Denný letný tábor vo Veľkých Kapušanoch pre deti je pripravený, vo veľkom rozhovore s vedúcou tábora Anitou Tóth sa dozviete všetko podstatné

Tábory vo Veľkých Kapušanoch, ktoré predchádzajúce roky organizovalo CVČ sa vždy tešili mimoriadnej obľúbenosti. V tomto roku ešte na pôvodnom mieste, ale už pod krídlami MsKS je tábor zdá sa, ešte viac zaujímavý.  Vo veľkom rozhovore s vedúcou tábora Anitou Tóth sa dozviete všetko o témach jednotlivých týždňov, ako tábor vzniká, ale aj mnohé iné.

Program letného tábora vo Veľkých Kapušanoch na rok 2022 vzbudzuje záhadnosť a spúšťa predstavivosť. Kedy začínate a môžeš nám predstaviť jednotlivé týždne a aspoň čo – to o nich prezradiť? 

Tábor v roku 2022 je o čosi výnimočnejší ako tie doterajšie, ale aj v tomto roku je každý týždeň postavený na inej téme a rôzne úlohy sú zostavené a vymyslené podľa toho, ktorý týždeň a ktorá téma beží. Tento rok inaugurujeme detektívov a kuchárov a počas týždňa výziev získa najvytrvalejší tím zlatú medailu. Pohybové úlohy, súťaže v zručnosti a hádanky čakajú na táborníkov vždy v duchu danej témy.

Ako dlho trval výber tematiky jednotlivých týždňov a čo všetko je potrebné k tomu, aby sa tábor reálne mohol uskutočniť.

Výber správnej témy sa zdá byť jednoduchý, ale bohužiaľ to tak nie je, pretože vždy musíme brať do úvahy rozdiel medzi jednotlivými vekovými skupinami a samozrejme brať do úvahy to, že v tábore sú aj dievčatá, aj chlapci. Keď už máme témy, tak každý jeden deň v týždni vyplníme úlohami, súťažami, športom, remeslami, ale samozrejme vždy je miesto aj pre voľnú hru a činnosti. Potom nasleduje príprava nákupu pomôcok a týždeň pred táborom záverečné úpravy, ako je napríklad príprava dvora, pieskoviska.

 Platia ešte nejaké obmedzenia, napríklad v súvislosti s pandémiou?

Tento rok máme šťastie. Na tábory sa nevzťahujú žiadne osobitné pravidlá, ale tak ako v posledných rokoch, aj tento rok budeme klásť veľký dôraz na dodržiavanie hygienických štandardov. Úzko spolupracujeme so zamestnancami RÚVZ v Michalovciach, ktorí sú nám usmerneniami veľmi nápomocní, aby všetko v tábore bolo aj z hygienického hľadiska správne a dodržané.

Tábor je každý deň od 08:00 hod. do 15:00 hod. po dobu troch týždňov. Navýšila sa v tomto roku cena, oproti minulému roku? Ako je zabezpečená napríklad strava a pitný režim?

V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa týždenný poplatok za tábor zvýšil z 15 eur na 20 eur. Bolo to nevyhnutné vzhľadom na súčasné zvyšovanie cien. Áno, vstupné do tábora sa zvýšilo o 5 eur, ale aj ponúkneme viac, ako počas predchádzajúcich táborov. Špeciálne poďakovanie patrí vedeniu mesta Veľké Kapušany, nášmu primátorovi Petrovi Petrikánovi, lebo práve vďaka jeho podpore môžeme deťom to viac ponúknuť. Za zabezpečenie stravovania sa chcem poďakovať riaditeľke Základnej školy Jánosa Erdélyiho, pani Emőke Urbán a personálu kuchyne, ktorí nám už tretí rok zabezpečujú obed.

Čo si môžu deti do tábora priniesť? Je niečo čo vyslovene rodičom odporúčate, alebo naopak – neodporúčate?

Každopádne odporúčame oblečenie na prezlečenie, ako aj náhradnú obuv, desiatu a samozrejme fľašu s pitím, ktorú môžeme opätovne dopĺňať v rámci celého dňa. Čomu sa naozaj nikdy netešíme je elektronika, ako napríklad tablety. A týmto aj prosíme rodičov a deti, aby ich nechali doma.

Koľko miest máte obsadených a sú ešte voľné miesta? Čo s tými, ktorí ešte stále váhajú, alebo si to rozmyslia už počas doby, keď tábor beží?

S ľútosťou, ale musíme oznámiť, že voľné miest už nemáme. Je ešte možnosť prihlásiť sa na čakaciu listinu. Zároveň chceme aj týmto požiadať rodičov, ktorí už deti prihlásili, ale doposiaľ ešte nevyplnili a neodovzdali potrebné dokumenty a za tábor nezaplatili, aby tak do 30. júna urobili, pretože ak sa tak nestane, miesto bude ponúknuté ďalším deťom, ktoré sú na čakacej listine.  

Prichádzajú vždy tie isté deti, alebo vždy máte aj také, ktoré ešte neboli? Využívajú tábor napríklad aj starí rodičia, ktorí počas prázdnin dohliadajú na vnúčatá?

Je pre nás obrovským potešením, že máme deti, ktoré po ukončení materskej školy, každé leto navštevujú náš tábor a áno, máme aj deti, s ktorými sa zrejme tento rok uvidíme naposledy, pretože tábor takpovediac vyrástli. Voláme ich „naši veční táborníci“. Bez nich by tábor nemal takú dobrú atmosféru, ako má. Samozrejme, každoročne sa objavujú aj nové mená, na ktoré sa veľmi tešíme a je iba veľmi zriedkavé, že dieťa, ktoré zažije tábor aspoň raz, sa k nám na ďalšie leto už nevráti. Máme aj starých rodičov, ktorí k nám privádzajú svoje vnúčatá, ktoré v našom meste prázdninujú, a dokonca aj deti, ktoré prichádzajú k starým rodičom práve v období, keď sa tábor uskutočňuje, aby ho nezameškali.

Čo jazyková bariéra? Majú rodičia obavy a deti žiadny problém, alebo ako to vnímaš? Koľkými jazykmi sa v tábore hovorí?

Zúčastnila som sa mnohých táborov, aj ako učiteľka, aj ako vedúca táboru, ale nepamätám si ani jeden prípad jazykovej bariéry, ktorý by spôsoboval problém či už rodičom, alebo deťom.  Deti sú otvorené a majú záujem komunikovať. My, zamestnanci tábora sa snažíme komunikovať všetko v dvoch jazykoch a najvtipnejšie situácie vznikajú práve v dôsledku miešania jazykov. Často sa stáva, že začneme vetu v slovenčine a končíme v maďarčine. Ale väčšina detí rozumie aj po slovensky, aj po maďarsky, čo je podľa mňa skvelé. Dokonca máme rodičov, ktorí sú obzvlášť spokojní s jazykovou rozmanitosťou.

Pôvodný plagát bol o pár dní neskôr rozšírený o výlet. Raz týždenne sa vyberiete mimo Veľkých Kapušian. Ako prišiel nápad rozšíriť program o výlet a vieš ubezpečiť rodičov, že sa naozaj nemajú čoho obávať?

Výlety boli v pláne, ale rozhodli sme sa, že kým sa všetko dokonale nenaplánuje, nezafixuje, neuvedieme na plagáte, aby sme obišli prípadným sklamaniam, ak by sa predsa len z nejakého dôvodu nepodarilo zabezpečiť výlet na miesto, ktoré sme vybrali.  Dostali sme skvelú príležitosť a zároveň aj nápad od pána primátora a tak tento rok vďaka nemu cestujeme. Lokality sme sa snažili vybrať spoločne tak, aby cieľ nebol príliš ďaleko, ale zároveň sme poskytli deťom nové vedomosti a skúsenosti,  maximálne prihliadajúc na ich bezpečnosť.

Na ktorý týždeň sa tešíš ty osobne najviac?

Naozaj ťažká otázka, ale asi by ma potešila inaugurácia master šéf.

Na základe dokumentu Zefektívnenie činnosti a financovania mestom zriadených a dotovaných organizácií v rámci kultúry, športu a mládeže sa CVČ presúva k MsKS. Dokument schválili poslanci mestského zastupiteľstva, 17. marca 2021. Môžu rodičia rátať s táborom aj na budúci rok? Vieš k nám tomu povedať niečo bližšie?

Zmena môže v mnohých ľuďoch vyvolať obavy, ale my si myslíme, že ide o novú príležitosť urobiť tábor ešte rozmanitejším. Je pravda, že budovu, kde CVČ sídlilo sme si veľmi obľúbili, ale verím, že na všetko nájdeme riešenie a spoločne sa nám podarí urobiť tábor aj v budúcom roku a bude jedinečný. Tohtoročný tábor sa už uskutoční pod krídlami MsKS, vďaka čomu sa k nášmu tímu pripoja dvaja ďalší zamestnanci na výpomoc, z čoho sa veľmi tešíme. Najmä kvôli milovníkom futbalu.

A čo veľká záverečná párty. Zopakujete si ju aj tento rok?

Čo raz dobre dopadlo, bolo by škoda si to nezopakovať. Záverečným dejiskom poslednej párty je tento rok futbalové ihrisko, kde privítame nielen všetky deti z tábora, ale aj ich rodičov a súrodencov.

Prečo by mali podľa teba aspoň raz zažiť všetky deti prázdninový tábor?

Naším cieľom je zabaviť sa a rozšíriť detské obzory. V táboroch vždy kladieme veľký dôraz na tímovú prácu, spoluprácu, vzájomnú podporu a pomoc k tomu, ako môžeme byť lepší a úspešnejší. Myslím si, že každý tábor je veľkou pomocou pre rodičov a tábor, ktorý je vybraný podľa záujmov dieťaťa môže poskytnúť zážitok na celý život.

Máš pre deti, ktoré sa chystajú aj tento rok nejaký odkaz?

Prineste si so sebou veci na prezlečenie, široký úsmev, čoskoro začíname, pretože aj leto sa ešte iba začína!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov