Na mape je deväť nemocníc z východu. Reforma ich má degradovať (Korzár/SME), aj v Kráľovskom Chlmci

KROMPACHY, KRÁĽOVSKÝ CHLMEC, SNINA. Pripravovaná reforma nemocničnej siete sa má dotknúť aj nemocníc na východe Slovenska.

Ministerstvo zdravotníctva sa už po druhýkrát chystá presadiť reformu nemocničného systému. Predložilo ju na pripomienkovanie.

Redukcia akútnych, zmena na komunitné

Hlavným posolstvom reformy je výrazná redukcia akútnych nemocníc. Tých je na Slovensku aktuálne 98.

Podľa mapky, ktorú približne pred dvomi mesiacmi zverejnil exminister zdravotníctva z prvej Ficovej vlády Richard Raši (Hlas), by sa 22 nemocníc naprieč celým Slovenskom malo zmeniť z akútnych na komunitné. (Poz.red. – Túto zmenu Richard Raši kritizoval viackrát)

Tie by sa už sústredili len na doliečovanie alebo oddelenie pre dlhodobo chorých.

Podľa denníka SME štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO) Jana Ježíková síce priznáva, že v prípade uniknutej mapy vytypovaných nemocníc ide o jednu z pracovných verzií, ale dnes už podľa nej nie je aktuálna a je zavádzajúce z nej vychádzať.

K navrhovanému počtu komunitných ani akútnych nemocníc sa však nateraz nechce vyjadriť.

Zdroj: korzar.sme.sk

V Kráľovskom Chlmci v okrese Trebišov funguje nemocnica ako štátna nezisková organizácia.

Informáciu o zaradení do skupiny komunitných nemocníc dostalo vedenie nemocnice z rezortného ministerstva krátkou cestou koncom júla.

„Odvtedy s ním rokujeme. Využívame možnosť poukázať na riziká, ktoré by z toho vyplynuli,“ hovorí riaditeľka Nemocnice s poliklinikou, n. o., Klára Hencelová.

Medzi najdôležitejšie argumenty patrí podľa nej poloha.

„Najbližšie dve akútne nemocnice sú od nás vzdialené 55 kilometrov. Sanitka a pacient musia navyše prejsť železničnými priecestiami, čo znamená ďalšie zdržanie a dojazdový čas 45 minút dodržaný nie je. Vidím tu ohrozenie života a zdravia ľudí,“ hovorí.

Zanedbateľná nie je podľa nej ani jazyková bariéra či slabá ekonomická situácia miestneho obyvateľstva.

Spádová oblasť nemocnice zahŕňa Použie a Medzibodrožie s takmer 60 tisícmi obyvateľov. Je istotou, že v prípade vážnych situácií či hromadného nešťastia v podnikoch alebo napríklad železničnej infraštruktúre, bude poruke, vraví riaditeľka.

Ročne sa v nemocnici narodí približne 380 detí.

Museli by prepustiť 70 ľudí

Nemocnica má aktuálne 10 oddelení.

„Zmena by znamenala prechod na jeden urgentný príjem. Chirurgia a gynekológia by robili len jednodňovú starostlivosť, teda operácie menšieho typu. Ani interné oddelenie by nemalo byť, čo nás zarazilo,“ zdôrazňuje Hencelová.

Zmena by nepriaznivo zasiahla aj zamestnanosť v nemocnici.

Podľa prvotných prepočtov by musela prepustiť 70 ľudí.

„To je veľa,“ zdôrazňuje.

Počas pandémie v nemocnici vyčlenili 20 covidových lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou, testovali antigénom i PCR a rozšírili laboratórium o mikrobiológiu.

„PCR testy vyhodnocujeme sami, sme certifikovaní, pred akreditáciou,“ hovorí Hencelová.

Nemocnica už pred pandémiou nového koronavírusu plánovala rozbehnúť nový neuro a ortopedický program, počíta s rozšírením interného a chirurgie o traumatológiu.

„Z vlastných prostriedkov sme investovali do vybavenia tri milióny eur, získavame prostriedky cez projekty cezhraničnej spolupráce, máme plusový hospodársky výsledok, nie sme dlžníkom štátu,“ vyratúva riaditeľka.

Dostupná a kvalitná

Za nemocnicu v Kráľovskom Chlmci sa spájajú miestne samosprávy.

„Ozývajú sa starostovia, politické strany i pacienti. Treba tu prísť k nám na východ, pozrieť sa, prežiť istý čas, aby videli, aké vážne situácie môžu nastať. Aj menšie obvody a ľudia zo vzdialenejších miest si zaslúžia mať prístup k dostupnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Všetko treba riešiť za rokovacím stolom individuálne, treba nás vypočuť, zohľadniť regionálne špecifiká a nájsť kompromis, aby ľudia boli spokojní,“ uzatvára riaditeľka Hencelová.

Zdroj: korzar.sme.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov