Prečo voliť? Odpovedajú novinári

Parlamentné voľby sa uskutočnia dňa 29.02.2020

Volebná účasť klesá, alebo dlhodobo nerastie. Aj to je vizitka národa. Klesá, pretože ľudia sú bezradní, zúfalí a majú pocit, že politici aj tak nič nezmenia. Vrátiť vieru v politikov je takmer nemožné, nie je možné garantovať ani to, že ak občania pôjdu voliť tak sa život konkrétnych jedincov, alebo ľudí zmení lusknutím prsta k lepšiemu. Existuje ale pár rozumných dôvodov, kvôli ktorým by ani jeden občan žijúci v našom štáte, žijúci v našom meste nemal premrhať svoj voličský hlas. 29.2.2020 stačí občiansky preukaz a 15 minút.

Prečo voliť sme sa pýtali novinárov, ktorí v predvolebnom období pracujú takmer bez prestávky. 

Braňo Dobšinský :

“Sme svojimi voľbami.” To sú slová existencialistu Sartra. Sme tým, prečo sa rozhodneme, každou svojou voľbou. Ako budeme žiť, čo budeme robiť, s kým budeme žiť a pre koho budeme žiť. Volíme si to každý jeden deň, dennodenne. A sme aj tým v akej krajine žijeme a komu zveríme moc ju spravovať. Tak, ako máme zodpovednosť k sebe a svojim blízkym v tom ako žijeme, tak máme túto zodpovednosť aj v deň volieb. Ako majitelia tejto krajiny, máme moc vybrať jej správcov. Tých, ktorým sme schopní a ochotní dôverovať. Je to naše právo a je to aj naša povinnosť, k sebe a k všetkým tým, na ktorých nám záleží. Napokon, je iba a len na nás v akej krajine budeme žiť a akých správcov pre ňu a pre nás vyberieme. Do roku 1989 sme túto možnosť nemali, dnes ju máme a bolo by nezodpovedné nechať toto naše právo len tak ľahkomyseľne prepadnúť. Ide o nás, naše deti, rodičov, a o našu budúcnosť. Je to v našich rukách, v deň volieb doslova.

Ľubomír Jaško:

Treba voliť. Volič tým seba aj ostatným ukáže, že ešte nestratil energiu a optimizmus. Je jedno, že pôjde len o posledné zvyšky optimizmu. Prísť k voľbám znamená nahlas povedať, že mám nádej na pozitívne zmeny, dôverujem schopnosti sa meniť k lepšiemu a dávam šancu tým, ktorí sa o takúto pozitívnu zmenu chcú postarať. Nevoliť znamená beznádej, nezáujem a úplné odovzdanie sa skepse.

Ivan Brožík:

Volím preto, aby nastala zmena, ale nie taká, akú mi nadiktujú tí, ktorí ma okrádajú a podvádzajú či vyhadzujú z práce, ale taká, ktorá nám zabezpečí život v právnom štáte.

Robo Kotian :

Prečo je dôležité voliť. Aj preto, že oni pôjdu a aj preto, lebo bez väčšiny demokratických poslancov v NR SR sa nedá zo Slovenska urobiť férový, spravodlivý, právny štát, kde skončí vláda mafiánsko oligarchického zoskupenia. Výmena pri kormidle nie je zárukou, ale nevyhnutným predpokladom zmeny.

Peter Nôta:

Voliť je dôležité preto, lebo je to náš politický hlas. Sme súčasťou politického procesu. Nie je pravda, že voľbami nič nezmeníme. Práve nevoliť znamená podporiť tých, čo chcú niečo zmeniť. Zmena je veľmi nutná, ale zažratá mafia a oligarchokracia sa samozrejme nechce pustiť svojho koryta.

Moc, ktorá vytvorila akúkoľvek negatívnu situáciu, môžeme prinútiť k tomu, aby slúžila občanom jedine hlasovaním. Občan, ktorý je volič  sa nemá snažiť o milosrdenstvo politikov. Politici majú slúžiť občanom. Čo znamená, že z pohľadu voliča je vždy rozumné ísť voliť a odovzdať platný volebný lístok. Nízkou účasťou na voľbách politici získavajú moc a majú tendenciu presadzovať viac názory politikov, ako voličov. Politická kampaň pred voľbami vrcholí a vždy je buď pozitívna, alebo negatívna. Nie je to náhoda. Politické strany a politici sa snažia vplývať na voliča buď v dobrom svetle a ponúkať riešenia, alebo vyvolať strach. Keď je volič rozhodnutý, že pôjde voliť a vyberá si politickú stranu, ktorá mu je programovo najbližšia, tak voľby posunú aj konkrétneho voliča čo najbližšie k jeho osobným cieľom. Na čo by ale volič nemal zabudnúť je toto : Byť lojálnym k sebe! Výber politickej strany je totiž dôležitým prvkom nášho ideologického sebavyjadrenia sa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov