22. apríla sme oslávili Deň Zeme

Každý rok oslavujeme Deň Zeme. Ľudia v tento deň upozorňujú na zlý stav nášho životného prostredia.

Planéta Zem mala včera svoj sviatok.

Deň Zeme už tradične oslavujeme 22. apríla. Sviatok je ovplyvnený pôvodnými dňami Zeme, ktoré sa konali pri oslavách jarnej rovnodennosti, 21. marca, a oslavovali príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na dopady ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu diskusiu o možných riešeniach. Svojimi aktivitami výrazne zasahujeme do toho, ako vyzerá príroda a svet okolo nás. Meníme štruktúru krajiny, ťažíme lesy, likvidujeme mokrade, lúky a ostatné cenné biotopy, odstraňujeme brehové porasty, znečisťujeme prírodu odpadom. Je preto potrebné, aby si každý z nás, aj celá spoločnosť uvedomila dôležitosť svojho správania sa ku krajine a ku svojmu životnému prostrediu.

Ako sa naša planéta zmenila za pár desaťročí? Pozrite si celý diel seriálu HiSTORY – Nečakané súvislosti dejín.

História Dňa Zeme

Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson. Povzbudzoval študentov, aby vypracovali projekty zamerané na ochranu životného prostredia a upozorňovali na potrebu jeho ochrany v okolí, v ktorom sa pohybovali. Študenti Stanfordovej univerzity v Kalifornii prvý raz zorganizovali Deň Zeme v roku 1970 formou protestného happeningu. Podľa jedného zo zdrojov sa na ňom zúčastnilo 20 miliónov Američanov.
Ľudia poukazovali na fakt, že Zem čoraz viac ohrozuje činnosť človeka. Aktivisti i ekológovia od roku 1970 spustili kampane a výzvy na spoločné úsilie – na záchranu planéty. Adresátom výziev sa stala aj široká verejnosť s tým, aby nezostávala ľahostajnou k stavu, v akom je a do akého sa Zem postupne dostávala.
Svetovým sa Deň Zeme stal v roku 1990, keď začalo pôsobiť Medzinárodné ústredie Dňa Zeme na kalifornskej Stanfordovej univerzite.

Zdroj: dnes24.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov