Platy poslancov – Názorový článok

Poslanec mestského zastupiteľstva je súčasťou kolektívneho orgánu mesta, čiže mestského zastupiteľstva.
V meste Veľké Kapušany od 08.12.2014 platí smernica :
Zásady odmeňovania poslancov Mestského zastupiteľstva vo Veľkých Kapušanoch a členov komisií Mestského zastupiteľstva vo Veľkých Kapušanoch
Dňa 03. februára 2019 sme zverejnili názorový článok s názvom Šaráda okolo platu primátora pokračuje.
Uverejnili sme v ňom, že niektorí novozvolení poslanci primátorovi mesta znížili svojím rozhodnutím predchádzajúci plat o 40 percent. Učinili tak napriek tomu, že primátora volilo 54,2 percent občanov. Z 2545 platných hlasovacích lístkov získal 1380 hlasov – bola to demokratická voľba občanov nášho mesta, ktorú niektorí novozvolení poslanci tým, že primátorovi mesta znížili plat o 40 percent, akoby dali do zátvorky.

Zaujímavé pre nás je, že svojím platom, ktorý podľa Smernice
Zásady odmeňovania poslancov Mestského zastupiteľstva vo Veľkých Kapušanoch a členov komisií Mestského zastupiteľstva vo Veľkých Kapušanoch činí -70 Eur na hodinu a ktorá je platná od roku 2014 sa nezaoberali.


Zastupiteľstvo dňa 28. marca 2018 trvalo od 13:00 hodiny približne do 18:30 hodiny, čo znamená, že poslanci mestského zastupiteľstva zarobili za túto dobu 350 Eur v čistom. Odvody za poslancov, ktoré sú zákonom stanovené hradí mesto Veľké Kapušany.

K práci poslancov :Je obrovský rozdiel medzi výkonom funkcie poslancov samosprávy a poslancov národnej rady. Kým poslanci samosprávy majú na starosti správu veci verejných, čo znamená, že vo verejnom záujme spravujú vybraté podielové dane, mali by aj na druhej strane koncepčne rozvíjať daný región napríklad prostredníctvom rôznych grantov alebo Eurofondov.

Čo vidíme my čo sa týka poslancov : Niektorí poslanci nášho mestského zastupiteľstva sa snažia polarizovať našu spoločnosť. Svoje poslanie pretavili do role kontrolných orgánov, čo nie je problém, pretože ich úlohou je aj táto činnosť. Väčšia časť tej energie, ktorú však vkladajú do kontrolnej činnosti by sa mohla využiť pri inej činnosti, ktorá by súvisela s rozvojom mesta – napríklad vypracovanie koncepčných plánov, hľadanie finančných zdrojov, z ktorých by sa mohli dané koncepčné plány zrealizovať.
Vieme, že mnohí poslanci dokážu diskutovať o všetkom. My ale nepotrebujeme iba hovorcov, ktorí nič konkrétne nepovedia, analytikov a teoretikov, ktorí nevedia urobiť nič užitočné pre ľudí, pretože zdá sa, že medzi schôdzami a kontrolami a robením zápisov už nezostal čas na prácu pre občanov, ktorá ale nespočíva v rečiach, ale v práci a výsledkoch bez zbytočných slov.
Poslanec je podľa nášho názoru človek, ktorý je poverený poslaním. Mal by odovzdávať posolstvo, ktoré mu zverili jeho voliči a táto idea by sa nemala končiť dňom odovzdania hlasu. (Milí poslanci – pozrite si svoje volebné programy).

Čo vidíme my čo sa týka primátora mesta?

Nové nápady, nové vízie, nové programy a plány – spomenieme iba jeden z nich, okrem tých mnohých o ktorých čítate v Rýchlych správach – Akčný plán mesta Veľké Kapušany (viac v Rýchlej správe).

Všetky tieto projekty sú úspešné a veľmi závisia od vyjednávacích schopností primátora mesta Veľké Kapušany.

Čo na záver?

Práca poslancov by podľa nás mala byť o službe pre občanov, voličov.
Poslanci dostali od občanov povolenie sedieť na poslaneckej stoličke na ďalšie štyri roky. Niektorí sa cítia byť na koni. A vidno to. Otázne je, či nie až priveľmi.

Ich úlohou by nemalo byť dosiahnutie nejakého politického cieľa, alebo ak ten politický cieľ majú, tak aspoň na oko by mali slúžiť občanom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov