Quo Vadis Nagykaposi VFK ?

Tavaszi szezon, új vezetőség, három vereség, a táblázat szerinti gólarány 0:22, feszültség a szurkolótáborban és a játékosok között

Quo Vadis Nagykaposi VFK – a kérdés, amit a harmadik mérkőzés után szerkesztőségünkben is gyakran felteszünk. Figyelemmel kísérjük olvasóink észrevételeit, meghallgatjuk a véleményeket. Ezekből szemezgetünk:

„Erről egyetlen pályán lévő játékos sem tehet. Örüljetek, hogy van legalább utánpótlásunk, mert ha már ők sem jönnének, nem lenne semmilyen foci.“ Vagy „Megszűnik a futball Nagykaposon?“ Vagy „Olyan osztályban kell játszani, amire jelenleg képesek.“ Vagy „Nem szívvel játszanak a srácok. Lelkiismeretesebben kell edzniük. A feltételek biztosítva vannak, csak az eredményeknek kellene jönniük. Akarni kell! Vagy „A város támogatása nélkül nem lehet focizni. És az a támogatás szó szerint egy nagy semmi. Még szerencse, hogy a srácok egyáltalán eljárnak focizni, hogy van ki játszani. Meg kell kérdezni lent a pályán, hogy mi is történik valójában, és akkor talán nagyon sokan meglepődnének.“        

A Nagykaposi VFK nem ugyanaz, mint a Nagykaposi VFK

A Nagykaposi VFK, azaz a nagykaposi városi futball klub valóban városi, de mégsem tartozik Nagykapos Város fennhatósága alá. A Nagykaposi VFK civil szervezet, amely saját alapszabályzattal, saját vezetőséggel rendelkezik. Az alapszabályzat értelmében a vezetőség felelős a szervezet rendes működéséért. Civil szervezet például a Nagykaposi Futó Klub, a Városi Asztalitenisz Klub, a Florbal Klub, stb., de a kultúra terén tevékenykedő szervezetek is, mint pl. a Vánok, a Fabotó, a Komócsa, vagy határon átnyúló kapcsolatok terén működő szervezetek, mint pl. a Fulaq BBC. 

Valamennyi sport klub és kulturális szervezet civil szervezetnek (polgári társulásnak) minősül. A törvény értelmében a polgári társulás olyan szervezet, amely többek között saját azonosító számmal, alapszabályzattal vezetőséggel és tagsággal rendelkezik, amelynek működésébe az állami szervek csak a törvény által megszabott keretek között avatkozhatnak bele. Szükséges, hogy a polgári társulás a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumán hivatalosan is jegyezve legyen, ahol fel kell tüntetni a polgári társulás törvényes képviselőjének személyét is. Amennyiben időközben a törvényes képviselő személye megváltozik, kötelező azt haladéktalanul módosítani. A Nagykaposi VFK esetében tehát megállapíthatjuk, hogy a futball klub polgári társulásnak minősül, amely a törvény értelmében és az érvényben lévő alapszabályzata szerint önállóan működik. Nagykapos Városnak nem áll módjában beleavatkozni a klub döntéseibe és működésébe, ugyanúgy, mint ahogy a polgármesternek és a képviselőtestületnek sem.

Mi a szerepe Nagykapos Városnak?

Nagykapos Városnak a civil szervezetek esetében egyetlen szerepe van – az egyes szakmai bizottságok javaslatára (sport-, iskola és kulturális-, valamint a határon átnyúló kapcsolatok bizottsága) támogatást nyújtani a szervezetek működéséhez.   

A gyakorlatban ez így működik

Nagykapos Város Önkormányzata a költségvetés elfogadásánál dönt arról, hogy az egyes szakmai bizottságok mennyi pénzt oszthatnak szét a kérelmező szervezetek között.

Például: A Nagykaposi VFK a Nagykapos Város 159/2019-es számú a Nagykapos Város költségvetéséből nyújtott támogatásokról szóló általános érvényű rendelet értelmében kérvénnyel fordul a város felé. A kérvényt megkapja a sport bizottság, amely javaslatot tesz az önkormányzatnak, hogy az önkormányzat által jóváhagyott költségvetésből ki milyen szintű támogatást kapjon. Ezt a javaslatot a bizottság elnöke terjeszti az önkormányzat elé, amiről a képviselőtestület szavazással dönt.  

Az idén a Nagykaposi VFK számára az önkormányzat soron kívüli ülésén, amelyet a polgármester hívott össze, 24.100 € lett jóváhagyva

Mennyit kapott a többi sport szervezet?

Nagykaposi VFK 24 100,- eur

Városi Asztalitenisz Klub 5 000,- eur

Röplabda klub 2 000,- eur

Florbal klub 600,- eur

Mustang strand-röplabda klub 600,- eur

Futó klub 1 500,- eur

Energetik sakk klub 1 200,- eur

Horgász klub 1 500,- eur

Lábtenisz klub 500,- eur

A Titans a Nimród klub a kérvényét visszavonta. A versenyeken saját költségükre vesznek részt, amelyeken városunkat és városunk lakóit is képviselik. 

Mennyit kaptak a kulturális szervezetek? – 0 €

Mennyit kaptak a határon átnyúló kapcsolatokkal foglalkozó szervezetek? – 0 €

A Nagykaposi VFK tisztújító közgyűlése 2020. május 12-én zajlott. Új vezetőség az ülésen nem lett megválasztva. Az új választások 2020. május 19-ére lettek kitűzve. Link itt

Május 19-én meg lett választva a Nagykaposi VFK új vezetősége. Link itt

Változások történnek, az indulatok fokozódnak

Megszólítottuk Dirda Miroslavot, aki a futbalnet.sk szerint a klub legutóbbi mérkőzésén Nagykapos – Rudňany a rendezőségben vezetőként volt feltüntetve. 

Megszólítottuk Petrikán Pétert, városunk polgármesterét, fejtse ki véleményét a Nagykaposi VFK körül kialakult helyzetről.  

„A Nagykaposi VFK vezetőségében ötből hárman maradtunk. Jelenleg edzőre és játékosokra van szükségünk, akik buzdítják a többieket is, és hiszem, hogy akkor eredmények is lesznek. Az utolsó mérkőzésen nagyon jó első félidőt játszottunk, több lehetőségünk volt, mint korábban és gólt is adhattunk volna. Sajnos, nem sikerült! Vesztettünk 0:7-re, ami nem jó eredmény. Újabb tárgyalások várnak még ránk Terebesen, és a szurkolók támogatására is szükségünk van.“

A szerkesztőség kérdésére, hogy honnan vár még további támogatást a Nagykaposi VFK vezetője elmondta, hogy a városvezetésnek a támogatása megvan, de támogatást vár még az Istentől is, hogy végre a siker is megjöjjön, amire a futballnál nagy szükség van.   

Városunk polgármestere Petrikán Péter a következő írásbeli nyilatkozatot tette:

„A futball klub körül kialakult helyzetet figyelemmel kísérem, átélem és komolyan veszem. Nem közömbös számomra, mert olyan hírek jutnak el hozzám, amelyek szerint én vagyok a felelős a kialakult helyzetért. Sokan abban a tévedésben vannak, hogy a futball klub a város fenntartóságába tartozik, a polgármester hatásköre. Ez viszont nem igaz. A Nagykaposi VFK-ot nem a polgármester, nem a képviselőtestület és semmilyen más a város fenntartóságába tartozó intézmény nem irányítja.

Már 2014-ben érzékeltem azokat az újonnan alakult túlbuzgó, negatív beállítottságú csoportokat, amelyeknek nagy terveik voltak az új Nagykaposi VFK-bal kapcsolatban, de az indíték inkább politikai és hatalmi, mintsem sport jellegű volt, mert az akkori vezetőség egyes tagjai önkormányzati képviselők is voltak. 2020 – ban ugyanaz a helyzet. Emlékszem hatalmas terveikre, kitűzött céljaikra és a játékosok számára ígért körülményekre.

Sajnos, ezekből a tervekből a Nagykaposi VFK polgári társulás valós életébe semmit sem sikerült beépíteni. Néhány hét után a nagy tervek összedőltek, a vezetőség megbukott, akik helyére maguk a játékosok léptek, hogy a futball nem omoljon össze, hogy lehessen azt folytatni. Ezek a játékosok irányították a futballt egészen az új vezetőség megválasztásáig.

Az idén jelen voltam a klub tisztújító közgyűlésén, nem csak mint polgármester, de mint nagy futballrajongó. Nem mindegy számomra, milyen eredményeket ér el a csapat, de mint polgármester nem tudok beavatkozni a polgári társulás működésébe. Ezt csak akkor tehetném meg, ha a futball, a futball klub más jogi formában működne. Ebben a formában, polgári társulásként a klub nem tartozhat sem a polgármester, sem a város fennhatósága alá. Amennyiben megalakulna egy új, más jogi formában és más néven regisztrált klub, amely közvetlen a város fennhatósága alá tartozna, jogomban állna annak vezetését befolyásolni és a futball akkor talán más irányban és más formában fejlődhetne tovább, nem úgy, ahogy az eddig történt, vagy épp jelenleg történik.

2024-ben 100 éves lesz a nagykaposi futball, és én hiszem, hogy akkorra a helyi futball Nagykaposhoz méltó szintre kerül majd.”             

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov