V obci Beša si priblížili tradičné Veľkonočné sviatky, obrovské kraslice zdobila aj umelkyňa z Ukrajiny, Eugenia Kurdyukova.

V obci Beša, v Obecnom kultúrnom stredisku sa uplynulú nedeľu stretli občania a návštevníci obce, aby si priblížili veľkonočné tradície. 

„Návštevníci si mohli vyskúšať rôzne techniky zdobenia vajíčok, naučiť sa základy zdobenia perníkov, ktoré sme pre nich vopred napiekli. Okrem tradičného zdobenia kraslíc a veľkonočných perníkov, mali možnosť vidieť ovečky a zajačiky, pohladkať ich,“ informoval starosta obce Attila Zsiró.

Na príprave, ale aj na celom podujatí sa spolupodieľali občania obce Beša. Starosta uviedol, že ovečky doviezol p. Emil Tóth, zajace p. Marek Mittera, pri zdobení pomáhali učiteľky, ktoré sú občianky obce Beša: Katarína Titková, Annamária Krajníková, Zlatica Eotvošová, Alicza Boczán.

Návštevníci podujatia sa mohli inšpirovať kraslicami, ktoré vystavila obyvateľka obce Beša, Júla Vargová a ktorá priamo v obecnom kultúrnom stredisku predstavila tradičné, aj menej známe techniky zdobenia kraslíc.

Obec v tomto roku pripravila aj bohatú veľkonočnú výzdobu.  

Zajaca v nadmernej veľkosti, ktorý je zo slamy. Ale aj veľkonočné kraslice, ktoré namaľovala Ukrajinka Eugenia Kurdyukova.

„Eugenia býva s dcérou vo Veľkých Kapušanoch, oslovili sme ju a bola veľmi ochotná. Musím uviesť, že nebolo ľahké pripraviť veľkonočné vajce. Tie originálne, ktoré zdobia väčšie mesta sú veľmi drahé. Jeden kus stojí približne od 1800 eur. A tak sme kúpili polystyrénovú kocku, ktorú nám orezal vo Veľkých Kapušanoch, Tomáš Kohút. Som spokojný, pretože Eugenia mala možnosť si aj vďaka sponzorskému daru zarobiť a peniaze jej v situácii, ktorej je aj so svojou dcérou určite pomôžu,“ dodal starosta z obce Beša, Attila Zsiró.

Veľká Noc v Beši sa tak stala nielen oslavou jari, oslavou Veľkej noci, ale aj symbolom pomoci.

Fotogaléria:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov