Všetko o komiksoch a vášnivom zberateľstve, rozhovor s Mariánom Tamásom, jedným z naj. zberateľov komiksov a veľkým milovníkom literatúry

Na Mariána sme sa tešili, keď bol ohlásený interaktívny workshop, na ktorom mal spolu s ďalšími dvomi spíkrami rečniť o komiksoch. 

Okrem neho mali na ňom vystúpiť Dan Čabala z Veľkých Kapušian a Patrik Kucik z Kráľovského Chlmca.

Chceli sme vedieť, ako sa z čitateľa komiksov stane vášnivý zberateľ a chceli sme sa ho opýtať aj na jeho zbierku. 

Vtedy to nevyšlo a tak sme ho oslovili na krátky rozhovor, v ktorom nám porozpráva o svojej zberateľskej vášni. Prezradil aj to, ktorý komiks má v jeho zbierke najvyššiu cenu a ktorý pre neho najviac znamená.

Môžeš sa nám predstaviť? Nepotrebujeme vedieť čo rád raňajkuješ, zaujíma nás napríklad ČI čítaš a ak áno, ČO čítaš…

Som veľkým milovníkom literatúry. Okrem komiksov rád čítam aj beletriu, hlavne sci-fi a fantasy romány od Tolkiena, Hubbarda či Asimova, bestsellery napr. Browna, Crichtona, ale aj staré klasiky ako Dumas, J.F. Cooper a samozrejme aj náučnú literatúru. Knihy sú odpradávna zdrojom informácií a hlavným pilierom edukácie a ako vyučený pedagóg sa nemôžem nezmieniť o ich dôležitosti pre mladú generáciu, hlavne v dnešných chaotických časoch. Momentálne mám napr. rozčítanú knihu od
Ľudovíta Ódora – Rýchlokurz geniality, ktorú vrelo odporúčam každému.

Koľko si mal rokov keď si otvoril svoj prvý komiks?

Prvý komiks som dostal do daru okolo roku 1990, čiže prvý komiks som čítal cca. ako 12 ročný. Bolo to hneď po páde komunizmu a príbuzný z Maďarska mi doniesol do daru Spidermana. Ako dieťa 80-tych rokov som vyrastal na rozprávkach ako No Počkaj…, Lolek a Bolek a pod. a nemal som vtedy tušenia kto je Spiderman, ale ako som sa začítal do príbehu, hneď ma to vzalo. Dosť často sme chodili do Maďarska a vždy som prosíkal rodičov, nech mi kúpia ďalší. Tak som sa zoznámil aj s ďalšími hrdinami, ako Batman či Superman, ale aj Micky Mouse a káčer Donald. Pre dnešné deti sú tieto postavy samozrejmosťou, ale pre nás to vtedy boli úplne nové a nepoznané dobrodružstvá.

Aká veľká je tvoja zbierka?

Moja zbierka sa odvtedy rozrástla o niekoľko sto kusov.

Kde zbierku skladuješ?

Skladujem ich bežne na polici, aby som sa mohol kochať v ich kráse, ale niektoré zošity mám uskladnené aj v komiksových boxoch.

Nejaká špeciálna starostlivosť, aby sa komiksy nepoškodili?

Špeciálnu starostlivosť si vyžadujú hlavne zošity. Tie sú najviac náchylné na poškodenie a preto ich držím v špeciálnom obale, vyrábanom výlučne pre komiksy a ako výstuž používam ešte špeciálny kartón, tiež vyrábaný na mieru.

Čítaš úplne všetky, alebo si iba vášnivý zberateľ?

Samozrejme aj ich čítam. Nezbieram úplne všetko, len super hrdinské príbehy od vydavateľstiev Marvel a DC. Môj výber je podmienený aj autormi a umelcami, ktorí pracujú na príbehoch, ale nakoľko tieto dve vydavateľstvá sú najväčšie, záruka kvality je viac menej vždy daná.

Ktorá je tvoja obľúbená komiksová postavička?

Nemám obľúbenú postavu, resp. ich mám veľmi veľa. Každá je špeciálna niečím iným. Autori sa snažili k postavám priradiť rôzne charakterové vlastnosti, ktoré ich robia zaujímavými. V raných časoch sa veľmi výrazne diferencovali kladné a záporné postavy, ale časom sa čitatelia stali náročnejšími a autori začali tvoriť príbehy s vážnejšími témami, ktoré si vyžadovali pestrejšie charakterové črty postáv.

Okrem komiksov máš aj nejakú inú zbierku?

Okrem komiksov mám aj zbierku komiksových figurín, aby sme ostali pri téme.

Existuje komunita komiks-ákov, ktorí o sebe vedia aj keď sú rozlezení po svete?

Existuje a v dnešnom svete sociálnych médií je to veľmi ľahko dostupné. Sú rôzne skupiny zberateľov na Facebooku, ktorých som členom a v Budapešti je usporadúvaná každoročne aj burza komiksov, kde sa aj pravidelne stretávame.

Ktorý komiks v tvojej zbierke má najvyššiu cenu, myslím hodnotovo a ako si k nemu prišiel?

Cenovo je to Batmanov príbeh Hush, lebo je podpísaný samotným Jimom
Lee-m, ktorý ho celý kreslil a ktorý je momentálne kreatívny riaditeľ DC komiks. Jeho podpis sa mi podarilo získať práve pomocou komunity zberateľov, keď ďalší jej člen vycestoval do USA na comic – con a zobral niekoľko komiksov na podpis.

Ktorý konkrétne pre teba znamená najviac?

Pre mňa osobne najviac znamenajú tie úplne prvé, ktoré som dostal do daru od rodičov. Viažu sa na nich krásne spomienky, ktoré je nemožné predčiť.

Pamätáš si komiksy v novinových stánkoch? Aj tam si si ich kupoval?

Všetky spomínané prvé komiksy boli kupované v novinových stánkoch.

Prečo je lepšie čítať komiks ako knihu?

Nie je lepšie čítať komiks ako knihu. Je to len iný zážitok. Pri čítaní knihy si človek predstavuje postavy a okolie podľa svojej fantázie, na základe opisu spisovateľa. Pri komiksoch je to už dané umelcami, ale môžeme sa zase kochať v rôznych grafických štýloch a farebných kompozíciách. Myslím si, že komiksy sú viac zaujímavé pre ľudí s umeleckými vlohami.

Čítajú komiksy aj dievčatá podľa teba?

Samozrejme. Nie je to výlučne chlapská záležitosť, aj keď sa komiksy zameriavali na mužských čitateľov a hlavne v 90-tych rokoch sa výzorovo dosť sexualizovali po prelome tisícročia sa tento trend zmenil a začali sa viac sústreďovať aj na dievčatá.

Rozhovor s Danom Čabalom môžete prečítať tu:

„Knihy? To prečo ich čítaš? Pozri radšej film. Komix? Čo si decko?“ – rozhovor s Danom Čabalom z Veľkých Kapušian, zberateľom komixov, filmov a počítačových hier

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov