Týždeň v kocke – od 15. apríla do 21. apríla 2019

Posledný týždeň pred Veľkou nocou, ktorý má prívlastok Veľký týždeň sme sa venovali Veľkej noci, tradíciám a zvykom, ktoré sa s Veľkou nocou spájajú, a priniesli sme aj rozhovory s príjemnými ľuďmi a spracovali zaujímavé reportáže. 

Sprostredkovali sme vám Veľkonočný pozdrav od primátora nášho mesta:

Držali sme sa aj myšlienky, ktorá nás napadla mnohokrát počas spracovania príspevkov a ktorej autorom je Ivan Brožík, známy publicista a redaktor –  “Žiadne náboženstvo nemôže zostať ľahostajným, pretože Boh všetkých náboženstiev nie je ľahostajný voči tomu všetkému čo sa v našej spoločnosti deje.”

Odovzdali sme výherkyni Márii Brandics ikebanu, ktorú vyhrala v našej súťaži:

Na našej FB stránke sme rozbehli ďalšiu súťaž, ktorou sme oslovili neuveriteľných 8055 ľudí. Do dnešného dňa sa do súťaže zapojilo 108 čitateľov vkport.sk. Výhercu žrebujeme 30. apríla 2019.

Našli si nás aj ďalší noví priaznivci. K dnešnému dňu stránku sleduje 782 ľudí a páči sa 776 ľuďom. 

Reportáže, ktoré sme spracovali : Riešenie dopravnej situácie pred ZŠ P. O. Hviezdoslava, Nová mobilná aplikácia pomôže zachraňovať ľudí, Za Veľkými Kapušanmi ležali medzi odpadkami kusy uhynutej zveri, Zber komunálneho odpadu – oznam, Spracovali sme reportáž o tom, ako museli v Strážskom spíliť 200 – ročný strom a pilčík bol z Veľkých Kapušian.

Viac priestoru sme v minulom týždni venovali športu a tým, ktorí šíria dobré meno Veľkých Kapušian nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí:

Rozhovor s PaedDr. Silviou Pappovou o športe a behu

Rozhovor s tanečnicou Cynthiou Mezeiovou

MKST Veľké Kapušany – koniec súťažnej sezóny v stolnom tenise 2018/2019

Priniesli sme predzápasovú prognózu pred futbalovým zápasom MFK Veľké Kapušany a Krásnohorské Pohradie

Naša redaktorka Reny aj počas veľkonočnej nedele čakala na to, aby sme priniesli ako prví  výsledok zápasu MFK Veľké Kapušany – Krásnohorské Podhradie:

 

Čo v nás zarezonovalo zo sveta:

Horela najznámejšia katedrála na svete – Paríž – Notre Dame – Chrám Matky božej – 15. apríla ju zničil mohutný požiar. Tragédia zasiahla nielen Francúzsko, ale celú Európu a celý svet. 

V nedeľu 21. apríla pri útokoch na Srí Lanke zomrelo viac ako dvesto ľudí. Neskôr, ako uvádzajú mnohé denníky sa počet zvýšil na 290 obetí a mnoho zranených.  Bombové atentáty zasiahli kostoly, hotely.

Čo robil primátor mesta Veľké Kapušany?

Aktívne riešil administratívu, zvolával a riadil pracovné porady, zúčastňoval sa kontrolnej činnosti NKÚ, absolvoval niekoľko pracovných stretnutí.

Všetko čo prebieha a prebiehalo v našom meste – MsKs, TIC, GVK, SoŠ, ZŠPOH, ŠKD ZŠPOH, Erdélyi János Alapiskola, Základná umelecká škola, Magyar Közösségi Ház Nagykapos

Základná škola P. O. Hviezdoslava – Oznam pre rodičov –
Fotografovanie triednych kolektívov a kamarátskych skupiniek sa uskutoční dňa 6. mája 2019.

Detské jasle Veľké Kapušany zapriali všetkým krásnu Veľkú noc:

Maľované vajíčko,
pekný božtek na líčko
k tomu zdravia moc a moc
a veselú Veľkú noc.
Krásne sviatky priatelia 

Erdélyi János Alapiskola

Gymnázium Veľké Kapušany pozývali:

Centrum voľného času Veľké Kapušany: pozývalo na nasledujúce aktivity:

Volejbal : 25.04.2019 si zahráme VOLEJBAL. Jediné, čo potrebujete je vhodné oblečenie, obuv do telocvične, 1 eur na vstup.
A héten kipróbálhatod a Röplabdát, gyere tarts velünk! Belépő: 1 euro, tornafelszerelés kötelező.
16.00 – 18.00 hod.

Mestské kultúrne stredisko:

Ako uviedol riaditeľ MsKs – Osemstopiate výročie prvej písomnej zmienky o Kapušanoch, zarezonovalo aj v rámci tohtoročného v poradí už XVIII. ročníka autorskej literárnej súťaže, „Kapušianske pero“. Autori – žiaci základnej školy so slovenským vyučovacím jazykom sa do súťaže, prihlásili prózy aj poéziu. Myšlienky autentické, adresné, obsažné i vystihujúce.
Asi tak by sa dali globálne označiť práce, ktoré porota posudzovala.
Slávnostné vyhodnotenie sa uskutoční 25. apríla, t.j. vo štvrtok o 10.00
hod. v priestoroch foyeru mestského úradu.
S diplomami v mene primátora mesta, Dr. Petra Petrikána sa t. r. podelia
štyria, a to za 1. – 3. miesto a za cenu poroty.
Opäť sa ukázalo, že literárne podhubie v meste úspešné korení a sa
rozvíja. Práce budú v priestoroch foyeru mestského úradu, prístupné širokej verejnosti do konca júna t. r. Srdečne Vás očakávajú.

V LÍNIACH VÝROČIA
V líniách aktivít ku 805. výročiu prvej písomnej zmienky o našom meste, pokračuje expozícia, ktorá je sprístupnená občanom mesta vo foyeri mestského úradu od 16.apríla. 
Expozícia je eklektická, t.j. otvorená. Okrem stálych artefaktov a dokumentov – viažuce sa k histórii mesta , obsahuje aj vitálne atribúty.
Takými sú výtvarné práce päťdesiatych žiakov materskej školy na sídlisku P. O. Hviezdoslava, ktoré vytvorili v MsKS, a to v rámci interaktívneho podujatia ku výročiu mesta. Tematicky deti podľa príbehu, spracovali obdobie, keď na území nášho terajšieho mesta boli Rimania a zanechali tu po sebe numizmatické nálezy v podobe rímskych mincí.
Druhým expozičným prvkom je súbor autorských literárnych prác. Tieto v rámci XVIII. ročníka súťaže „Kapušianske pero“, napísali žiaci ZŠ s vyučovacím jazykom slovenským.
Expozícia má ambíciu dôstojného pokračovania v približovaní tohto výročia mesta občanom.
Expozícia je voľne prístupná širokej verejnosti.

Prebieha aj výstava OBJEKTÍVNE – OBJEKTÍVMI

Turistické informačné centrum Veľké Kapušany

Na knižnom trhu sme objavili tento týždeň dielo Judáš autorom ktorého je Amosa Oza. Kniha získala uznanie, recenzenti napríklad z New York Review of Books ju prijali s ováciami a titul sa dostal medzi finalistov prestížnej Man Bookerovej ceny.
Je o zrade a zradcoch.
Veľa ľudí zažilo zradu a mnohí z nás majú svojich zradcov – Judášov.
Zradcami je pretkaný príbeh celej, nielen kresťanskej éry ľudstva. A ten nám odkazuje, že zrada nevedie k šťastiu a spokojnosti, aj keď o tom páchateľ zrady sníva. A dobre, že to tak je, pretože zrada si zaslúži ostrejšiu reakciu, ako iba pokrčenie ramenami.

My vám prajeme, aby vás láska Zeleného štvrtku, viera Veľkého piatku, nádej Bielej soboty a víťazstvo Veľkonočnej nedele sprevádzala aj ďalšie dni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov