História nášho mesta na fotkách – Városunk története régi fotókon

Aj v časoch minulých sa v našom meste diali veci a v tomto článku vám prinášame staré fotografie, ktoré zachytávajú rôzne udalosti, dôležité, ale aj menej významné, zábavné, miestami tragické, pekné a sem-tam aj bolestivé spomienky. To všetko k životu patrí.
V dnešnej modernej dobe, keď má foťák “vo vrecku” každý z nás a fotíme si naozaj všetko, už fotografia možno nemá takú hodnotu ako v časoch, keď sa šetrilo filmom a vyvolanie fotografie bolo komplikované a nákladné – aj časovo aj finančne. O to sú tieto staré fotky vzácnejšie. 

Prezrite si ich a uvidíte, že aj v dávnejších časoch sa ľudia radi fotili, zachytávali na fotopapier pre nich významné udalosti, mladí rovnako šantili a veru bolo mnoho rôznych udalostí, ktoré sa oplatilo takto zvečniť.

Fotografie priebežne dopĺňame, popis ku nim je vyskladaný z vašich komentárov a prerozprávania ich majiteľov, prípadne z popisov, ktoré je na zadnej strane fotiek možné rozlúštiť. Poniektoré sme sa pokúsili vyfarbiť, niektoré sú však v stave, že ich dokážeme vylepšiť len do istej miery.

Pokochajte sa nimi, zaspomínajte, spoznávajte a objavujte svoje korene s nami.

A múltban sem volt városunk unalmas, zajlott az élet és történtek az események. Ebben a cikkben olyan régi fotókat hozunk el, amelyek különböző eseményeket, fontos, vagy kevésbé jelentős, vicces, olykor tragikus, szép és itt-ott fájdalmas emlékeket örökítenek meg. Ezek mind az élet része.

A mai modern időkben, amikor mindannyiunk zsebében ott lapul a fényképezőgép, és tényleg mindent (is) lefényképezünk, előfordulhat, hogy a fotózás már nem ér annyit, nem olyan különleges, mint annak idején, amikor filmet használtak, és a fotó előhívása bonyolult és költséges volt. Ez még értékesebbé teszi ezeket a régi fényképeket. Vessenek egy pillantást rájuk, és meglátják, hogy a régi időkben is szerettek az emberek fényképezni és fényképezkedni, fotópapírra megörökíteni a számukra fontos eseményeket, a fiatalok akkor is vidámak voltak, és sokféle esemény volt, amit érdemes volt így megörökíteni. A fotókat folyamatosan töltjük fel, ezek leírása az önök hozzászólásaiból és tulajdonosaik elbeszéléséből, vagy a fotók hátoldalán található (megfejthető) leírásokból áll össze. Néhányat megpróbáltunk kiszínezni, de néhány olyan állapotban van, hogy csak bizonyos mértékig tudjuk javítani. Csodálja meg őket, emlékezzen, ismerje meg és fedezze fel velünk gyökereit.

1949-et írtunk…. és a városunk akkori ovisai is imádnivalóak voltak, ugye? Talán valaki felismeri magát a fotón, vagy felfedezi nagypapáját, nagynénijét… A fotó Hajduk György archívumából származik, akit a képen is meg lehet találni – az alsó sorban, jobbról a második kisfiú ?
A képet mesterségesen színeztük ki.
Písal sa rok 1949…. a aj vtedajší škôlkari v našom meste boli rozkošní, čo poviete? Možno sa na fotke spoznáte, alebo objavíte svojho dedka, tetu…
Fotka je z archívu Juraja Hajduka, ktorého môžete na fotke tiež nájsť – v spodnom rade, sprava druhý chlapček ? Fotku sme sa pokúsili aj vyfarbiť.

 

 

Egy kis nosztalgia
Hajduk György archívumából kerültek most elő ezek a régi emlékek, amelyek városunk egyik legszomorúbb eseményét örökítik meg. A Fő utcán álló otthonok lebontása zajlott 1990-ben, teljesen feleslegesen. Emlékeznek ezekre a házakra, épületekre? Fel tudják idézni még ma is ki, hol lakott?
Trošku nostalgie
Z archívu Juraja Hajduka sa k nám dostali fotky, ktoré zachytávajú isté momenty búrania domov na ulici Hlavnej v roku 1990. Toľká škoda a ničenie, zbytočne. Pamätáte si to?
 
 
 
 
 
 
 
 
1937. november 21.
 
 
 
 
 
Ďakujeme Barnabáš Bölöni ml. Vždy sa potešíme “novým” starým fotkám z nášho mesta, pretože ich nie je veľa. Nový uhol pohľadu na známe budovy z 30-tych rokov minulého storočia. Toto zachytenie ešte nepoznáme. Fotografický popis je od ľavej strany: terajšia Latorica Drogéria ako Berný úrad – štátny daňový úrad a Lekáreň. To, čo nás potešilo na fotografii je ale TRETIA BUDOVA (teda prvá z pravej strany). Dokonalosť, tak čistý záber tohto domu sme zatiaľ nevideli. Pozrite sa, v pootvorených oknách vidíme krásne záclony. Zväčšite si fotku.
Aby sme presne identifikovali majiteľov domu v danom období a nemýlili si susedov advokátov, pre spresnenie sme kontaktovali fantastickú Demjénné Kovács Ernu, ktorá je nevyčerpateľnou studnicou informácií a vedomostí o našom meste. Za krásnymi záclonami v pootvorených oknách bývala rodina advokáta Kiss Bálinta.
Ako si na pána advokáta spomína Skultéty Csaba? V zachytenom príbehu seba opisuje ako približne 6-8 ročného, teda pred rokom 1930. (Pohľadnica bola vydaná v roku 1930, budova bola teda novostavbou).,, Kiss Bálint partner môjho otca advokáta postavil pri Lekárni dom. Trávil som tam hodiny, aj som sa zapojil. Postavil som sa do radu nádenníkov a podával som tehly. V soboty, v dni vyplácania miezd som sa automaticky zase postavil medzi nich. Bral som ako samozrejmosť, že za odvedenú prácu aj mne patrí plat.,,
Milujem staré príbehy, dovolia človeku cestovať v čase, reálne si predstaviť situáciu v danom období.
Čo ešte vieme dodať o pánovi Kiss Bálintovi? V roku 1947 sa spolu s manželkou dobrovoľne odsťahoval do Maďarska. Nebol násilne deportovaný, ale dôvody na odchod mal. Po oslobodení bol v roku 1945 postavený pred ľudový súd ( nie riadny súd) za roky 1938-1944. Tieto ľudové súdy vykonštruovali rôzne prípady, ktoré nemali zákonný podklad.
 
 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov