Slávnostné otvorenie kancelárie OZ Boh je láska a Dobrovoľnej hasičskej organizácie SR Veľké Kapušany

Iba spolupráca vedie k rozvoju…

Dňa 07. augusta 2020 vo Veľkých Kapušanoch slávnostne otvorili kanceláriu Občianske združenie Boh je láska a Dobrovoľná hasičská organizácia SR Veľké Kapušany.

Kanceláriu nájdu občania na ul. Hlavnej vo Veľkých Kapušanoch v Dome služieb prízemí budovy.

Novootvorená kancelária zatiaľ nemá stránkové hodiny, ale každý kto má záujem stretnúť sa s dobrovoľníkmi, ktorí pracujú v tých občianskych združeniach, môže kontaktovať štatutárov p. Václava Kokyho (OZ Boh je láska) a p. Mariána Nagya (Dobrovoľná hasičská organizácia SR Veľké Kapušany).

Slávnostného otvorenia kancelárie sa zúčastnili primátor mesta Peter Petrikán, aj zástupcovia iných organizácií pôsobiacich vo Veľkých Kapušanoch, Mikuláš Lakatoš (ZO KSS), Gabriela Fedičová, (vkport.sk), p. Ladislav Papp a ďalší, s ktorými tieto organizácie dlhodobo spolupracujú.

Slávnostné otvorenie kancelárie svojou prítomnosťou poctil aj rómsky misionár z Dunajskej Stredy Ján Rigo.

foto: václava vk vivien
foto: václava vk vivien
foto: václava vk vivien

Otvorenie kancelárie sa začalo o 15:00 hod. slovami p. Mariána Nagy, ktorý pripomenul, že pri dôležitých udalostiach sa vždy hrá hymna. Hrala sa aj pred dverami kancelárie, rómska hymna Geľem, Geľem.

“Geľem, Geľem”, “Gejľem, gejľem” (prípadne “Delem, Delem” a “Geľom, geľom”), známá tiež pod názvami “Opre Roma” (Hor sa, Rómovia), “Romale, čhavale” je rómska hymna – jeden zo symbolov Rómov, ktoré boli vyhlásené na 1. kongrese Medzinárodnej rómskej únie (International Romani Union – IRU), ktorý sa konal 8.-12. apríla 1971 v Orpingtone pri Londýne (Veľká Británia). (zdroj: amariluma.romanokher.sk)

Melódia rómskej hymny pravdepodobne pochádza z prvej  polovici  20. storočia a vychádza zo starobylej balkánskej ľúbostnej ľudovej piesne (Rumunsko, Srbsko). Text napísal Žarko Jovanović Jagdino a skladbu v tejto podobe použil režisér Alexandar Petrović vo filme Nákupca peria. (zdroj: amariluma.romanokher.sk)

zdroj: youtube

Pásku prestrihol primátor mesta Peter Petrikán, ktorý poprial zástupcom občianskych združení výbornú spoluprácu aj do ďalšieho obdobia.

Každý z prítomných sa podpísal do Kroniky Dobrovoľnej hasičskej organizácie SR Veľké Kapušany, ktorú vedie p. Marián Nagy s manželkou.

foto: václava vk vivien
foto: václava vk vivien

Príhovor mali p. Václav Koky, ktorý predstavil činnosť OZ Boh je láska, p. Marián Nagy, ktorý predstavil činnosť Dobrovoľnej hasičskej stanice Veľké Kapušany, p. Drahoš Hreňo, bývalý veliteľ Hasičskej stanice Veľké Kapušany a naša redaktorka Gabika Fedičová, ktorá začala myšlienkou p. Mikulása Lakatoša : “Je jedno kto pod akou značkou stojí, kto má aký plagát nad hlavou, dôležitá je komunikácia, solidárnosť, podpora a spolupatričnosť.” Všetkých zúčastnených poprosila, aby mali na pamäti to, že charakter mesta neurčujú iba budovy a verejné priestranstvá, ale aj medziľudské vzťahy, ktoré je potrebné rozvíjať a tie existujúce nerozbíjať. Popriala všetkým veľa dobrých nápadov a povzbudila ich slovami : “Ak by ste boli niekedy sklamaní, urobte krok vzad a spomeňte si na všetko pekné a dobré čo ste už dosiahli a urobili a pokračujte.”

Po ukončení oficiálnej časti všetci prítomní pokračovali na formovaní a utužovaní dobrých vzťahov na neformálnom pohostení vo veľmi priateľskom duchu.

foto: václava vk vivien
foto: václava vk vivien

Moje dojmy :

Nebolo nás veľa a skutočne všetci pracujeme pod rôznymi značkami a máme rôzne národnosti. Slováci, Maďari, Rómovia, Rusi, Česi a dá sa to. Všetci máme názory, nie vždy sa zhodujú, ale je dobré mať rôzne názory, diskutovať a hádať sa. Cieľom by však mala byť dohoda a spoločný postup pre naše mesto. Mohli by sme byť viac dobroprajní, viac sa počúvať a rešpektovať názor druhého, menej rozdeľovať a viac spájať. Len malí ľudia s veľkým egom sa hádajú a dokazujú si kto je viac. Bolo by dobré, keby všade boli veľkí ľudia s pokorou, ktorí pochopili, že viac vzniká zo služby a spolupráce.

Iba spolupráca vedie k rozvoju, boje spôsobujú rozklad.

Všetci, ktorí na slávnostnom otvorení kancelárie boli, spolupracovať vedia a každý odchádzal s dobrým pocitom v duši a s úsmevom na perách a bolo by skvelé, keby nás bolo stále viac a viac.

O činnostiach týchto dvoch OZ sme písali niekoľkokrát aj my. Obnovenie pamätníku Oslobodenia Veľkých Kapušian, rekonštrukcia oplotenia starého cintorínu na Sídl. LNT, vyčistenie odpadu pri kotolni na Sídl. POH, rekonštrukcia vstupnej brány futbalového štadiónu na ul. Záhradnej. Reportáže nájdete na stránke www.vkapusany.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov