Exkluzívny rozhovor s Renátou Milovčíkovou z Veľkých Kapušian, ktorá piekla pred porotou Pečie celé Slovensko!

Renáta Milovčíková je z Veľkých Kapušian. Kto ju pozná, vie, že je veľmi milá, ochotná a že jej veľkou vášňou je pečenie. Renáte zo 150 súťažiacich, iba o malý krôčik ušlo finále Pečie celé Slovensko, súťaž amatérskych pekárov.  Ako to celé prebiehalo? Aj o tom bude náš rozhovor s Renátou.

Pečie celé Slovensko je súťaž amatérskych pekárov, kde zo všetkých prihlásených postupuje do finále 12 ľudí. Tých 12-tich potom môžu diváci vidieť aj na televíznych obrazovkách. Podstata súťaže je v tom, že musia plniť rôzne zadania a výzvy od poroty, ktorú tvoria cukrárky Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová, v špeciálnom týždni francúzskych dezertov, aj Natachy Pacal. 

Počas súťaže každý týždeň opustí súťaž niekto zo súťažiacich, až ostane finálová trojica, z ktorej sa vyberá víťaz. V súťaži sa pečú rôzne sladké či slané dezerty, rožky, skladajú sa candy bary, chlebíčky. Dôležitá je pritom nielen chuť, ale aj výzor či samotná prezentácia produktov jednotlivých súťažiacich.

Takto prebiehala súťaž Pečie celé Slovensko

“Do súťaže som sa prihlásila sama a rozhodla som sa tak presne na Silvestra. Na internete som vyplnila prihlasovací formulár, ktorý obsahoval rôzne otázky o mne a otázky o pečení. Napríklad, ktorý je môj najlepší dezert, alebo najvtipnejšia príhoda, ktorá sa mi stala počas pečenia. Či sa mi stala nejaká nehoda pri pečení, koľko rokov sa venujem pečeniu, či som absolvovala nejaké kurzy a musela som tam zverejniť aj svoj Instagramový účet, kde by si vedeli pozrieť moju tvorbu,” vysvetlila Renáta v rozhovore pre portál vkport.sk.

Po odoslaní prihlasovacieho formulára, Renátu do dvoch týždňov kontaktovali z produkcie, zhodou náhod presne v čase, keď piekla. Absolvovala krátky pohovor cez telefón, kde musela odpovedať na 10 otázok ohľadom pečenia. Napríklad, ako sa roztápa čokoláda, ako sa spracováva želatína a tiež ich zaujímali aj  odpovede na otázky, ako napríklad, čo by chcela s pečením dosiahnuť.

“Neprešiel týždeň a dostala som email, že som postúpila medzi 150 najlepších ľudí, z ktorých sa bude vyberať finálová 12. Toto výberové kolo sa konalo v Bratislave, v pokynoch som dostala, kedy a kde sa mám dostaviť a čo mám so sebou priniesť. Musela som upiecť niečo sladké a niečo slané. Sladké som piekla pre istotu dva druhy, pretože som nevedela čo zvládne tak dlhú cestu, robila som Orechovú tortu s karamelovým krémom a krémom z bielej čokolády s malinami, druhé boli Mini red velvet tortičky,” spomína Renáta Milovčíková.

“Zo slaného som upiekla Qiuche s anglickou slaninou a špenátom. Pred porotou, ktorá bola prítomná v zložení, ktoré som uviedla v úvode rozhovoru som mala 30 minút. Najskôr si pozreli moje produkty v celku. Potom, keď som pred nich predstúpila, chceli už iba rezy z každého druhu a musela som ich odprezentovať jednotlivo. Prebiehalo to celé formou príjemného rozhovoru, kde sa ma pýtali na formu prípravy a rôzne otázky aj o mojom osobnom živote. Všetky porotkyne ochutnali moje produkty a začali ich hodnotiť. Dokonca som na jeden produkt dostala najlepšie hodnotenie, že za celé série tak dobré nejedli. Samozrejme, bola som v miernom strese, no snažila som sa prekonať ho a pôsobiť prirodzene, pretože tam boli aj ľudia z produkcie a kamery. Po celom kastingu, ktorý  trval týždeň, som bohužiaľ dostala odpoveď, že do finálovej 12. nepostupujem. Priznám sa, že to bolo malé sklamanie, no bol to pre mňa neskutočný zážitok, kedy ľudia, ktorí sa pečeniu venujú na profesionálnej úrovni ohodnotili pozitívne moje produkty,” dodala v rozhovore Renáta počas spomínania na súťaž Pečie celé Slovensko.

Kedy nastal ten zlom, keď si si povedala, že idem do toho, chcem sa venovať pečeniu.

Pečeniu sa v podstate venujem celý svoj život, zo začiatku to bolo také domáce pečenie iba v rámci rodiny či už na nejakú príležitosť, alebo len tak pre potešenie. No zhruba pred 15-timi rokmi sa to tak rozbehlo viac, kedy za mnou začali chodievať ľudia, že boli niekde kde bola moja torta a či by si jednu mohli objednať. Tento moment bol pre mňa asi tak najviac zlomový, kedy som si povedala, že sa začnem pečeniu venovať intenzívnejšie a v rámci samoštúdia ohľadom všelijakých cukrárskych techník som absolvovala Kurz amatérskych cukrárov v Tatrách.

Čo ťa najviac motivuje a kde hľadáš inšpirácie?

Najväčšou motiváciou je pre mňa pochvala, že torta alebo moje sladké maškrty boli vynikajúce. Je to príjemný pocit počuť takéto slová, pretože to pre mňa znamená, že to čo robím, robí ľuďom radosť.

Inšpirácie čerpám rôzne, niekedy z internetových stránok, ako je napríklad Pinterest. Ak za mnou neprídu ľudia s vlastnou konkrétnou predstavou, tak sa obvykle pýtam na veci čo má daný človek rád, aké ma hobby a už sa mi postupne v hlave vytvára určitá predstava, čo by som asi mohla na tortu dať. A niekedy to zasa vypáli úplne inak, ako si to predstavujem pri stretnutí.

Čo dnes letí v cukrárstve? Aké sú trendy? Sleduješ a prispôsobuješ sa, alebo ideš po vlastnej tradičnej línii?

V poslednej dobe si najviac všímam čoraz väčšiu popularitu Comic cake, ktoré na mňa vybiehajú na viacerých stránkach a sociálnych sieťach. Taktiež rôzne francúzske dezerty ako Profiteroles, éclairs či francúzske veterníčky Choux au craquelin. Samozrejme v popularite nezaostávajú cheesecaky, pavlovky a mini dezerty.

Samozrejme, že sa pokúšam ísť s modernými trendami a skúšam rôzne nové recepty, ktoré sa mi páčia. Všetky novinky najprv prejdú hodnotiacou komisiou v zložení mojej rodiny, kým sa dostanú k finálnym spotrebiteľom. No veľmi často sa stáva, že za mnou prídu ľudia s konkrétnou fotkou mojej torty, že chcú presne takú istú a to mi mnohokrát nedáva možnosť ponúknuť im niečo iné, moderné. Ale mám aj takých, ktorí prídu za mnou, že potrebujú tortu na daný dátum a je im jedno aká bude a to otvára mnoho možností, kde môžem trošku upustiť uzdu svojej fantázii a urobiť niečo úplne nové.

Aká je tvoja ponuka pre milovníkov sladkého?

Toto je pre mňa asi najťažšia otázka, pretože sa skôr riadim požiadavkami mojich zákazníkov. No vo svojej ponuke mám najviac rôzne torty. Ale keď počujem, že chcú pribináčikový krém, snažím sa ich presvedčiť o tom, že existuje omnoho viac lepších krémov. Ďalej pečiem všelijaké cheesecaky a dezerty ako mini tortičky, dezertné poháriky, pavlovky, či klasiku ako je punčový rez alebo krémeš či veterník.

Aké druhy zákuskov chutia najviac tebe?

Mojim favoritom je Pavlovovej torta. Je to dokonalá súhra sladkej chuti samotného dezertu doplnená o jemnú kyslosť ovocia.

Ako vnímaš tvrdenie, že veľa cukru škodí?

Je mnoho štúdií, ktoré si dokonca protirečia a v dnešnom modernom svete existuje mnoho náhrad cukru ako sladidlá a sirupy, no povedzme si pravdu, dokážeme nimi docieliť požadovanú dokonalú chuť rôznych dezertov? Ja osobne som zástancom názoru, že dezert má byť sladký, veď predsa nejeme koláče denne a keď si máme niečo dať, tak nech to stojí zato.

Žije pečením celá tvoja rodina?

Myslím si, že v našej rodine žijem pečením iba ja, no musím podotknúť, že mám doma dokonalých hantlagerov, vždy keď niečo potrebujem, pomôžu, alebo keď mi niečo chýba, tak do pár minút to mám na stole. No sú aj naučení nato, že keď pečiem, tak kuchyňa je moje miesto a nezavadzajú, dokonca aj pes vie, že nemá vojsť.

V ktorom období v roku si najviac vyťažená?

Letné obdobie je pre mňa viac vyťaženejšie, kedy sa koná viac svadieb, prijímaní.

Funguješ aj na sociálnych sieťach? Kde ťa môžu nájsť a vidieť ponuku tvojich výrobkov?

Samozrejme som aj na sociálnych sieťach ako je Facebook, kde som pod mojím vlastným menom Renáta Milovčíková. A používam aj Instagram –  pecieme_s_renatou

Fotogaléria

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov