Zmeny času 2019 (kalendar.sk)

Aj v roku 2019 dôjde k úprave času na letný a zimný. Ku zmene na letný čas, posunutím o jednu hodinu dopredu, dôjde v čase 2:00 hod na 3:00 hod dňa 31. 3. 2019. Zmena na zimný čas nastane dňa 27. 10. 2019 – hodiny si nastavíme o hodinu späť, z 3:00 hod na 2:00 hod. 

Z histórie :
Slovenské územie prvýkrát zasiahla zmena času v roku 1916, kedy bolo ešte súčasťou Rakúska-Uhorska. Každoročne však táto zmena funguje od roku 1979. Zmena času má ako prívržencov, tak odporcov.

Dnes:
V súčasnej dobe sme sa však zaviazali ako člen Európskej únie dodržiavať zmeny letného a zimného času. Pre zachovanie, či zrušenie letného a zimného času existujú výhody aj nevýhody.

Výhody:
– efektívnejšie využitie denného svetla v rámci dňa, v produktívnom čase je viac svetla
– posunutie súmraku na menej exponovaný čas štatisticky znižuje počet automobilových nehôd

Nevýhody:
– porušený ľudský biorytmus
– problémy s komunikáciou, cestovaním medzi krajinami kde zmenu času neaplikujú

Pôvodne naplánovala Európska únia koniec letného času iba do roku 2011, potom sa však plán zmien predĺžil na ďalších 5 rokov.

Už je známy dátum, odkedy sa môže skončiť striedanie času

Výbor navrhuje, aby sa v krajinách, ktoré sa rozhodli natrvalo zaviesť letný čas, poslednýkrát zmenili hodiny poslednú nedeľu v marci 2021. Členské štáty, ktoré dávajú prednosť zachovaniu štandardného času, tiež známeho ako „zimný čas”, si naposledy prestavia hodinky poslednú nedeľu v októbri 2021. 

Zdroj: kalendar.sk

Rok 2021 by mohol byť posledným rokom sezónnej zmeny času (noviny.sk)

Uznesenie podporilo návrh Európskej komisie na ukončenie sezónnej zmeny času, ale odložilo začiatok platnosti z roku 2019 na rok 2021. Nezmení sa ale právo členských krajín rozhodnúť o svojom štandardnom čase.

Europoslanci Výboru pre dopravu chcú, aby krajiny Európskej únie koordinovali všetky zmeny spoločne. Európska komisia by mala posúdiť rozhodnutie členského štátu zmeniť svoj štandardný čas, aby sa zabezpečilo, že uplatňovanie zimného času v niektorých krajinách a uplatňovanie letného času v iných krajinách, nenaruší fungovanie vnútorného trhu. Ak Komisia zistí, že plánované opatrenia by mohli výrazne a trvalo brzdiť riadne fungovanie jednotného trhu, môže predložiť návrh na odloženie uplatnenia smernice najviac o 12 mesiacov a predložiť nový legislatívny návrh.

Zdroj: noviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov