Týždeň v kocke od 01. do 07. apríla 2019

Prvého apríla uplynuli 2 mesiace od vzniku portálu vkport.sk/nkport.sk.

Do 7. apríla sa naša FB stránka páčila 707 ľuďom a sledovalo ju 712 ľudí.

Našej redaktorke sa stala veľmi milá vec. Na základe mena ju identifikovali, že ona je jednou z tých, ktoré píšu pre vkport.sk a zrazu boli všetky oči na nej a bolo to príjemné stretnutie.
A tak sme si uvedomili, že má to význam. Musíme žiť ďalej najlepšie, ako dokážeme. A písať. Písať najlepšie, ako dokážeme. Pretože pero môže hladiť, ale rovnako môže byť aj zbraň. A myšlienky nikto nezastaví. Kto by v januári povedal, že sa toľko toho zmení a toľko vecí zostane po starom? A predsa sa niečo zmenilo. Nevieme, či to vnímate, ale ľudia sú naozaj aktívnejší a aj vďaka vkport.sk sa zaujímajú a čo je pre nás najviac, povzbudzujú nás. Ďakujeme priatelia a prosíme, aby ste pozvali svojich priateľov na našu stránku. Nech je nás tých spojených s dobrými úmyslami viac a viac…

Nezabudli sme na to, že Apríl je mesiac lesov

A ani na to, že 1. apríl bol Deň bláznov  a že na 1. apríla môžete kdekoho prekabátiť či “vystreliť” si z niekoho. A tiež, že žart z niekoho iného si môžete v ten deň urobiť beztrestne. Napríklad, učitelia sa v tieto dni stali obeťami vynachádzavosti žiakov, prípadne médiá mohli vypustiť s plnou vážnosťou “kačicu”.

Čo sa týka športu sme vám priniesli Prevádzkový poriadok Skateparku a Prevádzkový poriadok Multifunkčného ihriska. Zaostrili sme aj na 2. apríl, ktorý bol Medzinárodným dňom detskej knihy a 2. apríl bol v roku 2007 vyhlásený Organizáciou spojených národov aj za Svetový deň povedomia o autizme, keď sme podporu autistom a ich blízkym mohli vyjadriť tak, že sme sa obliekli do modrej farby. Ako prejav úcty k tejto vývinovej poruche sa 2. apríla významné budovy a stavby po celom svete rozžiarili na modro. 

Kino, o ktorom sme písali v Rýchlej správe dňa 27. marca 2019 je tu – Mesto Veľké Kapušany oznamuje všetkým filmovým fanúšikom, že od apríla 2019 sa začína v Turistickom informačnom centre mesačné premietanie filmov v slovenskom, aj maďarskom jazyku. Aktuálny čas a dátum premietania včas uverejníme na webstránke mesta Veľké Kapušany www.vkapusany.sk a na oficiálnej FB stránke mesta.
O tom, ktoré filmy sa budú premietať rozhodujete Vy. Vybrať si môžete medzi dvomi filmami a ten film, ktorý získa najviac hlasov sa bude premietať. Vstup je voľný, ale na mieste máte možnosť prispieť na rôzne charitatívne účely.  Vzhľadom k priestorovému obmedzeniu účasť je podmienená registráciou. Registrovať sa môžete na e-mailovej adrese tic@vkapusany.sk  Prvé slovenské premietanie sa uskutoční dňa 12. apríla 2019 o 19:00 hod. v Turistickom informačnom centre. Prvé hlasovanie sa uskutočnilo medzi filmom Čiara a Zrodila sa hviezda a premietať sa bude Zrodila sa hviezda.

Segíts, hogy segíthessünk – Jótékonyság, Nagykaposról

Informovali sme o odvoze konárov 

Informovali sme o Doručovania rozhodnutí  – daň z nehnuteľnosti, daň za psa a poplatok za komunálny odpad

Priniesli sme Vám zhrnutie Zemplínskych poľovníckych dní, ktoré sa uskutočnili dňa 5. – 7. apríla 2019

Na FB stránke vkport.sk prebieha súťaž o veľkonočnú ikebanu. Ešte stále máte možnosť sa zapojiť. Žrebujeme 13. apríla 2019 večer.

Myšlienka, ktorá nás motivovala minulý týždeň je od Tomáša Baťu:

 

Čo robil primátor mesta?

V pondelok mal zopár pracovných stretnutí.

Utorok až vo štvrtok bol odecestovaný so zástupcom primátora mesta a náčelníkom MsP Veľké Kapušany. Zúčastnili sa Medzinárodnej konferencie Mestských polícií v Olomouci.

V piatok od 13:30 – 19:30 hod. sa zúčastnil mestských oslavách ,,Dní Jánosa Erdélyiho”.

v sobotu od 13:30 – 18:00 hod. sa zúčastnil Konferencie venovanej pamiatke Gézovi Herczeghovi.

 

Všetko čo prebieha a prebiehalo v našom meste – MsKs, TIC, GVK, SoŠ, ZŠPOH, ŠKD ZŠPOH, Erdélyi János Alapiskola, Základná umelecká škola, Magyar Közösségi Ház Nagykapos

 

Magyar Közösségi Ház Nagykapos

5. – 6. apríla 2019 občania Veľkých Kapušian oslavovali dvoch významných rodákov: Jánosa Erdélyiho, najvýznamnejšiu osobnosť Veľkých Kapušian, básnika, dramatika, filozofa, estetika a etnografa, ktorý sa narodil 1. apríla 1814 v bývalej samostatnej obci Malé Kapušany. Jeho rodný dom stál v blízkosti rímskokatolíckeho kostola. Erdélyi János pochádzal z poddanskej rodiny a štúdiá mohol ukončiť iba vďaka tomu, že sa stal vychovávateľom. Jeho pamiatku obyvatelia mesta verne zachovávajú a každoročne začiatkom apríla sa pri jeho pamätníku konajú spomienkové podujatia. 

Druhým rodákom, ktorému venovali sobotňajší deň bol Herczeg Géza Gábor. Narodil sa 27.10.1928 vo Veľkých Kapušanoch. Vysokoškolské štúdium absolvoval v Maďarsku. Po ukončení štúdia sa venoval vzdelávacej a výskumnej práci v Budapešti. Potom na maďarských univerzitách prednášal dejiny diplomacie, dejiny práva OSN. Od roku 1990 do r. 1993 bol členom Ústavného súdu, potom zástupcom predsedu. V roku 1993 sa stal členom Medzinárodného súdu OSN v Hagu. Ako odborník Červeného kríža sa zúčastnil na mnohých konferenciách.
Vydal diela s tematikou: medzinárodné právo, zahraničná politika, otázky kolónii a iné. 

MŠ POH

2.apríla podporili Deň povedomia o autizme slovami:

Myslíme s láskou na deti s autizmom.

Sme kamaráti aj keď žijeme v rozličnom svete.

Na každého svieti slniečko rovnako.

Majme sa radi, aj svet bude krajší

Mestské kultúrne stredisko

Štvrtého apríla 2019 sa v priestoroch Mestského kultúrneho strediska vo Veľkých Kapušanoch– pod záštitou primátora mesta, PaedDr. Petra Petrikána v rámci projektu COPUS MESTO PRE NAŠE DETI – uskutočnila návšteva päťdesiatich detí z Materskej školy na sídlisku P. O. Hviezdoslava. Viac v článku – MsKs – Copus mesto pre naše deti

Od 25. marca do 28. apríla prebieha výstava Veľkonočných kraslíc 

Turistické informačné centrum Veľké Kapušany – Relikvie Fradi – výstava zo zbierky Lóránta Gabriho od 13. marca do 12. apríla

Základná škola P. O. Hviezdoslava

Školská jedáleň ZŠ P. O.Hviezdoslava informuje stravníkov, že od 04.04.2019 je sprístupnená možnosť odhlasovania zo stravy cez internetovú stránku. Viac tu

Erdélyi János Alapiskola

Gymnázium Veľké Kapušany:

Príbeh Mesto Veľké Kapušany očami študenta – príbeh, ktorého autorom je žiak 2. ročníka GVK František Bačo. Vyberáme myšlienku zo záveru, ale určite si ho prečítajte celý : “Myslime pozitívne. V meste sa pozná každý s každým, ale to nám nech nebráni v tom, aby sme si vychutnávali život plnými dúškami, tak ako sa to dá len vo Veľkých Kapušanoch.”

Centrum voľného času Veľké Kapušany: 

Športuj hravo – Bedminton

Kalokagathia Veľké Kapušany –
Perun Fight Night 4 v Trnave – víťazom Viktor Adamčo z Veľkých Kapušian, ktorý vyhral nad 25. ročným Trnavčanom Patrikom Bílym.
Dňa 05. apríla 2019 so začiatkom o 19:00 hod. sa v Mestskej športovej hale v Trnave uskutočnil 4. galavečer amatérskych a profesionálnych zápasov v boxe, thai boxe, K1 a MMA. Zastúpenie mali aj Veľké Kapušany.
Športový tréner Ferdinand Kočiš, z klubu Kalokagathia – Titans o.z. Veľké Kapušany odcestoval do Trnavy s členmi klubu v piatok 05. apríla o 11:00 hod.
Do zápasov nastúpili traja jeho zverenci Beatrix Szakala, Dárius Kočiš a Viktor Adamčo. Kým Beatrix a Dárius si priniesli cenné skúsenosti, Viktor Adamčo vyhral nad 25. ročným Trnavčanom.
Celý zápas vám prinášame vo videu a Viktorovi gratulujeme k víťazstvu.
Článok vkport.sk tu – https://vkport.sk/…/perun-fight-night-4-v-trnave-vitazom-v…/

Lukostrelecký klub Nimród – 06. apríla v sobotu sa zúčastnili Východoslovenského pohára v Lukostreľbe. Došli ako víťazi – 1. miesto Dárius Kočiš, 1. miesto Klaudia Szatmáry, 1. miesto Mikuláš Pogány, 2. miesto Alica Kočišová Kunová

MFK Veľké Kapušany –  Čičarovce 7:0 – počet divákov, ktorí sledovali tento zápas bolo 350.

Spojená škola Veľké Kapušany.

2. apríl bol dňom nabitým akciami.
Svetový deň povedomia o autizme
Druhého apríla na   Svetový deň povedomia o autizme   aj Spojená škola Veľké Kapušany sa rozsvietila na modro a tak sa pripojila k celosvetovej kampani na   zvýšenie  povedomia o autizme o snahu začleniť ich medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život.

Tiež oslávili Medzinárodný deň detskej knihy 
Medzinárodný deň detskej knihy, ktorý sa slávi v deň narodenia veľkého rozprávkara dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena si  najmenší škôlkári užili ,,rozprávkovo.”

S okolitými školami tvorili na IV. ročníku medziškolskej aktivity ,,Zdobenie veľkonočných kraslíc“

Kde: Kreovali veľkonočné kraslice a ozdoby s ľubovoľnou technikou.
Pripravili dvojdimenzionálny obraz z odpadového materiálu s jarnou tematikou

                            ZŠ Drahňov

 

                                ZŠ Čičarovce

Kompletná fotogaléria TU

Tiež pokračovali v budovaní vzdelávacej záhrady

4.apríla uskutočnili dopravnú výchovu na dopravnom ihrisku. Ihrisko a dopravné prostriedky boli čerpané z úspešného projektu školy. Deň prebiehal formou teoretickej časti náučnou prednáškou a praktická časť prostredníctvom reálnych dopravných prostriedkov na dopravnom ihrisku a s nimi spojenými aktivitami .

Zábava s XBoxom.

Prestávky vedia využiť aj nacvičovaním tanečných kreácií s XBoxom.

Zápis do školy sa uskutoční aj v Spojenej škole Veľké Kapušany

Na Odborné učilište v odboroch: cukrárska výroba, opatrovateľská starostlivosť v zariadení sociálnej starostlivosti, stavebná výroba – maliarske a natieračské práce, praktická škola – domáce práce, vzdelávanie pre žiakov s autizmom a ďalšími pervazívnymi vývinovým poruchami s mentálnym postihnutím.

A čo sa dialo v meste?

Koordinátor Paťo so svojimi pracoval takto:

Pondelok.

Nedeľňajší zápas zanechal za sebou veľa smetia, či už na tribúne, alebo na zelenej ploche.

Vizitka futbalových  fanúšikov – jeden celý deň trvá upratovanie po nedeľňajšom zápase. 

Centrum II – pokračovanie jarného upratovania

V utorok sa upratovalo parkovisko za Domom služieb na ulici Hlavnej
Upratovali aj na ulici Zoltána Fábryho:
Upratovanie mestského parku

Myšlienka na záver:

“Cieľ bez plánu, je vždy iba prianím.”

                                                                           Antoine de Saint Exupéry

Prajeme vám mnoho prianí, ale aby ich nasledovali aj plány a splnené ciele.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov