Keď chýr o histórii nášho mesta zaniesli do Burgasu Edo a Vanda.

Stalo sa to koncom školského roka 2022/2023 

Od januára 2023 ste mohli v našich príspevkoch a v príspevkoch GVK čítať, že dvaja mladí ľudia z Gymnázia Veľké Kapušany,   Vanda Péter z 2. B a Eduard Boloni (Bölöni) z 2. A sa zapojili do jubilejného desiateho ročníka Medzinárodnej literárnej súťaže pre mládež “Ten, kto zachráni jeden ľudský život, zachráni celý vesmír.”

Študenti si vybrali Chaju Helen Klein z Veľkých Kapušian.

Pozrite si ich súťažný film v slovenskom jazyku:

Zvláštnosťou Chajinho rodného  domu je skutočnosť, že v rokoch 1883-1885 patril starým rodičom Roberta ( Friedmanna)  Capu svetového vojnového fotografa a jeho súrodenca Cornella ( Friedmanna)  Capu fotografa, fotožurnalistu a novinára.  

Tento dom bol domom Roberta Capu teda jeho mamy a starých rodičov. Zdroj: kataster Veľké Kapušany. Po arizácií v nej bola krčma Pivarníka.

a v maďarskom jazyku

Jubilejný desiaty ročník Medzinárodnej literárnej súťaže pre mládež nás držal v napätí od zimy. O literárnu súťaž prejavilo záujem takmer 1700 mladých autorov z 11 krajín❗️❗️❗️.

Z bulharských súťažiacich začiatkom apríla  vybrali finálovú dvadsiatku.

Zahraniční súťažiaci boli v počte 48 z Rakúska, Lotyšska, Nemecka, Slovenska, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Izraelu, Španielska a Rumunska. Spomedzi nich vybrali 18. apríla  medzinárodnú súťažnú finálovú desiatku, v ktorej rovno 2 miesta obsadili naši kapušančania. Z niektorých krajín sa do finále nedostal ani jeden účastník.   

Slovensko a v rámci neho naše mesto Veľké Kapušany reprezentovala táto dvojica na 3-dňovom medzinárodnom mládežníckom literárnom festivale “Priateľstvo – zmysel a spása” v bulharskom Burgase v júni 2023 na náklady organizátorov a taktiež s finančnou podporou primátora    mesta Veľké Kapušany na zaplatenie cesty (ktorý sa aj pohrával s myšlienkou, že pocestuje na slávnostný galavečer podporiť našich študentov, ale pracovné povinnosti nakoniec nedovolili tento zámer uskutočniť).

Nakoľko naši študenti sú maloletí, bol potrebný doprovod  dospelej osoby.

Ich pobyt sme sledovali cez živé vstupy a videá. V bohatom programe so vzácnymi hosťami sa neustále zapájali do diskusií. Naše mesto malo zastúpenie, na ktoré môže byť hrdé.

Záverečným podujatím bolo slávnostné vystúpenie počas ocenenia víťazov 20. júna 2023 od 18.00 hod. v Medzinárodnom kongresovom centre Burgas s podporou Magistrátu Burgas a za pomoci Ministerstva školstva, pod patronátom Ministerstva kultúry a za spolupráce veľvyslanectiev Izraela, Nemecka, Slovenska a Poľska v Bulharsku, Poľského inštitútu a múzea poľských židovských dejín “Polin” vo Varšave.

Emócie a prejavy skutočného priateľstva sprevádzali posledný deň Medzinárodného festivalu literárnej mládeže “Priateľstvo – zmysel a spása”. Po oficiálnom slávnostnom odovzdávaní cien laureátom Medzinárodnej literárnej študentskej súťaže “Kto zachráni jeden ľudský život, zachráni celý vesmír”,  ráno bol ešte pre nominovaných účastníkov usporiadaný workshop so spisovateľom a dlhoročným priateľom Centra “Alef” Georgi Bardarov-om v Centre súčasného umenia a knižnice.

Vyhodnotenie víťazov.

Naši študenti získali 2. miesto vo svojej kategórii, predbehol ich iba domáci víťaz. Blahoželáme im ku skvelej práci.

Posledné dopoludnie  sa nominovaní účastníci a niektorí medzinárodní a bulharskí hostia festivalu vydali na tradičný výlet loďou na ostrov St. Anastasia, kde ich privítal jeho manažér Pavlin Dimitrov. V dvoch jazykoch – bulharčine a angličtine – predstavil návštevníkom históriu ostrova. Všetci dostali špeciálne osobné certifikáty.

K samotnej súťaži.

Témou bol : “PRÍBEH TMY A SVETLA”

Vanda a Edo si vybrali najťažšiu kategóriu – videopríbeh,  aj keď na jeho spracovanie mali necelý mesiac.

Vo výzve sa hľadali zabudnutí hrdinovia druhej svetovej vojny, príklady čestného správania a osudových rozhodnutí, ktoré urobili ľudia s vysokou morálnou vyspelosťou, aby zachránili Židov. Autori museli upriamiť svoju pozornosť na dobu holokaustu a vytvoriť literárny/video príbeh, v ktorom museli zamerať svoju pozornosť na ťažkú situáciu židovského obyvateľstva, ťažkosti a starosti, na tých, ktorí  čakali na deportáciu do nacistických táborov smrti, ako aj odpor a pomoc ľudí, ktorí boli vedení k bezprecedentnému činu záchrany Židov. 

Hľadali sa osoby, ktoré skryté v pamäti čakajú na vzkriesenie v moderných časoch. Príbehy, ktoré boli založené na autentických historických príbehoch, boli uprednostnené. Porota vysoko ocenila bádateľského ducha autorov – hľadanie očitých svedkov či ich potomkov, ako aj kreatívne oživenie ich spomienok.  

Vanda a Edo boli poslami histórie Veľkých Kapušian. Zabudnutej histórie. Hrdinky vojny, ktorú obyvateľstvo mesta nepozná, ale ktorú pozná mnoho ľudí vo svete. Má samostatné výstavné panely v múzeách, píšu o nej v knihách.  Obohatili neznámu históriu mesta o smelé, útle mladé dievča s krásnymi očami. Dnes by sme takú odvážnu osobu nenašli nielen medzi dievčatami, ale ani medzi chlapcami.  

Naši študenti podľa odporúčania pracovali s individuálnymi spomienkami, ktoré dokumentovali osobný príbeh záchrankyne, rozprávali o miestach, kde sa odohrali dramatické udalosti a bádali. Vyhľadali očitých svedkov či ich potomkov, individuálne spomienky, rozhovor na tému, dokumentujúci osobný príbeh zachráneného, alebo záchrancu, video rozprávanie o miestach, kde sa odohrali dramatické udalosti. Snažili sa nájsť odpovede na otázky:  Čo dávalo odvahu pomáhať Židom v čase genocídy proti nim? Čo núti človeka riskovať svoj život, aby zachránil druhého? Aký je to pocit byť
v nebezpečenstve a spoliehať sa len na odvahu a morálku priateľa? 

Veľké ďakujem patrí: 


 Irena Braun

ktorá za pomoci jej dcéry Vierky Donovan

poskytla rozsiahle svedectvo o práci našej hrdinky z Veľkých Kapušian Helen Klein v odboji v Budapesti.

Synovi našej hrdinky  Helen Klein Haim Klinmannovi, ktorý žije v Izraeli a poskytol študentom mnoho informácií zo života jeho mamy a rodinné fotografie.

Medzi ďalšie kontaktované zdroje môžeme zaradiť: 

-Yad Vashem – The World Holocaust Remembrance Center, Jeruzalem

-The Glass House Carl Lutz Memorial Museum of Hungarian Speaking Jewry, Zefat , Israel. Naomi Singer a riaditeľ Múzea: 

                                                             Ron Lustig,

ktorý odpovedal na množstvo otázok, ktorí poskytli kontakt na syna našej hrdinky.

V neposlednom rade pani Erna Demjénné Kovács, ktorú študenti navštívili a bola im nápomocná v mnohých otázkach.

Poďakovanie patrí ja p. riaditeľovi GVK Ľudo Mišľanovi, ktorý bez váhania prijal ponuku zapojenia sa GVK do tejto úžasnej súťaže. P. profesorke Eszenyi Adél, ktorá s nami spolupracovala a ktorá viedla študentov. 

Video príbeh bol limitovaný rozsahom 5 minút.

Mnoho informácií, príbehov, svedectiev sa do určeného času nezmestilo.

Materiál spracujeme v rozsiahly článok. Hrdinka z Veľkých Kapušian si to zaslúži. Veľké Kapušany si zaslúžia poznať Helen a byť na ňu patrične hrdé. Helen je kúsok histórie nášho mesta. Vojna sa odohrávala nielen s puškou v ruke, ale aj záchranou životov riskujúc svoj vlastný.

Helen je jednou z objavených pokladov nášho mesta, ktorý treba opatrovať a jej prácu, odboj, skutky pripomínať ďalším a ďalším generáciam. 

Helen sa do rodného mesta po vojne už nikdy nevrátila. Čítajúc určité state z jej knihy vieme pochopiť toto rozhodnutie, ako aj podobné rozhodnutia mnohých ďalších.

V súčasnosti čakáme na preklad z jej knihy o živote vo Veľkých Kapušanoch v čase vypuknutia vojny, v čase pričlenenia k Maďarskému kráľovstvu. State opisujú príchod horthyovských vojakov.

Spoznaním Helen Klein spoznáme aj spoločenské pomery nášho mesta, spoznáme aj históriu nášho mesta v danom čase.

Helen zomrela v marci 2019, ako 96 ročná. Škoda času, škoda, že nikto si nespomenul na ňu počas jej života. Nikto jej nepovedal ďakujem, ani to, že Veľké Kapušany na Vás nikdy nezabudnú. Aby neodchádzala na druhý svet iba so smutnými spomienkami na naše mesto, možno s fotografiou pamätníka na obete vojny, kde figuruje aj meno jej rodiny.

Celkom určite naše OZ v spolupráci s GVK Veľké Kapušany navrhne pri ďalšej príležitosti ocenenie pre Helen Klein, vo forme posmrtného ocenenia Ceny Mesta Veľké Kapušany, alebo Čestného občianstva mesta.

Každé neštastie ľudstva začínalo nenávisťou voči imaginárnemu nepriateľovi. Keď sa malo ľudstvo zle, malo ekonomické problémy, začal kvitnúť rasizmus, antisemitizmus. Toto obdobie politici využili na šírenie nenávisti, strachu  voči imaginárnemu nepriateľovi. Ľudstvo je nepoučiteľné. Vracia sa do minulosti, do osudových chýb. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov