Advent v bráne Zemplína sa začal koncertom v Gréckokatolíckom kostole vo Veľkých Kapušanoch

Séria adventných programov s názvom Advent v bráne Zemplína sa začala vo Veľkých Kapušanoch koncertom v Gréckokatolíckom kostole.

Po uvítacom príhovore pána farára, Ivána Barnabáša mali možnosť prítomní vidieť a počuť slávnostný adventný program.

 

Ako prvá vystúpila miestna citarová skupina Fabotó, ktorá vznikla v roku 1995 z iniciatívy Istvána Fazekasa a dnes je najdlhšie pôsobiacim ľudovým umeleckým súborom v našom regióne. Bez prerušenia funguje skupina Fabotó už 27 rokov a od svojho založenia  vyrástla na výrazného predstaviteľa ľudovej hudby a ľudových tradícií v našom okolí. Jej tvorba je uznávaná aj v Maďarsku, doposiaľ získala množstvo ocenení a vydala tri albumy. Skupina Fabotó vystúpila v netradičnom zložení, v zastúpení Ingrid Tóthovej a Ferenca Boczána.

Boglárka Strausz ulahodila prítomným vianočnými jazzovými pesničkami. Narodila sa vo Veľkých Trakanoch, v súčasnosti žije a tvorí v Miškolci. Štúdium absolvovala v Miškolci na jazzovom oddelení Hudobného a tanečného Gymnázia Bartóka Bélu a dnes pôsobí ako učiteľka klavíru a spevu v miestnej umeleckej škole.  

Veľmi emotívnym a výnimočným vystúpením bolo vystúpenie Speváckeho zboru Sv. Romana Sladkopevca z Prešovskej Univerzity. Zbor Sv. Romana Sladkopevca je mužským speváckym zborom, ktorého členmi sú bohoslovci Gréckokatolíckeho kňazského seminára v Prešove. Zbor bol založený v roku 1993 za podpory vtedajšieho pomocného prešovského biskupa Milana Chautura CSsR, o. Vojtecha Boháča a vtedajšieho rektora kňazského seminára o. Františka Puciho. Za 29 rokov sa v zbore vystriedalo mnoho členov a dirigentov. Momentálne má zbor 18 členov. Tohto akademického roku je v zbore aktívnych 12 členov. Dirigentom tohto zboru je o. Tomáš Pecuch, farár farnosti Drienov. 

Po slávnostnom koncerte v Gréckokatolíckom kostole, ktorého sa zúčastnili primátor mesta Peter Petrikán, zástupcovia a veriaci z Rímskokatolíckej cirkvi a Reformovanej cirkvi, sa prítomní presunuli na námestie pred Mestský úrad.

Zástupca Gréckokatolíckej cirkvi pán farár Iván Barnabáš požehnal a zapálil na adventnom venci prvú adventnú sviečku.

Nasledovali sprievodné vystúpenia detí zo školských zariadení mesta Veľké Kapušany. 

Vianočný pozdrav predniesli deti zo škôlky “Kiskakas s vyučovacím jazykom maďarským, Reformovanej kresťanskej cirkvi. 

Nasledovali deti z Materskej škôlky na Sídlisku P.O. Hviezdoslava.

V závere programu vystúpili študenti Gymnázia.

Programom sprevádzali študenti Gymnázia Lenka Tivadarová a študent Tóth.

Fotografie v článku: Zdroj: Facebook: MsKs Veľké Kapušan – VMK Nagykapos

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov