„Knihy? To prečo ich čítaš? Pozri radšej film. Komix? Čo si decko?“ – rozhovor s Danom Čabalom z Veľkých Kapušian, zberateľom komixov, filmov a počítačových hier

Keď ma Dan oslovil, nevedela som o ňom nič. Nič osobné. Naša komunikácia začala tým, že ponúkol do daru 32 kusov komiksov pre deti vo veku 10 až 12 rokov, ktoré podľa neho môžu pomôcť deťom zdokonaliť sa v anglickom jazyku. Slovo dalo slovo, ako sa hovorí a dozvedela som sa aj to, že okrem komiksov má aj slušnú zbierku počítačových hier a filmov a tak mi napadlo, že rozhovor by bol fajn.

Dan Čabala žije vo Veľkých Kapušanoch, je ženatý, má dcérku a vyštudoval strednú školu súkromnú, odbor informačné technológie.

Z detských čias, z rokov 80- tych si asi mnohí pamätáme komiksy, ako boli napr. Tom a Jerry a priznám sa, že aj ja. Mama mi ich kupovala v novinovom stánku. Kedy a ako si sa dostal ku komiksom Ty a kedy prišiel ten moment, že sa Tvoj záujem o nich premenil na zberateľskú vášeň?

Úprimne povediac po prvý raz vo mne vášeň nevyvolali komixy, ale filmy . Čisto sa pamätám mal som asi 13 rokov keď sa moja sesternica vrátila z USA a prišla ma navštíviť. Pýtal som sa jej ako bolo v štátoch aké miesta navštívila a hlavne čo priniesla, odpoveď bola: Ipod, notebook atď.. atď…pre mňa veci (ešte vtedy) nepodstatné, nakoniec sme sa dostali k tomu, že priniesla seriály na DVD. Úprimne viac ako polovicu som ani nevedel čo je a napokon vyslovila  slovíčko The OC (O.C. California) oči sa mi rozžiarili ako na Vianoce. Na základnej škole sme na tom asi fičali všetci. Navštívil som ju hneď na druhý deň aby to ukázala žiarlil som ako decko v podstate som ešte ním aj bol . Začal som prezerať stránky cez Google a dostal som na Amazon. Tie ceny boli vysoké.. A moje nadšenie prešlo veľmi rýchlo a bol som strašne sklamaný. Celé dni a týždne mi chodili po rozume len originál filmy a seriály . O rok neskôr som dostal od sesterky darček 4. sériu The OC a 5. sériu  seriálu Smallville . Takú radosť som asi nemal nikdy. Povedal som si, že idem na to, ešte vtedy som každú jednu korunku a potom ušetrené  eura vrážal do svojej novej záľuby ktorá pretrváva doteraz . Komixy som začal čítať keď bol na strednej, po pár číslach som ich začal zbierať a zaujímať sa o nich.

                                        zbierka komixov, celá sada Pokémon

Keď si mi poslal fotku tých svojich, ostala som prekvapená. Koľko ich je. Je to aj s komiksami podobné ako s knihami? Existujú rôzne žánre? Aké? Čím sa líši komiks od klasickej knihy?

Áno presne tak isto ako aj s knihami sú rôzne žánre, pre najmenších až po komixy pre dospelých. Komix sa od knižiek líši napríklad, že nemá toľko strán ako kniha, naopak je rozdelený na čísla ktoré vychádzajú každý týždeň, príbeh je kreslený a dialógy sú v bublinkách. Dnešné komixy vedia čitateľovi poskytnúť pekný zážitok kvôli detailným kresbám.

                                          zbierka komixov zo 4 rokov

Čítajú mladí ľudia podľa Teba? Alebo sa opýtam aj všeobecne. Je podľa Teba záujem o knihy alebo komixy, klasickú tlač?

Úprimne? Bohužiaľ nie ako predtým . Vychádzam z toho, aké reakcie som dostával od známych, alebo od ľudí s ktorými som prehodil len reč. Bol výsmech aj čudovanie . Odpovede boli hlavne „Knihy ? To prečo ich čítaš pozri radšej film.“ „Komix? To čo si decko?“ Bol som aj na grilovačke, kde sa oheň zapaľoval bohužiaľ starými knižkami . Dnes podľa mňa si veľmi málo ľudí vie ceniť knižky pričom nám dávajú veľmi veľa. Na odpoveď o pozretí filmu len toľko. Bol som asi druhák na základnej škole keď vyšla kniha Harry Potter 1, s nadšením som čítal stranu po strane a až neskôr som videl film, a môžem potvrdiť, že knižka bola lepšia ako film a mala rozsiahlejší obsah ako film.

                                          zbierka komixov, pevná väzba

V akých jazykoch sú dostupné komiksy u nás na Slovensku a prečo si myslíš, že komiksy v anglickom jazyku môžu pomôcť deťom zdokonaliť sa v angličtine? Kde si ich kupuješ?

Komixy u nás sú hlavne v českom jazyku, ale dajú sa kúpiť aj po anglicky. Keď si predstavíme lekcie AJ jazyka na škole tak si pamätáme lekcie a články ktoré sme mali v knižke a k tomu pridelené slovíčka ktoré neboli až tak slávne. Knihy a komixy v AJ veľmi pekne vedia rozvinúť slovnú zásobu a štruktúru viet a pre mňa boli zaujímavejšie, ako texty v učebnici … Komixy mi chodia do novinového stánku vo Veľkých Kapušanoch, v maďarskom jazyku si ich kupujem tiež u nás v obchode Centurio.Store a tie ostatné z Amazonu .

                                      zbierka komixov, Hviezdne vojny

 A čo počítačové hry? Koľko ich máš?  Aké? Sú žánre aj tam?

 No tak toto je dobrá otázka. Na počítači ich mám nulu . Hry hrávam na konzolách. Vlastním Xbox , Playstation aj Nintendo . Hry mám hlavne na svojom účte, presný počet neviem ale je ich isto cez 150. Žánrov je veľmi veľa. Rozdelil by som ich hlavne pre najmenších až po hry pre dospelých.

Koľko času pri počítačových hrách tráviš a čo je podľa teba ešte zdravé a kde je tá hranica, kedy by už rodičia mali zbystriť pozornosť?

Môj osobný rekord bol 3 dni vkuse, energeťáky pomohli , to je kategória, keď to už nie je zdravé. Ešte pred rokom som mal svoje herné dni od piatku po práci až po nedeľu . Hrával som 6 hodín denne niekedy to bolo aj viac, ale to už vidno aj na mojich očných testoch . Problém je v tom, že 80% percent hier hráča vtiahnu do deja až tak, že nemá význam hru zapínať na hodinku . Za túto odpoveď ma asi kolegovia hráči zabijú, ale norma je 2 hodín denne. Pozornosť by som zvýšil asi vtedy keď mladý hráč stráca poňatie o čase.

Mnoho rodičov sa búri, keď deti berú do rúk ovládače, dávajú sa slúchadlá, vyslovene zmizne obraz a zvuk, prenášajú sa do iného sveta, virtuálneho. Športujú, bijú sa, strieľajú. Dá sa pri tom oddýchnuť?

Jednoznačne áno dá sa pri tom oddýchnuť, ale ako som písal všetko v medziach normy.

Toho času si už Dan ženatý. Máš dcérku. Ostáva ešte čas na počítačové hry? Kedy?

Vôbec nie. Dcérka mala teraz 10 mesiacov a pozrel som si svoj odohratý čas od 15. marca kedy sa narodila je 34 hodín a pár minút. Poutieram na konzole prach a týždenne si ju zapnem na hodku maximálne a sú týždne kedy vôbec. Všetok svojho voľného času trávim s rodinou . Väčší relax ako rodina si neviem ani predstaviť všetko ostatné ide bokom .

A čo filmy? Aké sú tie raritné, ktoré vlastníš? Máš ich na akom nosiči?

Pre mňa sú všetky filmy mojej zbierky vzácne a raritné, lebo si pamätám ako malý chlapec som si na nich šporil. Momentálne sa v mojej zbierke nachádza len pár kúskov ktoré majú peknú hodnotu pre zberateľov

Je to Spider-Man Homecoming zberateľská edícia vyrobilo sa 500 ks na svete. Prvé vydania seriálu Smallville všetkých 10 sérií (už nedostupné nahradili ich novšie verzie ktoré sú bezcenné)

A na záver koruna mojej zbierky je Titanic, zberateľská edícia  obsahuje overenú kópiu z medzinárodného archívu (SOS, ktorú posielal Titanic 14 Apríla v roku 1912 o 22:50)

Plus vydanie novín z roku 1912 16 apríl, ktoré sa venovali katastrofe. Podarilo sa mi získať 2 kusy, jeden kus sa otvoril a ten druhý je nedotknutý, neotvorený, uvidíme cca o 20 -30 rokov čo s ním bude.

                                                      zbierka filmov a hier

Aj si ich opakovane pozrieš? Alebo sú súčasťou zbierky, utrieš z nich prach a teší ťa ten pocit, že ich máš doma?

Každý deň poutierame prach na zbierke…Opakovane sa pozerajú len niektoré. Napríklad manželka spustila tradíciu pred 3 rokmi. Každý rok od 25. decembra máme maratón filmov Harry Potter a Fantastických zverov a bytostí.

Filmy a seriály mám na DVD Blu-ray a 4KUHD- Blu-ray nosičoch .. sú medzi nimi aj DVD filmy ktoré majú aj 20 rokov .

Ktorý je Tvoj najobľúbenejší a koľkokrát si ho videl?

Môj obľúbený film je Karate Kid z roku 1984. Neviem presne koľkokrát som ho videl, ale veľmi veľakrát .

Na záver taký chyták. Čo je viac? Komiks, film, alebo počítačová hra?

Určite kniha . Najväčší relax je pre mňa horúci čaj a super kniha.

Ak by sme dokázali cestovať v čase, do akého obdobia by si sa rád vrátil a prečo?

Neriskoval by som to. Hoci koľko sci-fi kníh som prečítal, alebo videl film, kde sa cestovalo v čase, vždy to malo zlý dopad na súčasnosť . Ja si myslím, že čo bolo v minulosti to treba nechať minulosťou .

 32 komixov, ktoré Dan venuje. Komu? Kto o nich prejaví záujem.

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov