Poznáme argumenty, ktoré MUSIA presvedčiť ministerstvo zdravotníctva, čo sa týka zachovania programov v Nemocnici s poliklinikou n.o. Kráľovský Chlmec

Vedenie nemocnice po opakovanom rokovaní s predstaviteľmi KSK a primátormi a starostami miest a obcí Medzibodrožia a Použia opätovne požiadalo o prehodnotenie rozhodnutia o priradení  doplnkových programov pre nemocnicu I úrovne Nemocnice s poliklinikou n.o. Kráľovský Chlmec, kde neboli schválené žiadané programy: Program urgentnej medicíny úroveň 1. úroveň, Gynekologický program 2. úroveň, Pôrodnícky program 2. úroveň, Neonatologický program 2. úroveň.

Foto: Facebook

V žiadosti odôvodnili potreby programu urgentnej medicíny I. úrovne, pretože vedia, že potreba programu vychádza z včasnej diagnostiky a liečby ochorenia.

“Zriadením pracoviska urgentného príjmu 1. úrovne zabezpečí plynulý vstup pacienta do nemocnice s diagnostikou a základnou liečbou na jednom ucelenom pracovisku, bez vozenia pacienta po pracoviskách UPS. Urgent bude vstupnou bránou ZS v nemocnici, združením pracovísk UPS a APS. Personálne a MTZ zabezpečenie pre programový profil spĺňame. Opätovne žiadame o schválenie Programu urgentnej medicíny I. úrovne. Zároveň žiadame prekategorizovať daný program z Nepovinného typu programu na Doplnkový program pre nemocnicu I. úrovne,” uviedla riaditeľka nemocnice Klára Hencelová.

Rovnako odôvodnili aj potrebu gynekologického programu II úrovne

“Potreba programu vychádza z poskytnutia zdravotnej starostlivosti gynekologickým pacientkám v rámci diagnostiky a liečby na úrovni II stupňa, pre ucelený komfort poskytnutia zdravotnej starostlivosti bez nutnosti vycestovania do vzdialených nemocníc. Ide o výkony, ktoré nemocnica aj v súčasnosti poskytuje. Nemocnica už v súčasnosti poskytuje tento program spoločne s pôrodníckym programom na jednom oddelení a z toho dôvodu sú posudzované parametre pre programy nižšie, ale s vysokou kvalitou. Personálne a MTZ zabezpečenie pre programový profil spĺňame. Opätovne žiadame o schválenie Programu gynekologického programu II úrovne. Zároveň žiadame prekategorizovať daný program z Nepovinného typu programu na Doplnkový program pre nemocnicu I. úrovne,” vysvetlila riaditeľka Klára Hencelová.

Ako vysvetlila čo sa týka pôrodníckeho programu,: “Pôrod je vždy akútny stav, pri ktorom môže dôjsť k chybe z omeškania, ak sa neposkytne včas. Odhadnúť patologický pôrod je v teréne prakticky nemožné. Vzniká vysoké riziko mortality matky aj dieťaťa. V našom obvode je veľké množstvo rodičiek z marginalizovaných skupín, ktoré nedodržiavajú liečebné procesy, nechodia na prenatálne poradne, neužívajú predpísané lieky. Poskytujeme kvalitne odvedený pôrod kvalifikovanými odborníkmi tak, aby rodička aj dieťa neboli ohrozené na živote, či zdraví. Personálne zabezpečenie už v tomto období spĺňame a  MTZ zabezpečenie pre programový profil splníme po realizácii rekonštrukcie nemocnice z POO. Opätovne žiadame o schválenie Pôrodníckeho programu II. úrovne.”

Vedenie nemocnice komplexne zdôvodnilo aj potreby neonatologického programu II. úrovne

“Poskytnutie komplexu zdravotnej starostlivosti po fyziologickom pôrode a poskytnutie komplexnej zdravotnej starostlivosti po patologickom pôrode na preklenutie doby odovzdania novorodeniatka do vyššieho zdravotníckeho zariadenia. Personálne a MTZ zabezpečenie pre programový profil v čo najkratšom čase splníme. Opätovne žiadame o schválenie Neonatologického programu II. úrovne,” vysvetlila Klára Hencelová.

Známe sú aj všeobecné dôvody zachovania požadovaných programov

Jedným z najvážnejších dôvodov je vzdialenosť a časová dostupnosť!

“Nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť v spádovom území pre cca 60 000 obyvateľov regiónu Kráľovský Chlmec a Veľké Kapušany. Z hľadiska dostupnosti zdravotnej starostlivosti aj z hľadiska geografickej polohy a Schengenských hraníc má strategické postavenie v okrese Trebišov a Michalovce, nakoľko obidve okresné nemocnice sú od nej vzdialené 50-60 km po cestách 2. a 3. triedy s prítomnosťou železničných koľají a závor, čím sa predlžuje časová  dostupnosť poskytnutia zdravotnej starostlivosti,” vysvetlila riaditeľka Hencelová.

Zdôraznila, že vzdialenosti a dojazdový čas do nemocníc bez zatvorených závor je veľký a predlžuje sa aj kvalitou cestnej komunikácie II. a III. triedy a takisto hustou  železničnou  sieťou.

Zistili sme, aký je dojazdový čas do iných nemocníc z miest Medzibodrožia

Z

Do

Km

Dojazdový čas(min.)

Kráľovský Chlmec

Trebišov

59,4

61

Čierna nad Tisou

Trebišov

65

57

Čierna nad Tisou

Michalovce

58,5

65

Kráľovský Chlmec

Michalovce

48,7

50

Veľké Trakany

Trebišov

66

57

Veľké Trakany

Michalovce

59

55

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý by mal štát zohľadniť je jazyková bariéra

“Keďže nemocnica sa nachádza v pohraničnej oblasti pri maďarskej a ukrajinskej hranici, obyvateľstvo sa dorozumieva väčšinou maďarským jazykom. Kvôli jazykovej bariére národnostných menšín a znalosti našich lekárov dorozumievať sa maďarským jazykom vyhľadávajú lekára v našej nemocnici aj pacienti z obvodov Trebišov a Michalovce,” vysvetlila riaditeľka.

Ďalšie dôležité faktory, ktoré by mali zavážiť a presvedčiť sú: prítomnosť marginalizovaných a ekonomicky slabších skupín obyvateľstva, vyšší počet cisárskych rezov, strata kvalifikovaného personálu ktorí by odišli v prípade zániku oddelenia do zahraničia, hlavne do nemocníc v Maďarsku, Rakúsku a Nemecku.

Do úvahy by mali vziať aj vysokú mieru spokojnosti pacientov s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti, odbremenenie vyšších pracovísk, ekonomický aspekt poskytnutia akútnej zdravotnej starostlivosti a to, že by došlo k zrušeniu pracovísk.

 

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov