človek, čo pravdivo vyjadruje svoj názor, i keby sa mýlil, je lepší než ten, čo sa v strachu pretvaruje, je veta, ktorú si možno zapamätáte a počúvate, respektíve čítate ďalej. O láske, ktorá ho zaskočila natoľko, že ho prinútila zmeniť sa a z ateistu sa stal človek, ktorý začal veriť na večnosť, len aby sa tá láska nikdy neskončila.

Je o nafúknutom egu, ktoré je vytvorené z pýchy. O organizovanej cirkvi. Máte zimomriavky, keď hovorí o tom, že Boh nie je medzi múrmi kostolov, ale v hudbe, poézii, v prírode a vo všedných ľudských stretnutiach. Obdivujete ho, keď hovorí o VPN, ktoré organizoval v Michalovciach a žasnete, keď potvrdí to, čo ste tušili. Že východ čušal, vyčkával do poslednej chvíle a až keď bolo všetko isté, sa vyrojili falošní revolucionári, ktorí chceli iba jedno. Prevziať moc.

Možno by sme právo na šťastie mali zaradiť do charty ľudských práv, hovorí v jednej z častí rozhovoru a vy sa usmievate.

Chcete všetko to, čo z rozhovoru plynie. Aby sa svet skepsy spojil s nádejou, pochybnosť s vierou, veda s vierou a filozofiou, podnikanie so solidaritou, umenie s náboženstvom. Aj v ľudskej podobe.

Zaskočený večnosťou je o vnútornej slobode, o vnútornom postoji k Bohu, ktorého jadrom je láska a zrazu máte pocit, že Pastirčák Vám rozumie a pozvanie do jeho obývačky ste nedostali náhodou.

Po dočítaní knihy máte pocit, že ste konečne doma. Nie v jeho obývačke, kde Vás pozval Michal Oláh, ale u seba. Vo svojej duši.

Určite si knihu dajte a hovorte o nej.

Nechajte sa zaskočiť, vyfackať a vzápätí silno objať.

Môže Vás zachrániť.

                                           .tyzden/ 1.strana recenzie

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov