Všetko čo potrebujete vedieť o estetickej medicíne s Melindou Stefán Balogh a všetko o práci kozmetičky, ale aj o starostlivosti o pleť s kozmetičkou Marikou Červeňákovou

Mýty a pravdy o estetickej medicíne potvrdí, alebo vyvráti v nasledujúcom rozhovore pani doktorka Melinda Stefán Balogh. Zisťovali sme, aký je rozdiel medzi kyselinou hyalurónovou a botoxom a prečo sa rozhodla skúsená gynekologička a pôrodníčka z Kráľovského Chlmca prepojiť špecializáciu s estetickou medicínou. Napovieme trochu. Životným mottom pani doktorky je ” Zdravie a krása žien, nadovšetko.”

Salón Mariky Červeňákovej nájdete vo Veľkých Kapušanoch na Sídl. P.O.Hviezdoslava, v centre mesta. Marika je vyštudovaná kozmetička a rodičom je aj po 14 rokoch práce kozmetičky vďačná, že jej kedysi tento odbor vybrali. Porozprávali sme sa o tom, aké služby a procedúry ponúka Marika vo svojom salóne, ale aj o tom, v čom spočíva tajomstvo krásnej a zdravej pleti a či aj muži navštevujú kozmetické salóny. 

Koľko rokov si kozmetička? Chcela si sa kozmetičkou stať, kde si študovala, pamätáš si svoj prvý salón?

Ako kozmetička pracujem pomaly 14 rokov, pamätám sa, že už na základnej škole som stále uvádzala, že pôjdem na kozmetickú školu, keď sa nás na to pýtali. Študovala som v Košiciach na ZSS a bol to skvelý výber. Môj prvý salón som otvorila vo Veľkých Kapušanoch kde pôsobím doteraz, ale mala som salón aj v Strede nad Bodrogom a aj v Košiciach pár rokov. Maturitou
moje štúdium neskončilo, pretože do dnešného dňa absolvujem rôzne školenia v oblasti kozmetických služieb a starostlivosti o pleť. Neviem si predstaviť, že robím niečo iné. Moja práca ma napĺňa a je to zároveň aj moje hobby.

Aké ponúkaš vo svojom salóne služby? 

Služby ktoré ponúkam sú klasické čistenie pleti, ultrazvukové či teraz najobľúbenejší aquafacial. Tiež masáž tváre a dekoltu, platinové ošetrenie, hydratačné ošetrenie, ošetrenie na rozjasnenie pleti. Tieto vykonávam s lekárskou kozmetikou MEDIK8. Ďalej laserové ošetrenia na problémy s akné, rozšírenými žilkami na tvári, pigmentáciou a v neposlednom rade na trvalé odstránenie ochlpenia diódovým laserom. Musím tiež spomenúť obľúbenú rádiofrekvenciu na vyžehlenie vrások, lamináciu obočia, farbenie a úpravu obočia, depiláciu voskom a tetovanie obočia technikou Phibrows. Pred dvoma rokmi som sa stala profesionálnou artistkou, to je takzvaná čiarkovaná metóda. Neskôr som sa vyškolila aj na Phiion plasma ošetrenie, ktorým vykonávam korekciu ovisnutých viečok, odstraňujem výrastky, fibrómy a mílie, taktiež rozšírené póry a jazvy po akné. Som hrdá, že môžem patriť do rodiny Phiacademy. 

S akými produktami pracuješ?

S lekárskou kozmeceutikou MEDIK8.

Je možnosť si zakúpiť v salóne produkty, ktoré používaš pri svojej práci? A využívajú klienti túto možnosť?

Možnosť zakúpenia odporúčaných produktov je samozrejmosť a klienti si radi nechajú poradiť.

Prečo k tebe ženy do salónu najčastejšie prichádzajú a naopak, ktorá je tá služba, ktorú využívajú najmenej?

Všetky ženy chcú byť krásne, ale nie všetky pre to niečo robia. Pre tie ktoré ma navštevujú je najobľúbenejšou službou takzvaná “kompletka,” čiže čistenie pleti, plus masáž a prístrojové ošetrenie. Nedá sa povedať, že by bola niektorá mnou ponúkaná procedúra viac alebo menej využívaná, alebo vôbec nevyužívaná. Výber závisí vždy od konkrétneho problému zákazníka.

Koľko rokov majú tvoje zákazníčky, ktoré k tebe prichádzajú prvýkrát a od koľkých rokov je podľa teba ideálne začať navštevovať kozmetický salón?

Mimické vrásky sa začínajú premieňať na starecké už v prekvapivo mladom veku 25 rokov. Pravidlenou starostlivosťou a návštevou kozmetického salónu sa môže oddialiť tvorba vrások a spomaliť tak starnutie. Veková kategória mojich klientov je od 13 do 85 rokov. Je to pestré :-).

Patria k tvojej klientele aj muži? Vyberajú si procedúry sami, alebo nechávajú výber na teba?

Áno samozrejme. Môj salón navštevujú aj muži, ktorí sa starajú o svoju pleť a ani sa netaja návštevou kozmetičky. Zároveň matky, ktorým nie je ľahostajný vzhľad svojich synov v skorej puberte ich dovedú do môjho salónu, aby som im ošetrila pleť a naučila starostlivosti o ňu.

V čom sa líši starostlivosť o ženskú a mužskú pleť?

Muži majú hrubšiu pokožku, mastnejšiu, ich pleť starne pomalšie a inak a rastú na nej fúzy. Každodenným holením sa zvyšuje precitlivenosť pokožky. Z tohto dôvodu by nemali zanedbávať každodennú starostlivosť. Dôležité je čistenie, pretože počas dňa sa na tvári usadzuje množstvo nečistôt.

Máme začiatok leta. Je toto obdobie pre pleť náročnejšie ako iné ročné obdobia? Na čo by sa nemalo v starostlivosti o pleť v lete zabúdať a prečo?

V období letných horúčav, dostáva pleť poriadne zabrať. Mali by ste sa jej obzvlášť venovať a dopriať jej dostatočnú starostlivosť. Pokožku treba v lete správne čistiť a dôkladne ju chrániť pred slnkom. Počas horúcich letných dní musí pleť dýchať. Mali by sme zvoliť ľahký a vzdušný krém s SPF a mejkap. V horúčavách pracujú potné a mazové žľazy v pokožke intenzívnejšie než obvykle. Ich základnou funkciou je ochladzovanie tela, aby nedošlo k prehriatiu organizmu. Ak sa totiž pleť dusí pod hrubou vrstvou mejkapu, póry sa upchávajú, tvár zas nadmerne potí a vznikajú začervenané, lesklé zóny.

Učíš klientky aj domácej starostlivosti o pleť s prihliadnutím na vek? Na čo by určite nemali zabúdať? Čo musí byť rutinnou starostlivosťou v závislosti od veku? Čo musí urobiť osoba, keď má 20 rokov a čo osoba, ktorá má okolo 40 rokov?

Každej zákazníčky, ktorá ma navštívi sa najprv opýtam, akú dennú rutinu má. Ak vidím, že nie je postačujúca tak samozrejme odporúčam doplniť ju a poradím jej. Určite by sa nemalo zabúdať na čistenie pleti. To je alfou omegou ako ráno, tak aj večer. Kozmetika Medik8 funguje na rutinnej teórii CSA – ráno Vitamín C, cez deň SPF a večer retinol čiže Vitamín A. Každý má
inú pokožku, iný problém, čiže stále odporúčam podľa toho, čo vidím, že pokožka potrebuje. Mladá ma sklon k akné, tam výborne zaberá laserová terapia IPL a staršia túži vyzerať zdravšie, mladšie a oddialiť tvorbu vrások.

Ako často sa odporúča návšteva kozmetického salónu?

Určite raz mesačne, v letnom období je to skôr o hĺbkovom čistení, keďže kvôli slnečnému žiareniu sa inavzívne ošetrenia nerobia a v zime sa ide potom do hlbších ošetrení ako napríklad chemický peeling, mezoterapia, laserové ošetrenia. Návšteva kozmetického salónu je ale tiež veľmi dôležitá, pretože len tam sa dozviete aký máte typ pleti, ktoré produkty používať a akým spôsobom.

Má podľa teba vplyv strava a životospráva na vzhľad pleti?

Stav pokožky vo veľkej miere ovplyvňuje stravovanie. Mastné jedlo a nadbytok cukru vedie k zvýšenej tvorbe nedokonalostí vrátane vyrážok. Preto je vhodné takzvané stredomorské stravovanie, ktoré je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty. Jedálny lístok by mal byť bohatý na čerstvú zeleninu a ovocie. Pre lepšie pochopenie, ako to funguje pripájam link, kde je to ešte viac vysvetlené: https://antiage.sk/top-10-domacich-receptov-proti-akne-ako-strava-vplyva-na-stav-pleti/

Môže sa pravidelnou návštevou salónu, takpovediac zastaviť čas? Alebo aspoň spomaliť?

Áno rovnako ako v chrípkovej sezóne užívame vitamíny, i prevenciu starnutia pleti je treba riešiť skôr, než sa objaví. Investícia do kvalitnej starostlivosti, ktorú priamo pre vás vyberie kozmetička, sa vám časom vráti. Dôležité je vytrvať a pravidelne postupovať podľa rady
odborníka. Keď pôjdete do fitka raz za mesiac, tiež sa zázrakov nedočkáte.

Tá posledná otázka nebola náhodou. Neuniklo našej pozornosti, že spolupracuješ aj s pani doktorkou Melindou Štefán Balog. Ako tá spolupráca vznikla. A ako často je pani doktorka v tvojom salóne?

Pani doktorka Melinda Štefán Baloghová je mojou dlhoročnou klientkou. Mala som vedomosť že má s dermálnymi výplňami odborné skúsenosti a tak som ju neváhala osloviť a požiadať o spoluprácu. Veľmi rada každému poradí a odporučí, ktorú oblasť na tvári je nutné vyplniť. Aplikuje na vybrané miesta kyselinu hyalurónovú alebo botulotoxín. Služby pani doktorky v uvedenej oblasti môžu klienti využiť v mojom salóne vo Veľkých Kapušanoch raz mesačne. Termíny sú zverejnené na mojej fb stránke a instagrame Phibrows Beauty Ria. Každého srdečne očakávame:-).

Pani doktorka, aká je vaša špecializácia a prečo ste sa rozhodli prepojiť vašu lekársku prax so starostlivosťou o pleť. Venujete sa z tejto oblasti iba estetickým zákrokom? Kde vás klienti zaujímajúci sa o starostlivosť o pleť nájdu. Ako je možné sa s vami skontaktovať? 

Moja špecializácia je gynekológia a pôrodníctvo, ale zúčastnila som sa  aj mnohých školení z estetickej medicíny. Mám mnoho certifikátov z aplikácie botulotoxínu a kyseliny hyalurónovej. Zaoberám sa so ženami a táto činnosť  mi umožňuje starať sa o ženy komplexne. Klienti ma nájdu okrem salónu Mariky Červeňákovej v mojej ambulancii v Kráľovskom Chlmci. Kontaktovať ma osobne, alebo cez Mariku, ale priamo na telefónnom čísle 0905 871 477. Dostupná som aj na sociálnych sieťach: Facebook, messenger.

Nároky na vizáž sa u žien stupňujú. Dokonca sa odvážim tvrdiť, že nielen u žien, ale aj u mužov. Sledujete tento trend aj vy? Sú ženy v prístupe k novinkám odvážnejšie ako muži? Alebo aká je vaša skúsenosť s tým, že zastavme, alebo spomaľme čas…

Samozrejme, aj muži chcú byť krásni. Botulotoxín som aplikovala už aj u mužov. Riešili sme potenie rúk, plosky nohy, axity a hlavne vrásky hnevu u mužov. Ale zeny sa o seba vo všeobecnosti viac starajú ako muži. Chcú byť zdravé a hlavne pekné!

Estetické zákroky. Botox versus kyselina hyalurónová? Aký je rozdiel?
Bolí zákrok? Ako dlho trvajú jednotlivé zákroky? Od čoho čas strávený na zákroku závisí?

Zákrok je takmer nebolestivý. Botulotoxín aplikujeme inzulínovými ihlami, čo sú veľmi jemné a malé ihly. Kyselinu hyalurónovú aplikujeme rovno s lokálnym anestetikom. Zákroky netrvajú dlho. Všetko závisí samozrejme od toho, čo ideme riešiť a koľko výplňového materiálu chceme použiť a kde ho chceme použiť.

Kedy je vhodný botox a kedy je vhodná kyselina hyalurónová?

Botox sa aplikuje hlavne na vrásky, na čele. Na vrásky hnevu a okolo očí. Kyselina hyalurónová sa používa ako výplňový materiál. Približne od nosa hore botulotoxín a od nosa dole kyselina hyalurónová. 

Od koľkých rokov odporúčate ženám estetické zákroky, alebo od čoho to vlastne závisí?

Estetické zákroky sa robia už aj mladým ženám. Poznám ženy, ktoré majú 20 až 30 rokov a už majú vrásky hnevu, alebo vrásky okolo očí, ktoré by sa mali riešiť. Výplňové materiály sa používajú na korekcie pier aj u mladých žien.

S akými produktami pracujete?

Používam kvalitné materiály. Dysport, čo je botulotoxín. A ako výplňové materiály Theoxane, čo je síce drahý materiál, ale veľmi pekný a prirodzený. Theoxane je jeden z najlepších výplňových materiálov na svete.

Priznám sa, keď sme o tom my s mojimi priateľkami diskutovali, ale dokonca aj muži mali rovnakú otázku. Ako dlho to vydrží? Je nutné procedúry opakovať?

Všetko závisí od toho, čo sa ide riešiť, ak´é hlboké sú vrásky a koľko má klient rokov. Botulotoxín by sa mal aplikova´t raz za 3 – 6 mesiacov a kyselina hyalurónová jedenkrát za 6 – 12 mesiacov. 

A čo hojenie? Je nutná nejaká špeciálna starostlivosť o pleť po zákroku? Ako dlho trvá?

Po aplikácii sú to iba drobné ranky po vpichoch, alebo malé modriny, ktoré miznú už po niekoľkých hodinách. Po aplikácii by sme sa nemali dotýkať tváre a čo je podstatné – neopaľovať sa 1 – 2 týždne. Mimické vrásky treba dôkladne precvičiť a výplňové materiály premasírovať.

Stretli ste sa aj s klientkami, ktoré k vám neprišli prvýkrát, ale absolvovali predtým zákrok na inej klinike, alebo v inom salóne a bola práca sfušovaná? Dá sa im pomôcť?

Dá sa im pomôcť. Po aplikácii treba počkať trošku a treba hlavne vedieť čo sa aplikovalo, lebo treba použiť rovnaký výplňový materiál.

A čo klienti, ktoré majú pridružené zdravotné problémy. Odporúča sa pre každého, alebo naopak existujú rizikové skupiny, ktoré nemôžu zákrok absolvovať? Ktoré sú to?

Hlavne také pacientky, ktoré majú kožné ochorenia, napríklad aktívny herpex simplex. Rizikový je vek nad 60 rokov a také pacientky, ktoré sú alergické na lokálne anestetikum. Pacientka si pred aplikáciou prečíta informovaný súhlas, kde sú uvedené všetky kontraindikácie. 

Ktoré mýty musíte najčastejšie vyvracať?

Či je estetická medicína škodlivá a aké sú jej nežiadúce účinky.

Hovorí sa, že estetická medicína je drahá. Je to pravda? Prečo je dobré do nej predsa len investovať?

Samozrejme závisí od toho, aké materiály sa používajú. Ja používam veľmi kvalitné materiály, čo je vidieť aj na výsledku a preto sa to odzrkadľuje aj na cene. Do estetickej tváre sa ale oplatí investovať, pretože my ženy chceme byť krásne aj o 20 – 30 rokov krásne a aj produktívny vek ženy sa predlžuje, Preto sa oplatí do estetickej medicíny investovať.

Odbornosť a profesionalita je skvelou vizitkou doktorky Melindy Štefán Balogh a kozmetičky Mariky Červeňákovej. Ak sa rozhodnete či už pre estetický zákrok, alebo pre niektorú zo služieb v kozmetickom salóne, odídete nielen s inou vizážou, ale aj s radikálne iným postojom k starostlivosti o pleť. Vyčistia sa nielen póry, vyhladia sa nielen vrásky, ale aj duša.  

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov