“A dosť! Tiež platíme dane a poplatky, ako všetci ostatní,” odkazujú primátori a starostovia Medzibodrožia a Použia. Ide o záchranu nemocnice v Kráľovskom Chlmci.

Netradičná tlačová beseda bola dnes v Kráľovskom Chlmci za záchranu nemocnice v Kráľovskom Chlmci. Prítomní boli primátori a starostovia Medzibodrožia a Použia. Tlačovú besedu otvoril Zoltán Leczo. Privítal poslanca KSK a starostu obce Malý Horeš Csabu Furika, podpredsedu KSK a primátora Kráľovského Chlmca Karola Patakyho a všetkých ostatných

Tlačová beseda je zároveň začiatkom petičnej akcie, do ktorej sa zapájajú obe regióny, Medzibodrožie a Použie. Petičné výbory sú za oba regióny schválené. Udiali sa na zasadnutiach ZMOS Medzibodrožia a Použia.

Karol Pataky, podpredsedu KSK a primátor Kráľovského Chlmca

Foto: vkport.sk

“Dnes sme Vás pozvali na mimoriadne tlačové vyhlásenie, ktoré má značne smutný podtón,” začal Karol Pataky. Primátor sa vo svojom stanovisku vrátil do minulosti, keď ešte mesto pred pár desaťročiami prosperovalo. Spomenul podniky, spomenul zničené družstvá a zdôraznil, že nič z minulosti už neexistuje, s čím súvisí aj zánik mnohých pracovných miest.

Karol Pataky zdôraznil že súčasná vláda prišla s plánom, ktorý má názov Optimalizácia nemocnica. Tá, ale môže mať za následok zánik nemocnice v podobe v akej je a upozornil, že môže sa stať, že o pár rokov by sme už iba spomínali na to, že v Kráľovskom Chlmci niekedy existovala nemocnica. “Tá viac ako sto rokov zabezpečovala zdravotnú starostlivosť pre 60 000 obyvateľov Medzibodrožia a Použia,” zdôraznil primátor Karol Pataky.

“Keď sme sa dopočuli o tomto ďalšom, fantastickom nápade súčasnej vlády, my primátori a starostovia oboch regiónov sme povedali: A dosť! Okrem existenčných problémov ich prestáva zaujímať už aj naše zdravie a životy a to trpieť ďalej nebudeme,” povedal.

“Nemôžeme ďalej trpieť, aby rozhodovali za stolom niekde ďaleko od nás. Naučili sme sa, že ak sa nepostavíme sami za seba, nikto sa za nás nepostaví. Máme jasno aj v tom, že hlas jednotlivca nedosiahne ďaleko. A preto sme sa spojili proti snahe pretransformovať našu nemocnicu a zahájením petičnej akcie prosíme občanov Medzibodrožia a Použia o vyjadrenie nesúhlasu. Každý sa môže pripojiť. Prosíme, pomôžte našej nemocnici a naším občanom,” dodal v závere.

Csaba Furik, poslanec KSK a starosta obce Malý Horeš

Foto: vkport.sk

“Ľudia, tu na “konci sveta”, ktorí žijú v Medzibodroží a Použí majú veľa skúseností, čo sa tu na Slovensku nazýva transformáciou. Za posledných tridsať rokov sme vždy boli obeťou. Vždy nám niečo vzali, vždy sme sa o niečo zmenšili. Bez ohľadu na to, aká to bola vláda, či pravicová, či ľavicová, či tam boli zastúpené maďarské strany, alebo neboli, pri každej reforme sme boli porazení,” povedal Furik.

“Vždy sme museli urobiť krok späť. Tento región nemôže byť iba číslom, štatistikou. Aj tu žijú ľudia rovnako, ako v iných krajinách. Tiež si zaslúžime rovnakú pozornosť, akú majú ľudia v rozvinutejších častiach našej krajiny. Tiež platíme dane, poplatky, rovnakým spôsobom ako všetci ostatní. Všetci sme si rovní aj zákonne. Sedliackym rozumom vieme, že cesta od nás môže trvať do inej nemocnice aj 60 minút od núdzového volania a preto nám veľa nádeje už neostane. V niektorých prípadoch môže trvať aj 80 minút. A práve preto žiadam a prosím o podporu petície za záchranu nemocnice,” dodal v závere Csaba Furik.

Viac k téme:

Nemocnica Kráľovský Chlmec: Zasadali primátori a starostovia Medzibodrožia a Použia – vkport.sk

Karol Pataky, primátor Kráľovského Chlmca, aj mestské zastupiteľstvo odmietajú zaradenie nemocnice do komunitnej úrovne. Nebránia sa ani nátlakovými akciám – vkport.sk

Vyjadrenie primátora mesta Veľké Kapušany Petra Petrikána k situácii nemocnice v Kráľovskom Chlmci – vkport.sk

Nemocnica v Kráľovskom Chlmci je v ohrození. Rozhovor s riaditeľkou Ing. Mgr. Klárou Hencelovou MHA – vkport.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov