Umením proti nenávisti a extrémizmu: Potulná galéria cestuje po Slovensku! Príde aj do Veľkých Kapušian

Po slovenských mestách bude v nasledujúcich dňoch cestovať dodávka s nezvyčajným nákladom. Bude obsahovať obrazy súčasných umelcov bojujúcich proti xenofóbii, rasizmu a extrémizmu. Počas výstavy sa návštevníci môžu tešiť na rôzne diskusie a prednášky zamerané na súčasné spoločenské problémy, ako aj workshopy, či tvorivé dielne pre deti.

Potulná galéria proti extrémizmu / xenofóbií / rasizmu
Veľké Kapušany, Námestie pred MsÚ, 24.7.2019 od 13:00 do 19:00hod.

Potulná galéria upozorňuje hravou formou a metaforickým jazykom umenia na problematiku extrémizmu, xenofóbie, rasizmu a porozumenia s menšinami. V interiéri a exteriéri malej dodávky predstavujú participatívnu výstavu slovenských a zahraničných umelcov – objekt, fotografie, výšivku, karikatúru a participatívnu inštaláciu. Návštevníkom budú rozdávať nálepky, kalendáre a mediátori pre nich pripravili workshopy a detského sprievodcu. Projekt je určený ľuďom, ktorí nemajú možnosť navštevovať výstavy, múzeá a galérie, duchom mladým ľuďom, deťom a okoloidúcim. Hlavný cieľ je motivovať ľudí ku kritickému mysleniu, upozorniť ich na potrebu tolerancie a porozumenia.

TASR uviedla :

Prostredníctvom výtvarného umenia sa v najbližších dvoch týždňoch môžu ľudia oboznámiť s tým, ako rozlišovať rozdiely medzi hoaxom, hejtom, konšpiračnou teóriou či dezinformáciou. Potulná galéria nomadSPACE, ktorú podporil aj Bratislavský samosprávny kraj, navštevuje slovenské námestia v mestách, mestečkách a dedinách. Jej cieľom je upozorňovať na nebezpečenstvo xenofóbie, rasizmu a extrémizmu a spomaliť ich nárast. Projekt potrvá do 23. júla.

Potulná galéria nomadSPACE cestuje po Slovensku od 10. júla do 23. júla a každý deň navštívi iné miesto. Otvorená bude vždy od 12.00 do 20.00 h. V priestore malého nákladného auta a jeho okolí predstavuje výstavu súčasných vizuálnych umelcov bojujúcich proti xenofóbii, rasizmu a extrémizmu. Počas dvoch týždňov navštívi výstava 14 miest. Už ju mohli vidieť v Plaveckom Štvrtku a Rohožníku.

Výstavu budú sprevádzať paralelné workshopy a prednášky či debaty s cieľom sprístupniť prezentovanú problematiku čo najširšiemu publiku, aby vedeli nájsť odpovede na otázku, čo je správne, čo nebezpečné, čo je dobré a čo zlé. Poslaním výstavy je sprístupniť kultúrne hodnoty aj ľuďom, ktorí žijú v regiónoch bez dostatočného prístupu ku kultúre a informáciám, ktorí nemôžu cestovať za kultúrou a ktorých schopnosť kriticky rozlíšiť informácie od dezinformácii je výrazne limitovaná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov