Futbalový klub MFK Veľké Kapušany prechádza zmenami. Ciele sú zadefinované…

Quo Vadis MFK Veľké Kapušany? Pýtali sme sa takto pred rokom počas jarnej sezóny, po tretej prehre. Vybičované boli emócie nielen fanúšikov, ale aj hráčov. Sledovali sme názory čitateľov, vnímali hlasy, ktoré sa ozývali a názory, ktoré boli rôzne, len riešenie akosi chýbalo.

A nebolo to prvýkrát, keď sa futbal vo Veľkých Kapušanoch ocitol v takto bezútešnej situácii. Mnoho ľudí mylne za vzniknutú situáciu obviňovali Mesto Veľké Kapušany a samotného primátora mesta, v domnienke, že MFK Veľké Kapušany podliehalo Mestu Veľké Kapušany a samotnému primátorovi mesta. „Nie je to pravda. MFK Veľké Kapušany neriadi primátor mesta, neriadi mestské zastupiteľstvo, ani žiadna iná mestom zriadená organizácia,“ vysvetlil pred rokom situáciu Peter Petrikán, ktorý sa stal jedným z terčov, ku ktorému sa odkazy fanúšikov dostávali.

V článku sme zverejnili poskytnuté písomné stanovisko ohľadom MFK Veľké Kapušany, v ktorom okrem iného Peter Petrikán vysvetlil aj to, že pokiaľ by vznikol futbalový klub pod iným názvom, ktorý by bol priamo pod Mestom Veľké Kapušany, mal by právo zasiahnuť a futbal by sa mohol vyvíjať a rozvíjať možno aj inak, ako to bolo v minulosti. „V roku 2024 je 100 ročnica kapušianskeho futbalu a ja verím, že do toho dátumu bude futbal na úrovni, ktorá bude hodná pre Mesto Veľké Kapušany,“ stálo v závere písomného stanoviska.

Je rok 2021 a situácia okolo futbalu vo Veľkých Kapušanoch sa pohla.

 Je rok 2021 a situácia okolo futbalu vo Veľkých Kapušanoch sa pohla. Nie míľovými krokmi, ale postupne. Prvým dôležitým krokom, ktorý smeroval k zmene, bolo vypracovanie materiálu o Zefektívnenie činnosti a financovania mestom zriadených a dotovaných organizácií v rámci kultúry, športu a mládeže. Materiál predložil primátor mesta na schválenie mestskému zastupiteľstvu dňa 17. marca 2021. V uvedenom materiáli bola prvýkrát načrtnutá zmena aj ohľadom MFK Veľké Kapušany. Materiál bol schválený.

MFK bol v predchádzajúcich obdobiach občiansky združením a tým pádom mesto, okrem poskytnutia dotácií, rovnakým spôsobom ako pre iné občianske združenia, nemalo prakticky žiadne, alebo iba minimálne možnosti zasiahnuť do chodu tohto občianskeho združenia. Vzhľadom k tomu, že termíny SFZ na registráciu nových klubov sú dané a nasledujúci termín je až v roku 2022, MFK Veľké Kapušany aj naďalej funguje ako OZ, ale na zvolanej členskej schôdzi, Mesto Veľké Kapušany do OZ vstúpilo a predsedom sa stal primátor mesta, čo je vlastne garancia toho, že zmeny budú pokračovať a MFK bude fungovať ako OZ iba do chvíle, kým sa ako MFK Veľké Kapušany, v roku 2022 registruje na SFZ, ako nový klub.

Nový klub už bude spadať pod samotné Mesto, konkrétne organizáciu MsKs.

Káder MFK Veľké Kapušany po zmene

MFK po minulej sezóne vypadol do 5. ligy, v základnom kádri ostali 4. hráči a tak nové vedenie oslovovalo bývalých hráčov, známych, tých, ktorí aktívne hrali v iných mužstvách. Ale aj z dôvodu zmeny vedenia a situácie okolo futbalu vo Veľkých Kapušanoch prejavili vôľu a rozhodli sa vrátiť, podporiť mužstvo a hrať. Jedným z nich je napríklad aj brankár Patrik Babiak.

Trénerom je bývalý reprezentačný hráč Marián Timko z Trebišova, ktorý vedel, aká situácia ho v MFK vo Veľkých Kapušanoch čaká, ale aj tak bol ochotný sa úlohy trénera zhostiť a od svojich zverencov bude rozhodne očakávať maximálne nasadenie a pozitívne herné výsledky.

CIELE MFK Veľké Kapušany

Prvým cieľom, ako uviedol Peter Petrikán bolo vyskladať mužstvo, ktoré v tejto dobe tvorí 17-18 stabilných hráčov, ktorí musia napredovať. „Rovnako dôležitá je kvalita, ktorú chceme poskytnúť deťom a mládeži. Trénovania detí a mládeže vo veku od 10 do 17 rokov som sa ujal aj ja. Od nového školského roku máme plán vstúpiť do projektu SFZ, s obidvomi materskými školami a základnými školami,“ priblížil Petrikán.

Deti a mládež pod záštitou primátora mesta budú trénovať pod vedením skúsených trénerov.

„Rokovali sme so zástupcami mládeže, ale telefonicky som kontaktoval aj výkonného riaditeľa pre mládež z Kisvárdy, s ktorým sme sa dohodli na spolupráci pre trénerov. Spolupráca bude prebiehať v rámci organizovaných workshopov, kde v doobedňajších hodinách bude teória a poobede, priamo na ihrisku praktické cvičenia. Nielen my budeme prichádzať k nim, ale aj oni k nám,“ vysvetlil Peter Petrikán.

Máme aj dlhodobé ciele. Mužstvo MFK Veľké Kapušany potrebuje v prvom rade čas, trpezlivosť, podporu fanúšikov, určitú dávku eufórie, ale aj pokoru a hlavne, kvalitnú prípravu, zodpovedný prístup hráčov a celého realizačného tímu, aby sa mohlo postupne posúvať čo najďalej,” dodal v závere rozhovoru primátor mesta Veľké Kapušany.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Prejsť na panel nástrojov