100 rokov železnice na Zemplíne. Vlak nám 2019 vrátili, 2021 opäť vzali. Ale, nezabúdajme…

BÁNOVCE – VAJANY 1921:
Po vzniku ČSR vyvstal problém spojenia Užhorodu s traťou novej republiky. Vyriešila to nová tzv. zemplínska železnica Bánovce – Vajany (Vojany). Z Vojan viedla už staršia trať do Užhorodu, ktorú bolo treba zrekonštruovať.
Na postavenie novej trate použili materiál (koľajnice) z demontovanej druhej koľaje trate Michaľany – Michalovce – Humenné – Łupków. Tá bola dovtedy dvojkoľajná.

S výstavbou sa začalo 7. januára 1920 a prvý vlak po dokončenej trati prešiel už 20. októbra 1921. Tesne pred otvorením si novú trať prišiel pozrieť minister železníc Jan Šrámek.  

      Na fotografii je uvítanie ministra pravdepodobne vo Vojanoch. (Slovák, zsr. sk, wikipedia) – na mieste Vojany.

 
Takto sa potom plánovala malá vlaková stanica:
 
 
V decembri v roku 2012 zastavili osobnú dopravu na trati Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany.
 
Od 9. júna 2019 nám vrátili osobný vlak
 
Celých 7 rokov trvalo, kým sa podarilo vrátiť osobné vlaky na trať Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany. Vyjednávania, prosby, opätovné vyjednávania. Ak si niekto myslí, že stačili petície, ktoré sa v dávnej minulosti podpisovali, veľmi sa mýli. Nestačili. Bolo potrebné chodiť, prosiť, presviedčať a podarilo sa – po 7 rokoch nám vrátili osobné vlaky a od 9. júna premávajú.
 
Takto potom prebiehali prípravy na obnovenie  železničnej dopravy Veľké Kapušany – Bánovce nad Ondavou.
 
 
 
 
Na trati Veľké Kapušany – Bánovce nad Ondavou, od 09. júna 2019 začali opäť jazdiť osobné vlaky.
 
Prevádzka verejnej osobnej dopravy na trati, ktorá bola postavená takmer pred sto rokmi, v roku 1921, bola prerušená koncom roka 2012. Trať Veľké Kapušany – Bánovce nad Ondavou je zároveň jednou z tých, kde pribudli tabule označujúce stanice alebo zastávky v jazyku národnostných menších. Do celkovej obnovy trate a siedmych nástupíšť, ktorú Železnice Slovenskej republiky zvládli vlastnými kapacitami, investovali takmer 1 400 000 Eur.
Dňa 26. júna 2019 navštívil naše mesto aj vtedajší minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Arpád Érsek a poslanec NRSR Elemér Jakab (Most – Híd), ktorí sa na hlavnej vlakovej stanici stretli s predstaviteľmi Železníc Slovenskej republiky a vedením mesta Veľké Kapušany a slávnostne vypravili osobný vlak. Ako to prebiehalo si pripomeniem 26. júna ? ako inak, fotkami ?
 
Fotogaléria : www.vkapusany.sk

07.03.2021 na trati Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany opäť dochádza k zrušeniu vlaku

“Z dôvodu dlhodobého nezáujmu cestujúcich k trvalému zrušeniu všetkých 8 vlakových spojení. Ide o redukciu dopravy na pokyn MDV SR od 7. III. 2021,” je odôvodnenie ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Po parlamentných voľbách od roku 2020 riadi ministerstvo dopravy Andrej Doležal (Sme Rodina). Vzali nám vlak! Ale, v čase pandémie, keď nám bolo cestovanie vládou zakázané!  Aj v rámci okresov. Aj do škôl. Aj takmer všade!

24. marca 2021: Za znovuzavedenie vlakovej dopravy na trati Bánovce nad Ondavou-Veľké Kapušany lobuje primátor mesta Veľkých Kapušian Peter Petrikán a 16 starostov okolitých obcí

Združenie miest a obcí Použia dňa 24. marca 2021 listom požiadalo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR o znovuzavedenie vlakovej dopravy na trase Bánovce nad Ondavou a Veľké Kapušany.

Združenie miest a obcí Použia je regionálny združením, ktoré je súčasťou štruktúry ZMOS. Združenie miest a obcí Použia združuje Mesto Veľké Kapušany a 16 okolitých obcí. V rámci funkčného obdobia deleguje  zástupcu do Rady ZMOS a na výročný snem. Prostredníctvom zástupcu predkladá iniciatívne návrhy a požiadavky orgánom ZMOS, ktorý združuje 2784 samospráv. Združenie miest a obcí Slovenska bolo založené na obhajobu spoločných oprávnených záujmov a presadzovanie potrieb svojich členov, teda miest, obcí, čo zároveň znamená, že jeho úlohou nie je vstupovať do riešenia individuálnych problémov jednotlivých členských miest a obcí. 

Obsah listu, ktorý bol adresovaný priamo do rúk ministra Andreja Doležala prinášame v plnom znení:

Vážený pán minister !

Združeniu mesta a obcí Použia (ďalej len „ZMOP“) po dlhoročných intervenciách na podnet Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR pod vedením p. ministra Arpáda Érseka v roku 2019 sa podarilo dosiahnuť, že ŽSR po dlhých rokoch obnovilo vlakové spojenie medzi Veľkými Kapušanmi a Bánovcami nad Ondavou. ZMOP pokladalo vtedy toto rozhodnutie za správne a spravodlivé, pokladalo to za naplnenie si dlhoročných túžob a želaní občanov tohto mnohonásobne znevýhodneného regiónu.  Žiaľ, táto spokojnosť netrvala dlho, v marci 2021 sme s hlbokým poľutovaním prijali rozhodnutie o opätovnom zrušení uvedeného vlakového spojenia.
Sme si vedomí, že spoje medzi Veľkými Kapušanmi a Bánovcami nad Ondavou neboli vždy rentabilné a museli byť dotované z prostriedkov štátneho rozpočtu, avšak zrušiť tento spoj na základe štatistických ukazovateľov z pandémiou postihnutého obdobia, keď študentom bolo znemožnené prezenčná forma štúdia a pracujúcim nariadený homeoffice, považujeme za nesystémové a nesprávne rozhodnutie.
Skúsenosti občanov Použia nenechajú zabudnúť na problémy, ktoré im rozhodnutie o zastavení železničnej dopravy v minulosti spôsobilo, pričom všetky alternatívy zavedené na kompenzáciu tohto výpadku sa ukázali ako neefektívne a strpčovali život všetkým, ktorých sa to týkalo. S poľutovaním musíme skonštatovať, že v súčasnosti tento neželaný stav sa opätovne vracia a opätovne vyvoláva nervozitu a nevôľu občanov.
Dôkazom toho je aj tento list, s ktorým sa na Vás s úctou obraciame vo viere, že naše snaženie padne na úrodnú pôdu a s ohľadom na vyššie vymenované dôvody v konečnom dôsledku povedie k sprevádzkovaniu osobnej dopravy na uvedenej trati.

S úctou

(Podpisy primátora a starostov; pečiatky mesta a obcí)
p. Elemér Jakab Veľké Raškovce
PaedDr. Peter Petrikán Veľké Kapušany
p. Ľudovít Tóth Veľké Slemence
p. Alexander Takács Ptrukša
p. Erika Lakatošová Ruská
Bc. Lýdia Czapová Maťovské Vojkovce
p. Lórant Juhász Budince
p. Tibor Varga Kapušianske Kľačany
p. Vincent Hajdók Čičarovce
p. Jolana Žeňuchová Malé Raškovce
p. Štefan Czinke Vojany
p. Tibor Jasovský Drahňov
p. Árpád Csuri Oborín
p. Ladislav Kohút Zemplínske Kopčany
p. Július Tamaška Krišovská Liesková
p. Attila Zsiró Beša
p. Štefan Šipoš Ižkovce

Stanovisko na list primátorov z rezortu ministerstva dopravy, ktoré riadi Andrej Doležal (Sme rodina) došlo. Držia sa stanoviska pôvodného: “Z dôvodu dlhodobého nezáujmu cestujúcich je vlakové spojenie trvale zrušené.” 
 
Aj keď, pandémia ešte stále neskončila a cestovanie bolo niekoľkokrát z rozhodnutia vlády výrazne obmedzené! A porušenie opatrenia súviselo so sankciami. 
 
Súvisiace články:
 
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov