Z príležitosti Medzinárodného dňa Rómov predstavujeme činnosti vo Veľkých Kapušanoch

8. apríl je Medzinárodný deň Rómov. Je oslavou rómskej kultúry a jej vplyvov na oblasti hudby, divadla, literatúry a tanca európskej kultúry.
 
Z príležitosti Medzinárodného dňa Rómov nám dovoľte predstaviť  činnosti občianskych združení a jednotlivcov, ktoré sú prospešné pre každého v našej spoločnosti.
 
Ide predovšetkým o prácu Mikuláša Lakatoš (ZO KSS) a členov OZ Boh je láska – p. Václava Kokyho a p. Karola Váradyho. Zachytené aktivity v mene výroku Boh je láska – láska je Boh, prinášame vo fotogalérii.
 
Spolupráca s mestom začala v dobe, keď sa podujali k revitalizácii pamätníku Padlých hrdinov Červenej armády.  
 
 
Zrenovovali plot na cintoríne, alebo ako ho poznáme my, na starom cintoríne na Sídl. L.N. Tolstého vo Veľkých Kapušanoch na ktorom zanechal zub času svoje stopy. Článok tu
 
 
Majú vlastnú kanceláriu, ktorú slávnostne otvorili : článok si môžete prečítať tu
 
 
Všetci telesne postihnutí občania z ul. Čičarovskej získali vďaka nim invalidné vozíky.
 
 
V spolupráci s p.Rigom Jánom, ktorý je Rómsky misionár darovali  
mladým rómskym futbalistom z Veľkých Kapušian výbavu.
 
 
 
Pietne spomienky:
 
 
Zorganizovali prvé stretnutie misionárov vo Veľkých Kapušanoch.
Hostiami v hlásaní Božieho slova boli misionári p. Hartmunt Schroder – z Nemeckej republiky, p. Dominik Kert -z Rakúskej republiky a prvý Rómsky misionár na Slovensku p. Ján Rigó.
 
 
Vyčistili lesík pri Latorici, Sídl. POH pri starej kotolni smerom na cintorín na ul. Vojanskej.
 
 
Nie raz na ul. Čičarovskej odovzdali plné mechy oblečenia.
 
 
 
p. Koky otvoril vo Veľkých Kapušanoch sociálny šatník:

Sociálny šatník bude otvorený dva dni v týždni, v utorok od 14:00 do 16:00 hod. a vo štvrtok od 14:00 do 16:00 hod.

Sociálny šatník Občianskeho združenia Boh je láska sa nachádza na ul. Hlavnej  č.58  vo Veľkých Kapušanoch, na prízemí budovy Dom služieb. 

 
 
Zorganizoval “Vianočné dieťa”
 
 
 
 
S p. Váradyom zabezpečujú pravidelne potravinovú výpomoc 
 
 
Lečofest, kde reprezentovali rómsku komunitu:
 
 
Sadili strom
 
 
Ale nezabúdame ani na Tomáša Kaluju, celý článok tu:
 
 
A Viktor Teru, riaditeľ pobočky medzinárodnej nadácie Roma Education Fond, poradca prezidentky Zuzany Čaputovej pre rómsku národnostnú menšinu:
„Rómske deti zo znevýhodneného prostredia čelia na Slovensku v porovnaní s väčšinovým obyvateľstvom neprimeraným rizikám. Preto si prajem, aby kompetentní konečne venovali osobitnú pozornosť tým najzraniteľnejším a zabezpečili im primeranú sociálnu a ekonomickú ochranu. Tak sa bude na Slovensku lepšie žiť nielen rómskym, ale všetkým deťom.“
 
 
 
 

„Pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov oslavujeme spolu s našou najväčšou európskou etnickou menšinou jej jedinečný prínos k európskej rozmanitosti a dedičstvu. Takisto si pripomíname 50. výročie prvého svetového rómskeho kongresu. Mnohí Rómovia však vo svojom každodennom živote neustále čelia predsudkom, diskriminácii, protirómskym postojom a sociálno-ekonomickému vylúčeniu. Okrem toho rómske komunity tvrdo zasiahla aj celosvetová pandémia. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme vyriešili nielen súčasnú krízu, ktorá ich postihuje, ale aby sme skutočnú zmenu priniesli aj v praxi,” uviedli  vo svojom vyhlásení pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov podpredsedníčka pre hodnoty a transparentnosť Vĕra Jourová, komisárka pre rovnosť Helena Dalliová a komisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Olivér Várhelyi.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov