Za Veľkými Kapušanmi ležali medzi odpadkami kusy uhynutej zveri – vkport.sk získal vyjadrenia kompetentných orgánov

Dňa 13. apríla sme priniesli reportáž denníka Korzár o tom, že na pozemku bývalého poľnohospodárskeho podniku za Veľkými Kapušanmi smerom na obec Budince vznikla nelegálna skládka.

Medzi odpadkami ležali zvyšky uhynutých zvierat, z ktorých sa šíril ostrý nepríjemný zápach. Informovala o tom  aj televízia JOJ.  Televízia Joj.

K prípadu vám prinášame vyjadrenie primátora mesta PaedDr. Petra Petrikána, ktorý na mieste osobne bol.

Primátor uviedol, že sa mu stav na skládke nepáčil, bližšie komentovať to, čo videl z pochopiteľných dôvodov nechcel, zároveň dodal, že ak to boli poľovníci, určite by im všetkým zobral licencie, ale ak to boli pytliaci, tak je nešťastné, že sa vyskytujú v okolí mesta Veľké Kapušany. Mesto zároveň poskytlo RVPS maximálnu možnú súčinnosť. Zabezpečilo prostredníctvom aktivačných pracovníkov, ktorým mesto poskytlo ochranné odevy, rúška a rukavice, plastové vrecia odstránenie pozostatkov uhynutej zvery – 100 kg., ktoré boli dňa 08. apríla odovzdané spoločnosti Asanácia s.r.o. Žilina, ktorá je zodpovedná za zber a prepravu vedľajšieho živočíšneho produktu a zároveň mesto vyzvalo spoločnosť v Trebišove, ktorá je vlastníkom pozemku, aby pozemok vyčistili a zabezpečili ho takým spôsobom, aby cudzie osoby nemali na uvedený pozemok prístup.

Vyjadrenie riaditeľa regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Michalovciach MVDr. Aleša Novotného bolo nasledovné:

Dňa 04.04.2019 bola na RVPS Michalovce doručená informácia redaktorky TV JOJ o nelegálnej skládke živočíšneho odpadu na pozemku bývalého agrochemického podniku za mestom Veľké Kapušany v smere na obec Budince. RVPS Michalovce zaevidovala uvedenú informáciu ako podnet na prešetrenie, v ktorom sa uvádza:
,,na pozemku medzi odpadkami sú voľne pohodené pozostatky uhynutých zvierat (diviak, krava, srna)”.
Na základe podaného podnetu vykonali inšpektori RVPS Michalovce úradnú kontrolu na uvedenom mieste dňa 04.04.2019 v čase od 13:30 hod. do 16:30 hod. a zistili nasledovné skutočnosti:
Areál nelegálnej skládky živočíšneho odpadu sa nachádzal cca 250 m od železničného priecestia, cca 40 m od cestnej komunikácie smer Veľké Kapušany – Budince v priemyselnej zóne mesta Veľké Kapušany v opustenom areáli bývalého podniku. Areál bol neudržiavaný s množstvom komunálneho odpadu. Vedľa vstupnej cesty a v zadnej časti areálu boli na viacerých miestach zistené zbytky hláv diviačej zveri, pozostatky koži diviakov, zbytky kostier srnčej zveri, vnútornosti diviakov a hlava, koža a vnútornosti hovädzieho dobytka. Vzhľadom na pokročilý čas nebolo možné zastihnúť kompetentného zástupcu mesta a asanačného zariadenia.

Nakoľko išlo o vedľajší živočíšny produkt, bolo možné ho odstrániť iba povoleným spôsobom.
Vedľajším živočíšnym produktom bolo – hlavy, koža a vnútornosti hovädzieho dobytka.

Na základe nájdeného ušného čísla bol identifikovaný a určený zodpovedný držiteľ, voči ktorému RVPS Michalovce začala správne konanie.

Zároveň RVPS Michalovce začne konanie o určenie zodpovednej osoby za nezákonné umiestnenie vedľajšieho živočíšneho produktu v areáli nepoužívaných stavieb na území mesta Veľké Kapušany patriacich spoločnosti AGAPE Trebišov s.r.o.

Zdroj: Televízia Joj, Denník Korzár, RVPS Michalovce

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov