Obyčajné malé – ale duchom veľké gesto pre naše mesto. Reagujeme na výzvu mesta k vysádzaniu stromovej zelene 5. júna 2019.

Posaď sa(d) u nás! Konečne sa vracia ľudskosť, dobré srdce a uvedomelosť do módy. Učme ďalšie pokolenie.

Keby si každý zasadil svoj strom- hneď by sa nám lepšie žilo.  

Pokud vás trápí horko, zasaďte strom.
Pokud vám vadí sucho, zasaďte strom.
Pokud máte rádi ovoce, zasaďte si strom.
Pokud máte rádi ptáky, zasaďte si strom.
A pokud máte rádi život, zasaďte mnoho stromů.

Ľúbme svoje mesto, prejavme mu svoju lásku, rozmaznávajme ho.

Ja sadím, Ty sadíš, sadíme spoločne

A to tým, že mu darujeme zeleň.

Veľa ľudí má doma stromček, krík, ktorý vie oželieť a môže ho vysadiť v meste ako svoj rodinný strom, ker. Existujú spoločenstvá ,organizácie, inštitúcie, skupiny priateľov, susedov, kolegov, bytových vchodov, bytových domov, ulíc, ktorí keď sa pozbierajú napríklad po symbolickom 1 eure – vedia zakúpiť svoj spoločný strom priateľstva, susedstva, organizácie. Malé, ale OBROVSKÉ gesto. Pre naše mesto.

5.6.2019 – v stredu ho vysadia, pofotia sa pri ňom. Dennodenne ho budú mať na očiach a budú pyšní nato, že je to ich strom, či krík. O pár rokov, keď sa prejdú s deťmi, s vnúčatami budú im hrdo ukazovať – toto je náš rodinný , firemný, priateľský strom. Sadil som ho pre Vás deti moje, je čas, aby ste aj Vy vysadili svoj strom pre Vaše deti.

Pod retro fotkami o 20 rokov budú písať komenty typu- tento strom sadila naša rodina- počkajte pripájam fotku z výsadby, mám ešte zachovalý certifikát z toho dňa….. Na tento deň sa bude spomínať aj o 20 a možno aj o 40 rokov. Ako na deň, keď mesto zabubnovalo na ekologické vrátka a svojpomocne, uvedomelo položilo prvé základy jednej z najmúdrejších myšlienok storočia s prívlastkom ničiteľa prírody.

Vysadiť strom nie je nič namáhavé, tento jednoduchý úkon má však veľký vplyv na fungovanie našej Zeme. Ak sa o ňu nezačneme starať, náhradnú si nekúpime v žiadnom e-shope. Nečakajte preto a vysaďte si aspoň jeden strom tento rok aj vy.

Pre tých, ktorí radi do všetkého vŕtajú: aj mesto zakupuje stromčeky a bude ich sadiť. K dispozícií je istý baget, ktorý poslanci odsúhlasili. Ten je rozdelený aj k ďalším výzvam tematického roka separácie. Čiže financie, ktoré sa môžu čerpať na kúpu stromov budú na to plne využité. Ale nie je to niečo obrovské a veľké.

Príroda bije na poplach
Sme tak ľahostajní, že nás nezaujíma, čo zanecháme ďalšiemu pokoleniu? Po nás môže prísť aj veľká potopa?

K inšpirácií nech Vás posunie obrázok a pár myšlienok pod nim.

Každý sa v živote prešiel v lese…… Pamätáte sa na ten pocit, keď ste sa v ňom akoby nanovo nadýchli a rozšírili sa Vám pľúca?
Skúsme ináč. Pamätáte sa na ,,vôňu,, čistého vzduchu?

Čo si sľubujeme od výzvy?

Že dobročinnosť, verejnoprospešnosť, zomknutie sa, drobná práca, radosť, dobrý pocit začnú prevládať nad sebeckosťou, neochotou, nečinnosťou, veľkohubosťou, samoľúbosťou, kritizovaním a neochotou. Veríme, že sa výzvy chytí veľký počet rozumných a správne naladených ľudí, skupín, priateľov, organizácií. Že svoj strom bude mať nielen škôlka, škola, ale aj rodina www, ulica xxx, aj vchod paneláka yyy, ale aj pracovisko xyz.

Stretneme sa v stredu 5.6.2019 pred MÚ Veľké Kapušany. Po výsadbe dostanete certifikát a občerstvenie.

Prečo tak urobiť?

1. Jeden strom ročne pripraví dosť kyslíka pre život dvoch ľudí a absorbuje toľko uhlíkových emisií, koľko vyprodukuje auto pri najazdení cca 40000km.

2. Správne umiestnené stromy okolo budov môžu znížiť spotrebu klimatizácie až o 30%.

3. Stromy pomáhajú znížiť eróziu pôdy a napomáhajú odtoku vody pri búrkach.

4. Ovocné stromy vás odmenia plodmi.

5. Stromy poskytujú jedlo a prístrešie voľne žijúcim živočíchom.

6. Niektoré štúdie preukázali, že na pozemkoch s väčším počtom stromov je nižšia miera kriminality.

7. Stromy sú ekologické, obnoviteľné a plne recyklovateľné.

8. Ľudia, ktorí žijú v okolí stromov sú spokojnejší a zdravší.

9. Každý priemerne veľký strom poskytuje ročnú úsporu približne 6 Eur, ktoré by sa inak minuli na zníženie znečistenia prostredia.

10. A v neposlednom rade – dobre udržiavané stromy a kríky zvyšujú hodnotu nehnuteľnosti.

Urobte pre mesto tak málo a zasaďte si svoj vlastný strom.

Stromy skrášľujú prostredie

Stromy v mestách skrášľujú prostredie a narušujú inak fádnu šeď ulíc, navyše zelená farba pôsobí ukľudňujúco pre oči aj dušu človeka.

Stromy filtrujú vzduch a čistia ho od škodlivín
Stromy prach zachytávajú na listoch, z ktorých ho neskôr dážď zmýva do pôdy. Navyše stromy a najmä ihličnany do vzduchu uvoľňujú prchavé antibakteriálne látky, ktoré zabíjajú škodlivé patogény, a vytvárajú tak zdravšie prostredie.

Stromy znižujú výkyvy teplôt
Mestské sídla tvorené prevažné z betónu a skla predstavujú tepelné ostrovy v krajine a teplota v nich je vždy o niekoľko stupňov vyššia ako v prírodnom prostredí. A práve stromy pomáhajú znižovať denné výkyvy teplôt tým, že cez deň teplo akumulujú a v noci ho naopak uvoľňujú. Stromy navyše uvoľňujú vlahu načerpanú zo zeme, čím zvlhčujú a ochladzujú vzduch. Nemenej dôležitou, ale často nevyužívanou funkciou je vytváranie tieňa a  vhodne koncipovanou výsadbou verejnej zelene je možné zatieniť frekventované časti peších zón, chodníkov alebo parkovísk.

Stromy pôsobia ako protihluková bariéra

Stromy nemusia v meste len skrášľovať prostredie, ale dajú sa využiť aj ako prírodná protihluková bariéra pozdĺž rušných ciest alebo železničných tratí.

Stromy vytvárajú kyslík

Stromy sa v najvýznamnejšej miere podieľajú na vytváraní kyslíka pomocou asi najdôležitejšej chemickej reakcie na Zemi – fotosyntézy. Najmä vo veľkých mestách tak parky tvoria akési pomyselné pľúca a skvalitňujú vzduch, a tak aj životy ľudí.

Stromy v mestách predstavujú posledné refúgiá prírody

Neustále rozrastanie miest má za následok úbytok prirodzeného prírodného prostredia a dnešný človek je značne odtrhnutý od prírody. A práve stromy a najmä parky či rozsiahlejšie aleje tento úbytok prírody čiastočne nahrádzajú.

Stromy vytvárajú úkryt pre užitočných živočíchov

Stromy predstavujú cenný a v meste o to vzácnejší biotop pre veľké množstvo užitočných, chránených rastlín a živočíchov, čím významne zvyšujú biodiverzitu urbanizovaného prostredia. Osobitne užitočné sú staré a dožívajúce stromy (nazývané tiež ako senescentné) s množstvom dutín a úkrytov, ktoré vytvárajú dokonalé úkryty pre drobné vtáky, netopiere a užitočný hmyz. Vo väčších parkoch sa dá vidieť aj ďateľ či niektoré druhy sov.

Stromy pripomínajú históriu našich predkov

Stromy predstavujú jedny z najdlhšie žijúcich organizmov na Zemi a sú tak nemými svedkami našej minulosti. Často sa používali ako symboly a spájajú sa s významnými historickými udalosťami alebo osobnosťami. Jedným z príkladov takéhoto stromu je vyše 700 rokov stará Lipa kráľa Mateja rastúca v Bojniciach, ktorú podľa povesti zasadil sám Matúš Čák Trenčiansky v roku 1301, na počesť posledného kráľa z rodu Arpádovcov, Ondreja III. O viac ako 150 rokov neskôr práve pod touto lipou našiel svoje obľúbené miesto kráľ Matej Korvín, ktorý sa často v Bojniciach zdržiaval. Táto lipa sa zachovala dodnes, má štatút chráneného stromu a pripomína nám dávnu históriu.

?Najlepšia Nová Hra⚔️

?Stratégia so skutočným zvratom! SKUTOČNÁ stratégia, SKUTOČNÁ zábava!?✔️ Play in Slovak ??✔️ No download required ✔️ Wonderful Graphics✔️ Top rated game of 2019 ⭐⭐⭐⭐⭐

Uverejnil používateľ MMO Beast Streda 1. mája 2019

Pomocné zdroje: zahrada. sk        

                               ekoton.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov