Rýchla správa – 16. apríla 2019 – Riešenie dopravnej situácie pred ZŠ P.O.Hviezdoslava

Dopravná situácia je pred ZŠ P. O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch v ranných a poobedňajších hodinách v období školskej dochádzky neúnosná.

Po tlaku a návrhoch zo strany ľudí, ktorí týmto úsekom denne prechádzajú, mesto našlo riešenie:

Premiestniť autobusovú zastávku od Základnej školy P. O. Hviezdoslava k obytnému bloku so súpisným číslom 46 na sídl. P. O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch, kde by sa vytvoril odstavný pruh pre autobusy aj na jednej, aj na druhej strane cesty.
Mesto si od novinky v tejto časti mesta sľubuje zvýšenie komfortu pre cestujúcich i zvýšenie bezpečnosti dopravy na frekventovanej komunikácii, zároveň dôjde k zrýchleniu dopravy na tomto úseku.

Mesto Veľké Kapušany, predložilo návrh riešenia dopravnej situácie pred ZŠ na schválenie komisii výstavby, územného plánovania, majetkoprávnej a životného prostredia, ktorá odporučila mestskému zastupiteľstvu vo Veľkých Kapušanoch dňa 28. marca 2019 schváliť vyhotovenie projektovej dokumentácie na premiestnenie autobusovej zastávky.

Mestské zastupiteľstvo vo Veľkých Kapušanoch súhlasilo s vytvorením projektovej dokumentácie a premiestnením autobusovej zastávky s vytvorením odstavného pruhu k obytnému bloku so súpisným číslom 46 na sídl. P. O. Hviezdoslava vo Veľkých Kapušanoch.

Čo je okrem premiestnenia autobusových zastávok dôležité, je disciplinovanosť vodičov a chodcov a tých dospelých, ktorí sprevádzajú, alebo odprevádzajú svoje deti.

Dopravná výchova, ktorú sa deti učia v materskej škole a v základnej škole je dôležitá, ale musí ju denno denne vštepovať aj rodič, ktorý je pre svoje dieťa príkladom, ale rovnako aj všetci dospelí.

Rodič, ktorý ide s dieťaťom cez cestu ho má naučiť, že:

  1. pred prechádzaním cez cestu sa vždy zastavia
  2. na vozovku sa vstupuje až po dvojnásobnom rozhliadnutí vľavo a vpravo a vtedy, ak sa nepribližuje žiadne vozidlo, resp. iný dopravný prostriedok, ako napr. motocykel alebo bicykel
  3. cez cestu sa prechádza krokom, nie behom. Počas prechádzania cez cestu sa bezdôvodne nezdržiava, nezastavuje, ale prechádza plynulo
  4. prechádza sa na vyznačenom prechode pre chodcov
  5. neprechádza sa pred autobusom, ani za autobusom
  6. dieťa cez cestu prechádza najkratšou cestou – kolmo
  7. ak je prítomný policajt, sledujú sa pokyny policajta

Čo robí zodpovedný vodič:

  1. Nezastavuje na prechode pre chodcov
  2. Nezastavuje na zeleni
  3. Nezastavuje takým spôsobom, aby blokoval jeden jazdný pruh
  4. Nezastavuje spôsobom, aby bránil odjazdu iných vozidiel
  5. Nezastavuje na autobusovej zastávke
  6. Prispôsobuje rýchlosť jazdy dopravnej situácii v danom úseku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov