Spojená škola Veľké Kapušany- 2.4.2019

Svetový deň povedomia o autizme

Medzinárodný deň detskej knihy 

Budovanie vzdelávacej záhrady

Svetový deň povedomia o autizme

 

Zdroj:trnava.sk,nadacia filantropia

Druhého apríla na   Svetový deň povedomia o autizme   aj Spojená škola Veľké Kapušany sa rozsvietila na modro a tak sa pripojila k celosvetovej kampani na   zvýšenie  povedomia o autizme o snahu začleniť ich medzi seba a vytvoriť im podmienky pre zmysluplný život.

Symbolom autizmu je modrá farba, teda farba komunikácie a bola ústrednou  farbou celej kampane. 

Spojená škola Veľké Kapušany vzdeláva aj takéto deti, okrem v predošlom článku spomenutom Downovom syndróme.  

2.apríl bol dňom aj naších dievčat- autistiek, ktoré na spoločnej fotke stoja.

 Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorú charakterizujú nedostatky v oblasti komunikácie, sociálnej interakcie a predstavivosti. Táto porucha uzatvára jedinca v jeho vlastnom svete, pričom mu sťažuje schopnosť hrať sa, vnímať a chápať bežné vnemy.  Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a starostlivú celoživotnú výchovu. 

 

 Spoločná akcia ešte viac stmelila   paletu 286 žiakov trpiacich rôznymi pervazívnymi vývinovými poruchami pod vedením kvalitnej skupiny špeciálnych pedagógov pripravujúcich ich  na život .

 

Medzinárodný deň detskej knihy 

Rozprávky zohrávajú dôležitú úlohu v živote detí. Dokonca ešte aj v živote dospelákov.    Ruku na srdce, koľkí z nás si počas sviatkov pozrú v televízií tú istú rozprávku, možno stý krát?))))

Veľa.

Predstavte si skutočnosť, že akú dôležitú úlohu môže mať rozprávka pre  sociálne znevýhodnené deti, ktorých život sa nikdy nepodobá rozprávke.

Sú to chvíle, keď aspoň na chvíľu môžu zabudnúť na prostredie z ktorého prichádzajú a zažiť v predstavách krajší život, byť súčasťou príbehu, hrdinami príbehu.

Rozprávky, situačné hry sú veľmi vďačným,často používaným  výukovým materiálom na Spojenej škole Veľké Kapušany.

2. apríl – Medzinárodný deň detskej knihy ,ktorý sa slávi v deň narodenia veľkého rozprávkara dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena si  najmenší škôlkári užili,,rozprávkovo.

 

Budovanie vzdelávacej záhrady

V plnom prúde pokračuje budovanie vzdelávacej záhrady. Vytvoria ostrom, oázu ticha a pokoja na učenie sa v prírode. Všetko smeruje správnym smerom, kto má ruky, nohy pomáha.

Návrat školského bociana.

Príchod jari potvrdzuje aj návrat školského bociana a na spoločný dvor Centrumu pre deti a rodiny a Spojenej školy Veľké Kapušany.Veríme,že po dobudovaní vzdelávacej záhrady,jeho zatrávnení, vysadení kvetov, vyvýšených záhonov a vybudovaní jazierka s kaskádami si náš bocian obľúbi vzdelávaciu záhradu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov