8. máj, Deň víťazstva nad fašizmom

Deň víťazstva nad fašizmom si vo Veľkých Kapušanoch pripomenuli 8. mája 2020.

Pri pamätníku Padlých hrdinov Červenej armády sa v piatok predpoludním konala pietna spomienka na obete druhej svetovej vojny.

Pri príležitosti 75. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom sa pietnej spomienky zúčastnili primátor mesta Veľkých Kapušian, PaedDr. Peter Petrikán, zástupca primátora JUDr. Ferenc Boczán, členovia ZO KSS a občania mesta, ktorí sa zišli a vzdali úctu obetiam druhej svetovej vojny.

Dňa 8. mája si pripomínajú výročie ukončenia druhej svetovej vojny v celej Európe. Deň víťazstva nad fašizmom je štátnym sviatkom Slovenskej republiky, pretože tento deň je dôležitý.

Pripomíname si ním víťazstvo nad ideológiou zla a zároveň ním môžeme poukázať na to, aké je dôležité uchovávať históriu, ktorá je zároveň prevenciou voči extrémizmu.

Vo Veľkých Kapušanoch sme si pripomenuli obete najhroznejšej vojny v dejinách ľudstva a vyjadrili vďaku tým, ktorí sa podieľali na tom, aby sa vojna skončila.

Pamätníkov na hrôzy 2. svetovej vojny z celého sveta ubúda. Žije ich už iba hŕstka, ktorí zažili a prežili a preto je na nás, aby sme mladých, generáciu, ktorá žije slobodne vďaka tým, ktorí zomreli naučili nezabúdať na zlo vojny a zároveň ich vystríhali pred extrémizmom a nacionalizmom.

Koniec vojny sme si uctili tichou spomienkou na hrdinov, ktorí padli, na civilné obete, na vyvraždené aj vypálené dediny, na genocídy Rómov, Židov, Slovanov, zdravotne znevýhodnených a ďalších.

Bráňme mier, demokraciu a slobodu, nie je samozrejmosťou. Je to dôležitá úloha, pred ktorou stojí celá naša spoločnosť, vrátane nás všetkých v našom meste vo Veľkých Kapušanoch.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov