Prečo voliť? Prečítajte si odpovede z Veľkých Kapušian

Parlamentné voľby sa tento rok odohrajú v netradičný deň. Voliť poslancov do Národnej rady SR budeme vďaka prestupnému roku 29. februára 2020.

Volebné miestnosti sa otvoria o 7:00 ráno a zatvoria večer o 22:00 na celom Slovensku. Hneď po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy pre jednotlivé politické subjekty.

Redakcia vkport.sk otázku PREČO VOLIŤ? ktorej sa venujeme už niekoľko týždňov položila aj vo Veľkých Kapušanoch a prinášame Vám odpovede:

PhDr. Štefan Toviš, riaditeľ Mestského kultúrneho strediska :

“Voliť, či nevoliť. Chtiac – nechtiac evokuje Hamletovskú dilemu: „Byť, či
nebyť“, pravda, poriadne pritiahnutú za vlasy. A možno, ani nie?!
Zamyslime sa. Negáciou jedného z mojich najväčším práv – môcť voliť – predsa de facto negujem časť svojej slobody, slobodného rozhodnutia, ktoré má svoj akčný rádius. Že som to iba ja, že som to iba sám? Nie! Je to JA x státisíce ďalších, ktorí nešli voliť. Lebo veď aj tak … Nie, nie.
Nie, veď aj tak … Ale TAK, lebo keď tých státisíce občanov voliť pôjde, potom už jasne a zreteľne rezonuje: „vox populis“… /hlas ľudu/.
Preto idem voliť, a to rád, veľmi rád. Pridajte sa. Nešliapte sami po sebe. Nepošliapte do blata svoje právo, svoj „elan vitae.”

Henrieta Bereščíková, riaditeľka ZŠ P.O.Hviezdoslava : 

“Nestačí len voliť, ale aj dobre si premyslieť koho. Videla som film Sviňa. Musí sa niečo urobiť, alebo zmeniť, lebo nás čaká smutná a tvrdá budúcnosť! Slovensko bude také, aká bude naša zodpovednosť pri volebných urnách. Naša voľba ho možno poznamená navždy. To, čo nám pomôže najviac, bude naša triezvosť.”

Mgr. Ivana Kovalíková, PhD., profesorka Gymnázium :

“Možnosť ísť voliť je výsadou každého občana v našej republike. Aj keď nie je povinnosťou, musíme si uvedomiť, že žiaden hlas nie je zbytočný a zároveň – každý jeden hlas môže niečo zmeniť. Často sa stretávam s názorom ľudí, ktorí voliť nejdú, že je to zbytočné, pretože: čo zmôže ich jeden hlas? Ale keď si to isté povie milión ľudí? To je milión hlasov, ktoré niečo dokázať mohli, no ani sa o to nepokúsili. Veľmi povzbudzujem svoje okolie k tomu, aby sa volieb zúčastnili a zároveň – aby si vybrali zodpovedne, po dôslednom zvážení svojho rozhodnutia.”

Marika Jencsőová, riaditeľka MŠ P.O.Hviezdoslava :

“Je povinnosťou každého občana ísť voliť. Ide o našu budúcnosť.”

Alica Kočišová, redaktorka vkport :

“Odkedy môžem voliť, volím stále. Nevynechala som žiadne voľby ani raz. Je to nielen moje právo (prečo by som ho teda nevyužila), ale cítim to aj ako povinnosť. Nikdy som nebola z tých, ktorí sa nechajú unášať prúdom väčšiny, mám vlastné názory a a myslím si že parlamentné voľby sú dobrým prostriedkom ako ich prejaviť. Myslím si, že voliť by mal každý. Chcete zmenu? Tak preto. Chcete aby všetko zostalo tak ako je? Tak preto. Že niet si koho vybrať? Ponuka snáď ešte nikdy nebola taká bohatá ako teraz, máme neskutočné množstvo politických strán, ktoré sa o naše hlasy uchádzajú. Že sa nič nezmení? Ak k zmene neprispejete svojim hlasom, tak asi fakt nie. No a šomranie že všetko je zlé…, tak toto počas ďalších rokov nepomôže a nič k lepšiemu nezmení. Myslím si, že ľudia, ktorí nevolia ani nemajú nárok kritizovať. Verím, že platí to stále opakované: Každý jeden hlas môže rozhodnúť. Možno to tentoraz bude práve ten môj, alebo Váš.”

Renáta Némethová, redaktorka vkport.sk :

Nikdy som vo svojom živote nestále pred dilemou, či ísť, alebo neísť voliť. Zúčastňovať sa volieb vnímam prirodzene ako potrebu podobnú jedeniu, spánku. Sobotňajšie voľby sú špecifické z mnohých hľadísk. Tieto predsa len majú aj symbolický nádych. V týchto dňoch uplynulo 100 rokov, ako ženy získali volebné právo. Preto nezvyčajne apelujem nielen na všetkých voličov, ale predovšetkým na ženy -voličky. Pred 100 rokmi sa iné ženy, v inom čase bili o to, aby mohli mať túto výsadu. Už len z principiálneho hľadiska prosím všetky ženy, choďte voľte. Nesklamte posolstvo tých žien, ktoré Vám to umožnili a buďte hrdé ženy.Demokracia je o tom, že môžeme vyjadriť svoj názor. Štát majú riadiť ľudia. Ak ho nebudú riadiť a necháme prepadnúť svoj volebný hlas, budú ho riadiť tí, ktorých nechceme aby ho riadili. Viete, ak aj voľby nedopadnú podľa mojich predstáv, aj tak budem maximálne spokojná ,že som urobila maximum-teda volila. Nebudem si dávať výtku, že som si nenašla 10 minút času. Na odľahčenie: taktiež budem mať maximálne právo kritizovať, pretože ten, ktorý sa volieb nezúčastní, nemá právo následne kritizovať ich výsledky.

Ďalšie články, v ktorých sme sa venovali téme parlamentné voľby nájdete tu:

Parlamentné voľby 2020 aj vo Veľkých Kapušanoch, kliknite tu

Poďme voliť…29.2.2020 budú voľby aj vo Veľkých Kapušanoch (názorový článok), kliknite tu

Prečo voliť do NRSR kandidátov, ktorých poznáme oj osobne? – Parlamentné voľby 2020, kliknite tu          

Prečo voliť? Odpovedajú novinári, kliknite tu                                                     

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov