ZEMPLÍNSKE POĽOVNÍCKE DNI – 5. – 7. apríla 2019 – PZ Erena – Beša, ako príklad pre ostatné PZ

Slovenská poľovnícka komora prostredníctvom Poľovníckych komôr Sobrance, Michalovce, Trebišov, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, Lesy Slovenskej republiky – štátny podnik Odštepný závod Sobrance a Okresný úrad Michalovce, pozemkový a lesný odbor usporiadali aj v roku 2019 výstavu trofejí poľovnej zveri spojenú s odborným seminárom pod názvom Zemplínske poľovnícke dni.

Výstava prebieha v Dome kultúry v Sobranciach, kde sú vystavené trofeje všetkých poľovníckych organizácií okresov Sobrance, Michalovce a Trebišov ulovené v poľovníckej sezóne v roku 2018.
Odborným garantom seminára je Prof. Ing. Juraj Ciberej, CSc z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Na seminári vystúpil aj Ing. Alojz Kaššák, prezident Slovenského klubu sokoliarov pri SPK v Bratislave. Sokoliarstvo je zapísané na Národnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Vystúpil aj Výkonný riaditeľ Slovenskej poľovníckej komory (SPK) PaeDdr. Imrich Šuba, PhD., ktorý sa zaoberal problematikou invázneho rozširovania sa šakala zlatého do našich poľovných revírov.

Veľmi pozitívny ohlas majú trofeje ulovené v poľovnom revíry Erena – Beša, o čom svedčí vysoká odbornosť pri chove a selektívnom love zveri, čo sa odzrkadľuje na vysokej kvalite trofejí a to:
Zo štrnástich srnčích trofejí nie je ani jeden kus chovný (jedinec súci pre ďalší chov).
Z ôsmych jeleních trofejí taktiež nie je ani jeden kus posúdený hodnotiteľskou komisiou ako chovný, z ktorých mali PZ Erena – Beša 3 jelene strieborné a 2 jelene bronzové, čo predstavovalo z celkového počtu medailových – 11 kusov za všetky vystavujúce okresy približne 50 percent.

Foto zdroj: Ing. Závacký Michal

Je zarážajúce, že sa nájdu poľovnícke organizácie, ktoré svojím odstrelom spôsobia viac škody, ako úžitku o čom svedčia úlovky chovné, ktoré sa už nebudú môcť v prírode rozvíjať a odovzdávať svoje gény ďalším potomkom.

Či si vstúpia do svedomia aj poľovníci okolitých poľovníckych združení a vezmú za príklad PZ Erena – Beša, ukáže až čas.

Poľovníctvo nie je o tom, kto čo zastrelí, ale je o odbornosti, o profesionalite, o prístupe k prírode, k zveri a schopnosti odolať pokušeniu vystreliť na kapitálneho jedinca, keď ešte vekom nie je súci na odstrel.

Poľovnícke združenie Erena – Beša patrí medzi združenia, kde sa kladie dôraz na vnútorné hodnoty poľovníka. To, čo sa nachádza v poľovnom revíri Erena – Beša, je zrkadlom toho, ako sa správajú poľovníci, ktorí v tomto revíri poľujú. Nevstupujú do lesa ako králi. Vstupujú ako rytieri , s pokorou a úctou a preto ich príroda z roka na rok za ich obetavú prácu obdarúva čím ďalej tým viac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov