Občianska poriadková služba v meste Veľké Kapušany končí v júni 2021. Ako ďalej?

Ábel Ravasz, v čase návštevy mesta Veľké Kapušany bol splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity a dňa 27. 02. 2019 mesto navštívil. Jednou z tém, ktorá sa vtedy komunikovala bol aj projekt MOPS – Miestne občianske poriadkové služby. Celý článok tu.

21. mája 2019 sme priniesli článok, kde sme informovali o tom, že projekt Miestna občianska poriadková služba vo Veľkých Kapušanoch bol úspešný a budú zamestnaní ôsmi pracovníci po dobu 24 mesiacov a budú tzv. predĺženou rukou mestskej polície a preventívne pôsobiť v tých častiach mesta, kde je zaznamenaný zvýšený výskyt protispoločenskej činnosti. Celý článok tu .

Od 1. júla 2019 realizuje mesto Veľké Kapušany projekt miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS), ktorá pracuje pod garanciou mestskej polície. Celý článok tu.

Zdroj: COPUS III/2019

Zamestnanci MOPS boli postupne vystrojení a chodia do práce. O týždeň máme 1. apríl a čím ďalej, tým viac rezonuje nielen medzi nimi, ale aj verejnosťou otázka, čo ďalej. Odpoveď nenachádzame, ale Ábel Ravasz, aj keď už nie je splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity, pracuje ďalej, zaujíma sa a tiež mu nie je ľahostajné, čo bude ďalej nielen s ľuďmi u nás, ale aj v ďalších mestách a obciach, ktorí sú cez tento projekt zamestnaní.

                                        foto ilustračné/FB ÁbelRavasz

S Ábelom Ravaszom sme sa zopárkrát na túto tému neformálne zhovárali a zaujímala som sa o to, čo vlastne bude od 1. júla so zamestnancami MOPS. Vzhľadom k tomu, že ide o ľudí, ktorých poznám, s ktorými občas aj v rámci pracovnej činnosti ktorú vykonávam spolupracujeme, komunikujeme a poznám ich obavy z 1. júla, požiadala som Ábela Ravasza, ako “otca”, alebo iniciátora projektu MOPS o stanovisko:

Ábel Ravasz uviedol nasledovné: Miestne občianske poriadkové služby (MOPS) považujem za kľúčový projekt k udržaniu dobrých medzikomunitných vzťahov. V MOPS pracujú Rómovia aj Nerómovia, ktorí sa spolu starajú o poriadok v rómskych komunitách a okolo nich. Vytvárajú tak veľmi vzácne spojenie medzi vedením mesta a komunitou: keď je nejaký konflikt, tak mesto sa nemusí hneď obrátiť na políciu, ale môže to riešiť aj priamo prostredníctvom MOPS. Za krátky čas si naše MOPSky dokázali vybudovať veľký rešpekt obyvateľstva obcí a miest, kde fungujú. Až na ojedinelé výnimky ich chvália vedenia obcí, ľudia z rómskych komunít, ľudia z majority, policajti a ďalší. MOPSkári pomáhajú deťom dostať sa do školy a naspäť, pomáhajú pri obecných akciách, a najnovšie koordinujú prácu proti COVIDu, vrátane organizácie karantén. Z viacerých lokalít hlásia, že by nevedeli zvládnuť COVID bez pomoci MOPS. Aj z tohto pohľadu je nepochopiteľné, že súčasná vláda, a najmä splnomocnenkyňa pre rómske komunity, nedokázali nájsť zdroje na pokračovanie tohto projektu v budúcnosti. Rok 2020 sme začali s 250 lokalitami s touto službou – odvtedy už ich padlo po vypršaní projektov niekoľko desať, a do júna sa rozpustia takmer všetky MOPSky. Prídeme tak o vyše 1300 pracovných miest (prevažne z rómskych komunít), ale najmä o kľud v našich obciach. Vláda musí urobiť všetko preto, aby najneskôr do júna odštartovala nadväzujúci projekt, inak hrozí kolaps MOPS a tým aj pokojného spolunažívania či boja proti COVID v lokalitách s výrazných zastúpením rómskych komunít.

Rovnako ako Ábelovi Ravaszovi, ani mne a viem, že ani iným a verím, že nikomu nie je jedno, čo bude s 1300 ľuďmi zamestnanými cez tento projekt a čo bude predovšetkým so zamestnancami MOPS vo Veľkých Kapušanoch. Covid 1. júla nekončí. Mesto, ale predovšetkým Mestská polícia príde o ľudí, ktorí pracovali a boli pripravení poskytnúť jej súčinnosť v prípade zabezpečenia verejného poriadku, ale aj počas očkovania v osade známej ako “Tehelňa”, alebo testovania.

Situáciu určite budeme sledovať, chceme vedieť, čo môže byť kľúčovým problémom kvôli ktorému projekty ako MOPS, ale aj iné končia, či existujú iné projekty, ktorými sa dá MOPS nahradiť a zamestnať ľudí z Rómskej komunity a vlastne ako ďalej.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov