Advent v bráne Zemplína pokračoval koncertom v Rímskokatolíckom kostole vo Veľkých Kapušanoch

Séria adventných programov s názvom Advent v bráne Zemplína pokračovala vo Veľkých Kapušanoch koncertom v Rímskokatolíckom kostole.

Po uvítacom príhovore pána dekana, Jánosa Száraza, mali možnosť prítomní vidieť a počuť slávnostný adventný program.

Na takmer hodinovom koncerte vystúpili členovia speváckeho zboru Monteverdi z Budapešti.

Speváci z Budapešti spolu tvoria hudbu od roku 1972, počas 50-ročného pôsobenia vystúpili na nespočetných domácich a európskych pódiách od Marosvásárhely po Londýn, od Kyjeva po Barcelonu, od Nagyszőlősu po Nándorfehérváru (Belehrad), od Prahy po Ríma, od Moskvy po Paríža.
Na medzinárodných súťažiach získali mnohé ceny, 6 hlavných cien a diplomov. Ich program pokrýva celú škálu európskej hudobnej literatúry, od skladieb inšpirovaných ľudovou hudbou až po cirkevnej hudby.

V tomto roku zbor a jeho orchester oslávili 50. výročie založenia niekoľkými koncertmi. Počas svojej existencie získali mnohé ocenenia. Éva Kollár je
dirigentkou a umeleckou vedúcou speváckeho zboru od roku 1972. Je profesorom na Hudobnej univerzite Ferenca Liszta. Za výchovnú, hudobno-verejnú a interpretačnú činnosť získala Cenu Ferenca Liszta, Cenu Zoltána Kodálya.

Po slávnostnom koncerte v Rímskokatolíckom kostole, ktorého sa zúčastnili primátor mesta Peter Petrikán, zástupcovia a veriaci z Rímskokatolíckej, Gréckokatolíckej cirkvi a Reformovanej cirkvi. Prítomní sa po koncerte presunuli na námestie pred Mestský úrad.

Zástupca Rímskokatolíckej cirkvi pán dekan János Száraz požehnal a zapálil na adventnom venci druhú adventnú sviečku.

Nasledovali sprievodné vystúpenia detí zo školských zariadení mesta Veľké Kapušany. 

S vianočným pozdravom vystúpili deti zo Základnej umeleckej školy

Nasledoval vianočný program študentov Strednej odbornej školy techniky a služieb

Nasledovali žiaci zo Základnej školy POH

V závere si všetci prítomní pozreli vystúpenie detského folklorného súboru Zsenge Komócsa

Program moderovali študenti Gymnázia, Lenka Tivadarová a András Tóth.

Občania mesta Veľké Kapušany tak mali možnosť aj druhú adventnú nedeľu stráviť spoločne na námestí pred Mestským úradom a prežiť adventného času spoločne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov