Pripravia nás rekreačné poukazy o odmeny? Problémom sú aj pre školy( aktuality.sk)

 

 
Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
 
Príspevky na dovolenku môžu okrem odmien negatívne ovplyvniť aj prípadné zvyšovanie platov, myslí si odborník. Školy a nemocnice, ktoré majú nad 49 zamestnancov, nebudú mať na poukazy peniaze.

Po bezplatnej železničnej doprave pre školákov i dôchodcov a školských obedoch zdarma vstúpilo do praxe ďalšie vládne opatrenie, ktoré má potešiť voliča – príspevky na rekreáciu.

Kým autori návrhu hovoria o benefite pre zamestnancov a podpore cestovného ruchu na Slovensku, viacerí odborníci upozorňujú na riziká v podobe znižovania odmien či zmrazovania platov. Obávajú sa tiež, že samotné poukazy turistickému ruchu nepomôžu. 

Keďže na ne majú nárok aj učitelia, zdravotné sestry a lekári, školy a nemocnice s viac ako 49 zamestnancami nevylučujú finančné problémy. 

Ako si školy a nemocnice poradia s príspevkami na dovolenku? Aké riziká hrozia zamestnancom?

Poslanec SNS, ktorá navrhla tento zákon, v našom podcaste hovorí, že školám a nemocniciam peniaze od štátu netreba – zaplatiť to majú obce. 

Ohrozené odmeny a rast platov?

Povinnosť vyplácať príspevok na dovolenku sa od 1. januára tohto roka týka spoločností, ktoré majú 50 a viac zamestnancov.

Nárok na finančnú injekciu v maximálnej výške 275 eur ročne, oslobodenú od odvodov a dane z príjmu, majú zamestnanci, ktorí v danej firme pracujú minimálne dva roky.

Zamestnanci môžu požiadať o financie na ubytovanie a služby spojené s ubytovaním výlučne na Slovensku.

Návrh z dielne SNS by podľa šéfa národniarov Andreja Danka (SNS) mal pomôcť zvýšiť podiel cestovného ruchu na hrubom domácom produkte Slovenska.

Predseda parlamentu tiež upozornil, že dnes dáva zamestnávateľ zamestnancovi odmenu v priemere 260 eur.

„Reálne ho to stojí 370 eur. Ak to bude dávať formou rekreačného poukazu, ušetrí 120 eur”, uviedol v rozhovore pre TASR. 

Analytik Martin Vlachynský z INESS si myslí, že to bude platiť skôr pre bohatšie spoločnosti. Niektoré firmy budú podľa neho musieť siahnuť na zdroje, ktoré mali vyčlenené na mzdy. 

„Keďže zamestnávatelia nemajú neobmedzené zdroje na odmeňovanie, budú musieť obetovať časť alebo všetky benefity, prípadne časť budúceho rastu mzdy zamestnanca,” dôvodí. Vo finálne tak nová povinnosť môže zviazať ruky zamestnávateľom. 

„Nominálny rast miezd sa na tento rok odhaduje vyše šesť percent. Pri priemernej mzde 1000 eur to predstavuje 60 eur mesačne. V praxi to znamená, že priemernému zamestnancovi by mzda nenarástla o 60 eur, ale len napríklad o 40 eur. Rozdiel by pohltili rekreačné poukazy,“ vysvetľuje analytik.

Umelé6

Riešenie pre vojnovú ekonomiku

Ministerstvo dopravy argumentuje, že zákon vyslovene zakazuje akékoľvek znevýhodňovanie poberateľov finančného príspevku na rekreáciu oproti zamestnancom, ktorí o príspevok nepožiadali.

„Príspevok štátu pre zamestnávateľov je v tom, že oslobodil od odvodov a dane z príjmu maximálnu hodnotu príspevku na rekreáciu 500 eur,“ argumentuje hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

Vlachynský upozorňuje, že s poukazmi budú spojené byrokracia a poplatky, ktoré budú musieť zamestnávatelia zaplatiť vydavateľom elektronického poukazu.

Finančná podpora sa totiž bude vyplácať dvoma spôsobmi: preplatením nákladov, ktoré si musí zamestnanec uplatniť do 30 dní od absolvovania pobytu v slovenskom zariadení alebo formou elektronického poukazu.

 

Vlachynský je presvedčený, že poukazy patria do vojnovej či rozvrátenej ekonomiky, a nie do rastúcej, modernej spoločnosti. „Vláda by nemala zamestnancom prikazovať, čo si za svoju mzdu majú kúpiť.“

Odborník sa obáva aj negatívneho dopadu na turistický ruch na Slovensku. Nevylučuje, že môže dôjsť k nárastu cien ubytovania a ďalších služieb.

Zdroj: aktuality.sk

   

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov