20 rokov folklórneho súboru Vánok – Aké boli začiatky

Nie 20, ale oveľa viacej rokov potrebujeme, aby sme mohli spoznať všetky tance, kroje a bohatstvo nášho ľudového umenia.

Chvála všetkým tým, ktorí ľudové umenie, folklór do dnešného dňa uchovávajú, pretože vďaka nim sa ocitá stále v mladších rukách s novým pohľadom na dávne tradície, pretože vkladajú staré do života súčasného, aby folklór nezanikol, exitoval aj dnes, ako prirodzená súčasť nášho života.

Začiatky folklórneho súboru Vánok boli náročné. Postupne sa formovala a vytvárala vlastná identita, riešilo sa materiálne zabezpečenie, kroje. Vánok vznikol v apríli v roku 1999, keď pán Jozef Popčák dostal nápad a oslovil členov výboru Miestnej organizácie Matice slovenskej a tí ho poverili, aby nápad zrealizoval. Nebolo to iba tak. Pán Popčák pochádza z dediny, tam prežil celé svoje detstvo i mladosť a k životu na dedine patrili aj ľudové tance a piesne. V mladosti tiež tancoval vo folklórnom súbore. V presvedčení, že človek by mal byť vedený k folklóru od malička, oslovil pani učiteľky ZŠ P.O.Hviezdoslava. Dve ho odmietli, ale toho času ešte pani vychovávateľka Renátka Mičudová súhlasila a začali prvé nácviky. Už v tom roku aj absolvovali prvé vystúpenia na Vianočnom koncerte vo Veľkých Kapušanoch a o rok na to už súbo Vánok reprezentoval Veľké Kapušany na Zemplínskom majálese v Košiciach.

Neodmysliteľnou súčasťou Vánku bola už od začiatku pani Jana Popčáková, ktorá sa starala o kroje a pomáhala v tanečnej zložke.

V roku 2002 sa súbor osamostatnil a vzniklo Občianske združenie.

Fotky sú z roku 2012 – zdroj FB – DFS Vánok (official fan page)

Ako to bolo ďalej, prinesieme o týždeň v druhej časti 20 rokov folklórneho súboru Vánok.

Galaprogram s názvom “Aľe kedz podrošnece” pri príležitosti 20. výročia súboru Vánok sa uskutoční v sobotu, 26. októbra 2019 v MsKs vo Veľkých Kapušanoch, so začiatkom o 16:00 hod.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov