Karol Pataky, primátor Kráľovského Chlmca, aj mestské zastupiteľstvo odmietajú zaradenie nemocnice do komunitnej úrovne. Nebránia sa ani nátlakovými akciám

Téma optimalizácie siete nemocníc rezonovala aj na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Kráľovskom Chlmci. Primátor Karol Pataky a poslanci odmietajú preradenie nemocnice do siete komunitných nemocníc. Žiadajú zachovanie nemocnice v úrovni regionálneho typu.

Mestské zastupiteľstvo v Kráľovskom Chlmci na svojom 20. zasadnutí, ktoré sa uskutočnilo dňa 5. augusta na Mestskom úrade v Kráľovskom Chlmci prijalo Uznesenie, v ktorom nesúhlasí s optimalizáciou siete nemocníc v takej podobe, aby bola nemocnica komunitnej úrovne a žiadajú o zachovanie regionálnej nemocnice. 

Zároveň odporúča pripraviť akčný plán na podporu zariadenia Nemocnice s poliklinikou n.o. v Kráľovskom Chlmci do kategórie regionálnych nemocníc v rámci pripravovanej “Optimalizácie siete nemocníc v SR.” A vykonať nasledovné strategické kroky k presadeniu záujmov obyvateľov mesta Kráľovský Chlmec a obyvateľov regiónu.

  • Zvolať rokovanie Združenia miest a obcí Medzibodrožia a pripraviť vyhlásenie primátorov a starostov jednotlivých miest a obcí
  • Organizovať nátlakové akcie na podporu klasifikácie Nemocnice s poliklinikou n.o. v Kráľovskom Chlmci ako nemocnice regionálneho významu.

Primátora Karola Patakyho sme navštívili v jeho úrade a v rámci rozhovoru sme sa dozvedeli, aké ďalšie kroky majú pripravené ohľadom nemocnice. Zastihli sme ho vo chvíli, keď končila porada ohľadom príprav na kultúrny festival – vinobranecké oslavy v Kráľovskom Chlmci, ktoré sa uskutočnia v septembri. 

Zdroj: Facebook

V úvode rozhovoru primátor Karol Pataky spomenul, že situácia okolo nemocnice v Kráľovskom Chlmci nie je prvá. Aj za predchádzajúcich vlád boli snahy, aby prestala fungovať tak, ako funguje, ale zdôraznil aj to, že tak vážne, ako to je dnes, ešte doposiaľ nebola. Aj z toho dôvodu bolo prijaté Uznesenie, v ktorom odmietajú preradenie nemocnice do komunitnej úrovne. Vysvetlil, že Uznesenie má symbolickú váhu, ale pripravené sú aj ďalšie kroky, ktorým sa vôbec nebráni, pretože nemocnica je v našom regióne potrebná.

Za prvoradé primátor mesta označil dôležitosť záchrany ľudského života a zdravia, ale na zreteli má aj zamestnanie, ktoré nemocnica ľuďom z regiónu poskytuje. 

“V nemocnici je podľa informácií ktoré mám zamestnaných 230 ľudí. Pokiaľ by skutočne došlo k tej najhoršej situácii, o zamestnanie by prišlo približne 70 ľudí. Čiže 70 rodín by stratilo pravidelný príjem a to je tiež dôležitý faktor, ktorý nemôže ostať bez zreteľa,” povedal primátor Pataky.

“Dôležité je, ako sa v najbližších dňoch vyjadrí zdravotný výbor, ktorý má na starosti optimalizáciu siete nemocníc. Od toho budú závisieť ďalšie kroky, ktoré už pripravené sú,” dodal.

O situácii primátor Karol Pataky informoval aj Košický samosprávny kraj. Župan Rastislav Trnka tiež maximálne podporuje zachovanie nemocnice v Kráľovskom Chlmci a je pripravený za jej zachovanie rokovať s kompetentnými.

Primátor Karol Pataky osloví aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a v rámci pripravovaného veľkého, trojdňového festivalu, ktorý je naplánovaný na september, zvolá v podvečer prvého dňa stretnutie starostov obcí Medzibodrožia a niektorých aj z Použia, aby ich informoval o dianí, ktoré sa medzičasom aj z dôvodu návštevy nemocnice zdravotnou komisiou nejakým smerom posunie. V rámci konferencie sa dohodnú na ďalších krokoch, ktoré majú smerovať k záchrane nemocnice, ale nielen tej.

Zdroj: Facebook

Primátor Karol Pataky sa zúčastnil nedávno stretnutia v maďarskej obci Cigánd, kde sa odhalil prvý pamätník venovaný 55-tim obciam a mestám horného a dolného Medzibodrožia, ktoré tvorili do roku 1920 jednotný celok.

V rámci kultúrneho festivalu v Kráľovskom Chlmci, ktorý sa uskutoční v dňoch 18. – 20. septembra sa v Kráľovskom Chlmci symbolicky odovzdá zrekonštruovaný amfiteáter, ktorý bude aj dejiskom diania tohtoročného festivalu v Kráľovskom Chlmci. Prípravy prebiehajú v plnom prúde so zreteľom na protipandemické opatrenia. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov