Letná sezóna MFK Veľké Kapušany beží v plnej príprave. Rozhovor s hlavným trénerom MFK Veľké Kapušany “A” mužstva, Patrikom Babiákom prináša portál vkport.sk

Letná sezóna MFK Veľké Kapušany prebieha v plnej príprave. Mužstvo MFK Veľké Kapušany je aktuálne po ďalšej výhre s mužstvom TJ Tisa Trakany. Výsledok zápasu MFK Veľké Kapušany – TJ Tisa Trakany bol 5:1 a potešil všetkých fanúšikov.

V rozhovore s hlavným trénerom Patrikom Babiákom sa dozviete, ako napríklad vyzerá pracovný týždeň trénera a celého mužstva, na čo sa ako tréner chce sústrediť, aké zmeny sa v mužstve zrealizovali, ale aj ako hodnotí prvé prípravné zápasy.

Patrik Babiák (27) má za sebou bohatú futbalovú kariéru a vždy pôsobil na pozícii brankára. Začínal v MFK  Veľké Kapušany, potom pôsobil v Zemplín Michalovce, potom v klube Železiarne Podbrezová. Neskôr chytal aj za Veľký Horeš, Pavlovce nad Uhom a opäť sa vrátil do MFK Veľké Kapušany. Dnes pôsobí na pozícii hlavného trénera.

Tréner Patrik Babiák nemá žiadne osobné motto, ale ako nám prezradil, drží sa jedného rituálu. Pred každým zápasom sa vždy pomodlí.

 

Patrik, Ty si momentálne hlavný tréner MFK Veľké Kapušany, „A“ mužstva. Kedy a na základe čoho padlo rozhodnutie, že povedieš mužstvo?

Áno, momentálne pôsobím pri A-mužstve v pozícii hlavného trénera už aj tak troška oficiálne, keďže som koncom júna tohto roka spravil trénerské skúšky a získal C-licenciu čo je nejaký ten základ v tom začínajúcom trénerskom živote. K mužstvu som sa dostal počas zimnej prípravy v minulej sezóne , keď vedenie odvolalo z pozície hlavného trénera Mariána Timka a po krátkom stretnutí a rozhovore s pánom primátorom padla voľba na mňa. Samozrejme, túto šancu si nesmierne vážim, je to pre mňa veľká zodpovednosť a urobím všetko pre to, aby sme boli úspešní a aby A-mužstvo Veľkých Kapušian napredovalo.

Ako vyzerá pracovný týždeň trénera a vlastne celého mužstva?

Keďže sme amatéri, každý z nás má svoje zamestnania, čiže futbal je v tomto prípade na druhom mieste. Od začiatku letnej prípravy, ktorá začala 4. júla úvodným tréningom ale trénujeme 3 krát do týždňa + cez víkend prípravný zápas. V kútiku duše ma teší aj zlepšenie tréningovej dochádzky oproti minulej sezóne. Ja osobne sa na tréning pripravujem zvlášť, nie som ten typ, ktorý príde na štadión a pár minút pred tréningom z brucha vymyslím nejaký tréning. Myslím si, že takto by to zmysel nemalo a takto by to fungovať ani nemalo. Čiže deň pred tréningom večer si nájdem čas, kde si v kľudne pripravím, nakreslím tréningovú jednotku a zameriam sa na konkrétnu činnosť , ktorej sa chcem v tréningovej jednotke venovať. Tak isto v deň tréningu sa snažím prísť na štadión skôr, minimálne tých 20 – 30min. skôr ako hráči, kde si v pokoji rozložím veci na jednotlivé cvičenia tréningovej jednotky.

V rámci MFK sa ale venuješ aj inej skupine. Môžeš nám priblížiť ktorej a hlavne, čo to obnáša?

Áno, spolu s trénermi (kolegami) sa od leta venujeme deťom v projekte Dajme spolu gól. Sme tam piati tréneri a na každý tréning sme mali cca tých 25 – 30 detí, ktoré si rozdelíme do jednotlivých skupín, čiže je to úplne niečo iné ako pri dospelých, ale deťom sa treba venovať od skorého veku, pracovať s nimi a človek nikdy nevie, že za pár rokov akých futbalistov vychováme z našich odchovancov, ktorí sa možno uplatnia aj vo vyšších ligách a väčšom futbale.

„A“ mužstvo začalo s letnou prípravou. Na čo sa chceš ako tréner sústrediť?

Začali sme 4. júla úvodným tréningom. Letná príprava je krátka, keďže už 7. augusta hráme prvý majstrovský zápas na ihrisku Úpora. Toho času teda nie je až tak veľa, ale určite sme sa v tých úvodných tréningoch zameriavali hlavne na rozvoj kondície, keďže v tomto mali viacerí hráči určité resty, no aj napriek tomu sa vo viacerých tréningoch snažíme pracovať neustále s loptami a pomaly ale isto prechádzať do určitého systému, ktorým by sme sa chceli v najbližších zápasoch prezentovať. Samozrejme nejde to zo dňa na deň, ale ja osobne vidím z tréningu na tréning pokroky čo ma veľmi teší a motivuje do ďalšej práce.

Koľko hráčov má momentálne MFK Veľké Kapušany, „A“ mužstvo?

Momentálne môžem povedať že káder je široký , je nás 17 + 2 brankári.

Aké zmeny sa v mužstve zrealizovali? Máte za sebou aj nejaké prestupy, prípadne nejaké plánujete?

V mužstve nastali pohyby hlavne smerom do mužstva, čomu sa veľmi teším. Posilnili sme sa na brankárskom poste, keď k nám prišiel mladý šikovný brankár Daniel Makkai z Borše, posilnili sme a doplnili mužstvo aj čo sa týka defenzívy, keď k nám prišli z Krišovskej Lieskovej skúsení hráči Rišo Dadu a Šaňo Batta. Z Kráľovského Chlmca sme získali Olivera Doboša a Otta Burcsaka, ktorí tiež výborne zapadli do mužstva, jednoznačne zdvihli kvalitu mužstva a zvýšili konkurenciu na jednotlivých postoch. Vcelku mužstvo ostalo pokope čomu sa teším, je nás dosť, čiže je na každom, aby si to svoje miesto v základnej zostave vybojoval a na ihrisku odviedol maximum!

Čo sa týka mužstva, berieš do úvahy okrem fyzickej prípravy aj charakter hráčov? Ako by si zhodnotil hráčov? Sú viac technickí, alebo vynikajú v niečom inom?

Určite áno, beriem do úvahu. Myslím si, že sme v šatni partia chlapcov, ktorí nie sú len dobrí futbalisti ale aj výborní ľudia a to je v dnešnej dobe a hlavne v dnešnom futbale dôležité. Ja osobne momentálne v mojej pozícii hlavného trénera si určite zakladám na dobrom vzťahu s hráčmi a približne viem od ktorého čo môžem očakávať a tak isto aj chlapci vedia, kde je hranica a čo si môžu a nemôžu dovoľovať. Snažím sa vytvoriť jednu dobrú partiu, ktorá ak bude fungovať tak ako má a hráči budú drieť a šliapať na ihrisku jeden za druhého, tak úspechy sa dostavia a budeme ako jedno mužstvo výrazne napredovať.

Ako hodnotíš dva prípravné zápasy, ktoré ste odohrali počas uplynulých víkendov?

Prvé dva prípravné zápasy hodnotím pozitívne, keďže sme v obidvoch zápasoch v defenzíve zahrali bez inkasovaného gólu a pôsobili sme veľmi isto, tak isto má teší hlavne v druhom prípravnom zápase efektivita ofenzívnych hráčov, keď sme sa 8 krát presadili a veľa vyložených šancí ešte ostalo nevyužitých. Teší ma aj hra, ktorou sme sa prezentovali, že sme vo väčšine týchto zápasov dominovali, držali loptu a v neposlednom rade držali aj vysoké tempo zápasu čo sa týka kondície. Samozrejme nelietame v oblakoch, pretože chyby boli, sú aj budú ale budeme poctivo pracovať z tréningu na tréning, aby sme ich odstraňovali, aby sa vyskytovali čo najmenej a pracovať na tom aby som dostal do chlapcov akým systémom sa chceme prezentovať v najbližších zápasoch.

Tvoje osobné, trénerské ciele?

V prvom rade zdravie moje a celej rodiny, to je to najdôležitejšie. Samozrejme pokračovať v tom, čo som začal. Trénerstvo ma veľmi chytilo, venujem tomu veľmi veľa času a určite chcem napredovať a posúvať sa stále vyššie a vyššie, budúci rok by som sa chcel prihlásiť na B-licenciu, úspešne ju absolvovať a uvidíme čo mi futbalový život prinesie do budúcna.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov