Ak by sme držali minútu ticha za každú jednu obeť holokaustu, boli by sme ticho 11 rokov a 6 mesiacov

Golgota našej doby. Tak nazval svojho času milovaný slovanský pápež, dnes už svätý, Ján Pavol II miesto, na ktorom leží areál bývalého fašistického koncentračného tábora v Osvienčime.

V týchto dňoch si pripomíname 75. výročie oslobodenia vyhladzovacieho tábora a hovoríme si nikdy viac.

Vzhľadom na túto tragédiu, krutosť, ľahostajnosť v žiadnej dobe, ani v tejto nie je prípustná.

Spomínanie je našou povinnosťou a každý by si mal predovšetkým vo svojom srdci povedať, už nikdy viac a snažiť sa žiť, myslieť a konať tak, aby sa už také a im podobné hrôzy nikdy nezopakovali.

27. január bol Organizáciou spojených národov v roku 2005 vyhlásený za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V roku 2020 si v tento deň pripomíname 75. výročie oslobodenia najväčšieho nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz- Birkenau (27. 1. 1945), kde násilnou smrťou zahynulo viac ako 1,1 milióna ľudí vrátane žien, detí a starcov.  
Aj v našom meste sme si pripomenuli tento deň položením kytice kvetov obetiam holokaustu na židovskom cintoríne. História by mala byť poučením, varovaním pre dnešnú generáciu. (zdroj:www.vkapusany.sk)

To čo sa stalo počas II. svetovej vojny v koncentračných táboroch nemôžeme zrušiť ani zmeniť, ale môžeme urobiť všetko preto, aby sa to nikdy neopakovalo”, pripomenul primátor mesta Veľké Kapušany. (zdroj:www.vkapusany.sk)

foto zdroj: www.vkapusany.sk
foto zdroj: www.vkapusany.sk
foto zdroj: www.vkapusany.sk
www.vkapusany.sk

Už nikdy viac ideológia, ktorá vyhladila milióny nevinných ľudí zo zemského povrchu, už nikdy viac fašizmus, ani žiadny iný “izmus”.

Gabriela Fedičová, predsedníčka OZ Zodpovední občania mesta Veľké Kapušany uvádza, že verí a dúfa a chce byť presvedčená o tom, že kresťania na Slovensku, myslí tým tých, ktorí sa riadia heslom “za Boha…”si ctia kresťanskú cirkev a nezabúdajú na slová, dnes už svätého Jána Pavla II.

Ak by sme totiž museli držať minútu ticha za každú jednu obeť holokaustu, boli by sme ticho 11 rokov a 6 mesiacov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov