Vychovať a vycvičiť poľovníckeho psa znamená pripraviť ho na všetko, čo ho v živote čaká…

Medzi výchovou a výcvikom poľovníckeho psa existuje rozdiel. Výchova psíka sa začína od prvého dňa, keď si ho vezmeme k sebe a zahŕňa v prvom rade jeho väzbu na človeka a rodinu, v ktorej žije. Výcvik psa je činnosť, v ktorej sa psíky naučia povelom. Aj tu platí zásada, že najskôr sa psík vychováva a až potom prebieha výcvik.

Výcvik poľovného psa je náročnejší. V poľovníctve existuje termín poľovnícka kynológia a patrí dokonca k skúšobným predmetom na skúške z poľovníctva. 

Jeseň je obdobím, keď sa pre plemená poľovníckych psov začína obdobie skúšok. Plemená poľovníckych psov poznáme stavače, farbiare, duriče, sliediče, brloháre, teriéry. Tie sa potom delia ďalej na druhy.

Na MDD vo Veľkých Kapušanoch, 1. júna, mala verejnosť možnosť sa stretnúť s druhmi poľovníckych psov: maďarskou vyžlou – Broomhildou von Shaft Viva la Vizsla a labradorským retrieverom – Huel´´´’SHunters Purdey.

Nedávno sa v obci Beša, uskutočnili farbiarske skúšky malých plemien. Slovenská poľovnícka komora v rámci plánu práce vyhlásila termíny na uskutočnenie skúšok poľovnej upotrebiteľnosti psov. Na túto výzvu v rámci okresu Michalovce reagovalo PZ Kojonna Beša. 

Farbiarske skúšky malých plemien

Skúška je zameraná na overenie schopnosti poľovného psa nájsť postrelený kus srnčej zvery po farbe (krvi). Skúška pozostáva z viacerých disciplín: poslušnosť, vodenie na remeni, sliedenie, správanie sa po výstrele, práca na pofarbenej stope najmenej 12. hod. starej a odloženie. 

Pes je posudzovaný rozhodcom na základe skúšobného poriadku, ktorý je platný na celom území Slovenskej republiky a týmto poriadkom sa riadia všetci na celom Slovensku. Aj skúšaný vodič a pes, aj skúšobný komisár.

Po zvládnutí tejto skúšky pes získa oprávnenie, ktoré je zapísané do rodokmeňa psa s prílohou rozhodcovskej tabuľky na daný typ skúšky. Od výsledku záležiac získava pes diplom a ocenenie, na základe počtu získaných bodov, prípadne, ak je víťaz skúšok, aj cenu. 

S prípravou skúšok členovia PZ Kojonna Beša začali v dostatočnom časovom predstihu. Bolo potrebné organizačne zabezpečiť miesto, terén, zverinu, označenie stopových dráh a nie je podmienkou, ale zabezpečili pre účastníkov skúšok aj občerstvenie.  

Na farbiarske skúšky malých plemien v obci Beša boli delegovaní rozhodcovia: Jozef Naď a Štefan Hudák.

Vodiči psov potom, ako psy úspešne ukončili disciplínu (práca na pofarbenej stope, minimálne 12. hodín starej) obdŕžali od rozhodcu zálomok, čo je znakom pocty zvery, úcty poľovníka a symbolom úspešnosti psa. Zálomok dostáva vodič od rozhodcu. A následne vodič dáva zálomok psovi. 

                                                                                           Foto: vkport.sk

                                                                                            Foto: vkport.sk

Poľovnícky zálomok je odlomený zelený konárik – smrekový, jedľový, dubový alebo iný – podľa dominujúcej dreviny v poraste. Zálomok sa láme, nereže sa. Poľovníci v poľovnom revíri používajú zálomky na dorozumievanie sa, alebo ako symbol poľovníckych úspechov a prejav úcty k poľovnej zveri.

                                                                                     Foto: vkport.sk

Skúšky prebiehali dva dni (sobota-nedeľa) a zúčastnilo sa ich 16 psov. V sobotu okrem jedného úspešne zvládli skúšky všetky psy, v nedeľu boli úspešné všetky predvedené psy. V nedeľu s najvyšším počtom bodov 122, zo 122 možných bodov, získala prvú cenu fenka labradorského retrievera – Huel´´’SHunters Purdey, s vodičom Slavomírom Fedičom.

 

                                                         Foto: vkport.sk

Fotogaléria: vkport.sk (sobota)

Fotogaléria: vkport.sk (nedeľa)

 

 

 

  

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov