A „The Cross-Border Culture Art Space“ című projekt fő partnere a Nagykapos és Vidéke Társulás, Veľké Kapušany, Szlovákia. A támogatás értéke – 724 636, 04 Eur

foto : vkport.sk

A Nagykapos és Vidéki Társulás 1999-ben alakult, feladata az Ung-vidék gazdasági erősítése, a kultúra-, a hagyományok ápolása, a magyar nemzeti identitás erősítése.

2003-tól működteti a Magyar Közösségi Házat.

Az évek során a ház további elemekkel bővült, így 2004-ben könyvtára alakult, mely 2005-ben vette fel a Mécs László Könyvtár nevet a papköltő születésének 100. évfordulója alkalmából.

2007-ben megalakult az intézmény felnőttképző intézete a Gordius Plus.

2015-ben alakítottuk ki a pincében található Szövőműhelyet és az emeleti tanszállót,

2016-ban az Erdélyi János Emlékmúzeumot, 2017-ben pedig az 56-os emlékszobát, 2017-ben a háztáji vásárudvart, ahol környékbeli, ung-vidéki és bodrogközi kistermelők mutatkozhatnak be árucikkeikkel.

foto: vkport.sk

A társulás fő szervezője a vidék legjelentősebb közéleti rendezvényeinek, társadalmi és közéleti szerepvállalása a régióban egyre nő.

 Szervezetük az elmúlt években több pályázatot kidolgozott és sikeresen megvalósított.

A Nagykapos és Vidéke Társulás sajtótájékoztatót tartott a „The Cross-Border Culture Art Space“ című projekt keretén belül 2020. szeptember 25.,14.00 órai kezdettel a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban.

foto : vkport.sk

Gabri Rudolf, A Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke, Lakatos Denisza, A Nagykapos és Vidéke Társulás projektmenedzsere és Vályi Edit, ArtSpace projekt kommunikációs tevékenységeiért felős munkatársa a sajtótájékoztatón bemutatták a projektet, a projekt partnereket, a tevékenységeket és a projekt céljait.

Az elnök, Gabri Rudolf elmondása szerint a határokon átnyúló kulturális művészeti tér fő feladata egy platform létrehozása a célrégiók népszerűsítésére, mint közös idegenforgalmi célpontra, amely alapját képezi a közös kulturális eseményeknek, a helyi idegenforgalmi termékek (kézműves termékek, borászat és gasztronómia) piaca megteremtésének, valamint a promóciónak és képzési tevékenységeknek a kulturális vezetők és a helyi termelők számára.

foto : vkport.sk

Lakatos Denisza, a projektmenedzsere elmondta, a projekt általános célkitűzése megteremteni a feltételeket a határmenti régiók kulturális örökségén alapuló helyi idegenforgalmi fejlesztési kapacitásainak hatékony felhasználásához. A projekt célja, elmondása szerint a résztvevő 3 kulturális szervezet együttműködésének erősítése az idegenforgalom fejlesztése terén, hozzájárulva a régió lakosságának társadalmi, gazdasági fejlődéséhez és jólétéhez. Ezen kívül ez az együttműködés elősegíti a helyi kultúra előmozdítását és a történelmi örökséggel rendelkező épületek megőrzését.

A projekt, elmondása szerint azért is jött létre, mert fontos egyesített turisztikai régió kialakítása, mely komplex turisztikai csomagot kínál integrált kulturális programokkal.

foto : vkport.sk

Vályi Edit az ArtSpace projekt kommunikációs tevékenységeiért felős munkatársa bemutatta a FB oldalt, ahol a tevékenységeket lehet figelemmel kísérni.

Az alábbi linken található: https://www.facebook.com/projekt.artspace.12

https://www.facebook.com/projekt.artspace.12

A projekt fő partnere a Nagykapos és Vidéke Társulás, Veľké Kapušany, Szlovákia.

További partnerek: Kárpátok Kulturális és Művészeti Egyesület, Nyíregyháza, Magyarország; Pro Cultura Supcarpatica non-profit szervezet, Berehovo, Ukrajna.
A projekt megvalósítása 2020. május 15-én kezdődött és 2022. május 14-ig tart.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov