Dobrovoľník roka mesta Veľké Kapušany, Jozef Popčák

Laudácia, ktorá odznela na slávnostnom odovzdávaní ocenení mesta Veľké Kapušany, Dobrovoľník roka. 

Pán Popčák získal ocenenie za rok 2019

Pán Jozef Popčák je vedúcim folklórneho súboru Vánok, ktorý vznikal ako detský súbor, ale medzitým dospel. Vánok má 23 rokov a za sebou množstvo vystúpení, úspechov aj ocenení.  Folklórny súbor vznikol spontánne. Pán Popčák pochádza z dediny, kde prežil celé svoje detstvo i mladosť a k tomu neodmysliteľne patrili i ľudové veselice, piesne a tance. Tiež tancoval vo folklórnom súbore a preto dievčenské karičky, či čapaše v rytme ľudovej muziky mu boli vždy blízke.

Vánok už nie je iba slabý vetrík. Je silný ako vietor a jeho sila pramení zo skúseností, vždy z ďalších generácií, ktoré nesú so sebou emócie opísané tanečnými krokmi.

Aj keď je oceneným pán Popčák, nedá nám nespomenúť aj Janku Popčákovú, jeho manželku, ktorá sa podobne ako pán Jozef súboru venuje od jeho vzniku a bez nej by Vánok nebol tým, čím je dnes. Mimochodom to sú slová pána Popčáka, ktorý ich uviedol v publikácii, ktorá vyšla k 15. výročiu založenia FS Vánok.

Vánok dospel, pod vedením Jozefa Popčáka vychoval a vychováva ako dobrý otec rodinu, ktorú spája niečo, čo sa nedá opísať niekoľkými slovami.

Je v nej nadšenie, objavovanie, láska, priateľstvo, úcta, spriaznenosť, srdce, ktoré vždy vzplanie a horí a robí radosť od najmenších, po tých už v rokoch.

Vánok sa zabáva, reprezentuje, cestuje, tanečníci v krojoch zanechávajú dojmy, spomienky, lahodia uchu, oku a zabraňujú tomu, aby sa tance, piesne a zvyky našich predkov stratili v čase.

„Vešelo nám bulo, vešelo nám budze…,“ kým Vánok vo Veľkých Kapušanoch tancuje. Pánovi Popčákovi ďakujeme a nielen to. Radšej poriadne zatlieskajte, aby Vánok dul a jeho energiu ešte dlho využíval v budúcnosti pri správnej výchove folklórnej kultúrnosti, ktorá je v tejto pohnutej dobe mimoriadne potrebná.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov