Hilda s Martinom na MDD nás presvedčili o tom, že pes je najlepší priateľ človeka

Hilda, Hilda, tak volali deti na sučku Maďarskej vyžly na Medzinárodnom dni detí vo Veľkých Kapušanoch. V tento rok boli odlišné od tých predchádzajúcich rokov. Dôraz sa kládol na prírodu, lesy, stromy a zvieratá. 

Broomhilda von Shaft Viva la Vizsla

Hilda v skutočnosti nie je Hilda. Má omnoho šľachetnejšie meno. Volá sa Broomhilda von Shaft Viva la Vizsla. Ak by sme chceli preložiť jej pôvod do ľudskej reči, tak by sme povedali, že je šľachtičná a pochádza z veľmi urodzeného rodu.

Jej rodokmeň obsahuje mená významných psích predkov, z ktorých boli a sú všetci Hildiny predkovia nositeľmi významných ocenení. 

Majiteľom Hildy je Martin Jakubik z Nacinej Vsi. Hilda spolu s Martinom počas celého dňa trpezlivo prevádzali všetkým zvedavým deťom dokonalú súhru človeka a psa. 

Počas ukážok sa nedorozumievali rečou, ale pokynmi rúk. Hilda počas celého dňa sledovala Martina a okamžite reagovala na akýkoľvek jeho pokyn. Vystreté paže, vystretých päť prstov, predpaženie ruky…

Hilda má 5 rokov a je absolventkou skúšky vlôh stavačov, farbiarskych skúšok, jesenných skúšok stavačov, lesných skúšok stavačov a má memoriály.

V roku 2021 mala prvýkrát šteniatka, ktoré našli svoje domovy nielen na Slovensku, ale aj v Čechách, Poľsku a Maďarsku. 

Martin patrí k zodpovedným majiteľom psov, ktorý si jedno Hildine šteňa ponechal. Bude sa mu venovať rovnako ako jej. Plne si uvedomuje, že psa je dôležité najskôr vycvičiť, spoznať ho a až potom pristúpiť k tomu, aby boli šteniatka. Zanechanie génov prastarých, starých rodičov a samotných rodičov pri tak významných predkoch, ako ich má Hilda je dôležité.

Maďarská vyžla sa radí medzi jedno z najkrajších poľovníckych plemien. Je to veľmi ušľachtilé a výkonné plemeno. A svojím vzrastom sa radí medzi elegantného psa. Temperament a vlohy získala po rase pointer. Schopnosť stopovať a dohľadávať zver má zdedenú po farbiarovi.

Vyzsla sa veľmi dobre cvičí. Je náruživá v aportovaní a prinášaní v akomkoľvek teréne. Nevadí jej žiadne počasie. Voči iným psom je vyžla nekonfliktná, energická, hravá a viete ju zamestnať hocijakou činnosťou.

Pri dobrej výchove vie byť kľudná a prítulná. Vo všeobecnosti je veľmi spoločenská a má veľmi rada návštevy a ľudí.

O čom sme sa mali možnosť presvedčiť aj na MDD vo Veľkých Kapušanoch.

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov