Gymnázium ekologicky…EKO GVK a EkoAlarm

Gymnázium – Gimnázium vo Veľkých Kapušanoch môže byť príkladom pre celý región. EKO GVK a EkoAlarm sú projekty do ktorých sa škola zapojila, aby sa zvýšila úroveň environmentálneho zmýšľania študentov.

Oslovili sme pedagogičku Beátu Varga Lakatos Ráczovú, aby nám projekty priblížila.

„EKO GVK je školský projekt, na ktorom začala naša škola pracovať z iniciatívy pani zástupkyne, ešte v minulom školskom roku. Cieľom projektu bolo zvýšiť úroveň environmentálneho zmýšľania študentov vytvorením organizačných tímov zo žiakov, ktorí budú v skupinách pracovať na rôznych aktivitách podľa záujmu,“ povedala.

Ako príklad uviedla estetickú úpravu školy, ktorá je zameraná na separovanie. Ale aj teoretickú prípravu, ktorá spočíva v tom, ako sa triedi odpad. Teoretická príprava prebieha v podobe referátov, seminárov, besied, rozhovorov s odborníkmi, ale aj návštevami rôznych miest. Zároveň aj čistením okolia, zberom odpadu a papiera. Za pripomenutie určite stojí aj tvorba plagátov, násteniek, výstav vlastnoručne vyrobených EKO predmetov, resp. uverejňovanie literárnych prác a príspevkov do časopisu s EKO tematikou.

                                                          Obraz z lisovaných kvetov

„Hoci nám pandémia plány sčasti prekazila, s kolegami sme neváhali a začali sme v spolupráci so študentmi na nich pracovať aj dištančne. Pravidelné online stretnutia priniesli svoje ovocie v podobe vytvorenia EKO loga, ktoré navrhli študenti Julianna Hospodárová a Tomáš Üveges. Zostavili sa plagáty do tried zamerané na separáciu odpadu a vytvorili sa EKO nástenky, na ktorých pracovali študenti 4. ročníkov,“ povedala pedagogička Beáta Varga Lakatos Ráczová.

                                               Logo, autori: Júlia Hospodárová a Tomáš Üveges

Po nástupe do školských lavíc teóriu vystriedala prax a škola začala separovať vytvorením vlastných odpadkových košov na plast, papier, kovy, sklo.

V tomto školskom roku sa Gymnáziu vo Veľkých Kapušanoch podarilo zapojiť do projektu EkoAlarm. V rámci neho dostali do každej triedy odpadkové koše na papier, plasty a zmiešaný odpad. Cieľom projektu bolo zavedenie systémového triedeného zberu na školách, pričom sa množstvo separovaného odpadu meria v priebehu vybraného týždňa v septembri  a neskôr v júni.

„Samozrejme, projekt EKO GVK nezanedbávame ani v tomto roku. Momentálne pracujeme na vytváraní EKO chodby na prízemí školy. Študentky 3. ročníka vytvárajú obrazy z vlastných lisovaných rastlín. Taktiež sa chystáme zbierať vrchnáky z PET fliaš, batérie, plechovky z energetických nápojov, ktoré by nám poslúžili na výzdobu chodby. Popritom nesmie chýbať ani paletové sedenie, ktoré by študentom spríjemnilo prestávky. Dúfame, že nám pandémia neprekazí plány a všetko budeme môcť zrealizovať za pomoci ochotných študentov, kolegov i nepedagogických pracovníkov,“ dodala na záver.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov