“Moju tvorbu vedú a ovplyvňujú moje predstavy, sny, krása v každodennosti života, moja rodina a okolitá príroda.” Rozhovor s Beátou Novotnou, aj maliarkou z Veľkých Kapušian

Na úvod Ti položím úplne jednoduchú otázku. Si Beáta maliarka?

Áno, som maliarka. A som taktiež aj milujúcou matkou, ktorá sa stará o dve deti a každodenne chodí do práce.

Maľbu si študovala? Alebo si samouk. Čo bol ten impulz, resp. moment, ktorý Ťa k maľovaniu posunul?

Už od útleho detstva som si kreslila, maľovala a tvorila. Mäkkou ceruzkou som si čmárala jednoduché obrazce z vnútra mojej detskej duše. Neskôr na Strednej priemyselnej škole odevnej vo Svidníku v odbore Modelárstvo a návrhárstvo odevov som rozvíjala svoj talent v textilnej tvorbe, ktorá mi prirástla k srdcu a mala vplyv aj na moju výtvarnú tvorbu v neskoršom období. O maliaroch, výtvarníkoch či umelcoch sa medzi ľuďmi zvykne hovoriť, že sa narodili so štetcom v ruke. Na tom mojom bola aj farba pestrá a dúhová ako život.

Akým smerom sa uberá Tvoja tvorba? V čom vidíš rozdiel, ak porovnáš to, čo tvoríš teraz, s tvorbou, keď si začínala?

Moju umeleckú tvorbu vedú a ovplyvňujú moje predstavy, sny, krása v každodennosti života, moja rodina a okolitá príroda. Pre mňa je najdôležitejšia cesta po ktorej kráčam každodenne. Sú to tie maličkosti, ktoré často prehliadame popri rýchlom tempe životom. Tvorím s láskou a nadšením a do každého môjho obrazu, ktorý som maľovala v detstve, alebo teraz sa snažím dať kúsok môjho srdca.

Odkiaľ čerpáš inšpiráciu?

Inšpiráciu čerpám a nachádzam hlavne v prírode, ktorá sa neustále mení v priebehu roka a poskytuje mi nekonečne veľa možností výtvarnej interpretácie. Obklopuje nás svojimi rozmanitými tvarmi, nádhernými farbami meniacimi sa počas ročných období, ďalekými zasnenými pohľadmi na krajinu ako aj na pokojnú vodnú hladinu.

Ako dlho trvá, kým namaľuješ obraz?

Pri tvorbe mojich obrazov čas nie je podstatný. Každému obrazu venujem toľko okamihov, koľko je potrebné a maľujem dovtedy, pokiaľ nie som s obrazom úplne spokojná.

Každý maliar je niečím typický. V čom sa odlišuješ od ostatných? Máš aj nejaký vzor? Umelecký? Nejakého maliara?

Na strednej škole sme mali okrem iných aj predmet Dejiny výtvarného umenia a kultúry. Veľmi ma zaujalo spoznávať a objavovať výtvarné prejavy kultúr a ľudí z rôznych častí sveta a odlišných období z histórie umenia. To poznanie sa potom zrkadlilo v mojej tvorbe. V tom období som sa učila maľovať a spoznávať paletu farieb, ako aj ich vzájomné miešanie kopírovaním obrazov, ako to v začiatkoch robí veľa umelcov. Veľmi sa mi páčia a zároveň sú aj mojou inšpiráciou obrazy a diela od maliarov ako sú Leonid Afremov, Lena Karpinsky, alebo Voka.

Maľuješ aj portréty. Vkladáš do nich aj kúsok seba? Alebo ako to je?

Kreslenie a hlavne maľovanie portrétov je môjmu srdcu najbližšie. V ľudskej tvári ako zovňajšku sa odráža vnútorná, pravá podstata človeka. V očiach človeka sa odzrkadľuje jeho ľudská duša. Vystihnúť vnútro a ducha daného človeka vyžaduje hlbokú empatiu a vcítenie sa. O to väčšiu a ohromnú radosť mám v tej chvíli, keď odovzdávam dokončený obraz namaľovaného portrétu, ktorý som robila na objednávku a vidím tú čistú radosť v očiach človeka, ktorý svoj obraz prvýkrát uvidí.

Každý maliar je niečím typický. Zvykneš sa s niekým porovnávať?

Maliari sú si navzájom inšpiráciou i hnacím motorom. Kráčať by mal každý svojou umeleckou cestou, ktorá ale vyžaduje veľa úsilia. No odmenou mu je potom krásny pocit vnútorného šťastia a harmónie.

Čo považuješ za svoj najväčší úspech. Nielen čo sa týka maľovania, ale aj za osobný.

Najväčším a najúžasnejším úspechom pre mňa sú tí skvelí a dobrosrdeční ľudia, ktorí ma neustále obklopujú láskou a ak ich potrebujem, stoja pri mne a pomáhajú mi. Je to moja najbližšia rodina, moje dve deti, ktoré ma ľúbia.

Mala si, respektíve chystáš nejakú výstavu?

Svoje výtvarné diela som vystavovala napr. v Kráľovskom Chlmci, alebo aj tu vo Veľkých Kapušanoch, kde som mala už dve samostatné výstavy. Posledná z nich bola minulý rok. Moje obrazy mám aj na internetových stránkách, kde ich prezentujem. V blízkej dobe chystám ďalšiu výstavu.

Je možné si tvoje diela zakúpiť?

Áno, samozrejme. Moje diela, teda okrem tých, ktoré maľujem na objednávky sú na predaj a aktuálne ich pridávam na internet. Tam je možnosť si dielo kúpiť.

Maľuješ aj na objednávku? Alebo vždy je to pocitovo.

S radosťou namaľujem obraz na objednávku po vzájomnej dohode. Obrazy na objednávku, ako aj všetky moje obrazy sú vytvorené na základe mojich pocitov a výtvarného vnímania sveta.

Môže podľa Teba umenie aj v dobe, v ktorej žijeme ľudí zasiahnuť a priniesť im šťastie, radosť alebo ich dokonca meniť k lepšiemu?

Myslím si, že to je jeho pravá podstata. Umenie je odrazom doby. Nesie v sebe hlboký odkaz pre ďalšie generácie a ľuďom prináša tie najčarovnejšie pocity. Bez umenia by sme tu na zemi nemohli byť ani my ľudia. Umenie je navždy späté s človekom, aby ho povznášalo a spolu s ním mohol snívať a voľne lietať.

Tvoje životné krédo?

Byť dobrým človekom. To je to najdôležitejšie. Žiť život s láskou a lásku zo svojho vnútra vyžarovať a nezištne ju rozdávať ľuďom.

Na čo si v živote najviac hrdá?

Na tie moje dve krásne a zlaté deti, ktoré tak veľmi ľúbim.

Čo odkazuješ čitateľom vkport?

Milí čitatelia, z každého jedného človeka vyžaruje jeho vnútorné, krásne a jedinečné svetlo. Je darom od Boha. Ja som dostala do vienka dar talentu a ten sa snažím láskyplne rozvíjať a zveľaďovať. Každý jeden z nás tu má na zemi určité poslanie. Podstatou nášho bytia je ROZKVITNÚŤ…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov